• Πολιτική

    WSJ: Διχασμένη η κυβέρνηση, ομοβροντία από τους Θεσμούς

    • Contributor
    ελλαδα τσιπρας


    Διχασμένη στο μέτωπο με τους δανειστές εμφανίζει την ελληνική κυβέρνηση η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euro Working Group σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια ώρα οι δυνατότητες ελιγμού της κυβέρνησης έχουν περιοριστεί, ο κλοιός κλείνει ασφυκτικά μετά το μπαράζ δηλώσεων και τελεσιγράφων ξένων αξιωματούχων για το ελληνικό ζήτημα και ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας εντός Φεβρουαρίου τελειώνει.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επαναφέρει τις αυστηρές προειδοποιήσεις του περί Grexit, λέγοντας ότι κούρεμα χρέος μπορεί να γίνει μόνο εκτός ευρωζώνης. Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη «γραμμή» Σόιμπλε, ξεκαθαρίζει και εκείνος ότι χωρίς το ΔΝΤ τερματίζεται το ελληνικό πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών του EWG με συμβιβαστικές προτάσεις για μικρή μείωση του αφορολόγητου, π.χ. περί τα 7.000 ευρώ και πρόβλεψη για πιθανή μείωση των συντάξεων μέσω «κόφτη» αν δεν εκπληρωθούν οι στόχοι του 2019.

    WSJ: Διχασμένη η ελληνική κυβέρνηση

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι διχασμένη για το πως μπορεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της, υποστηρίζει σε εκτενές της άρθρο η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal “κάποιοι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα τον πιέζουν ώστε να προχωρήσει άμεσα σε υποχωρήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, ενώ κάποιοι άλλοι για να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των πιστωτών της κυβέρνησης και του ΔΝΤ”.

    “Η συζήτηση εντός της ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε καθώς το ΔΝΤ κάνει παρασκηνιακές συζητήσεις με την γερμανοκαθοδηγούμενη ευρωζώνη σχετικά με τη διάρκεια της ελληνικής λιτότητας και το κόστος της ελάφρυνσης του χρέους”, επισημαίνει το δημοσίευμα προσθέτοντας πως το ΔΝΤ με την υποστήριξη της Γερμανίας πιέζει για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων για την επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

    “Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει αντισταθεί στο αίτημα του ΔΝΤ για άμεση νομοθέτηση μέτρων, αντί να περιμένει να διαπιστώσει εάν τα μέτρα αυτά είναι όντως απαραίτητα. Ωστόσο, βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα φοβούνται ότι μια μακρά αντιπαράθεση με τους πιστωτές θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, αυτοί οι σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει μόνο λίγες εβδομάδες για να πετύχει κάποια συμφωνία πριν η προσοχή της Ευρώπης μετατοπιστεί προς το πολιτικό πεδίο λόγω των εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία”, καταθέτει το άρθρο.

    Ο φόβος του Ευκλείδη

    Στον αντίποδα, όπως τονίζεται, κάποιοι άλλοι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα φοβούνται για τις πιθανές συνέπειες που θα προκύψουν από τη νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας και θέλουν να αντισταθούν στις απαιτήσεις των δανειστών, ελπίζοντας για ένα συμβιβασμό που θα στηρίζεται από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που έχουν που φιλική στάση απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό.

    Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στην τεταμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας και στους διαπληκτισμούς που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος φοβάται ότι κάποιοι συνάδελφοι του επιθυμούν να ρίξουν το φταίξιμο σε αυτόν για τις επερχόμενες παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ.

    “Πάντως, ο Τσίπρας δεν έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση σχετικά με το πόσο μακριά θα φτάσει όσον αφορά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ”, συμπληρώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως “τις τελευταίες εβδομάδες έχει επίσης σκεφτεί το ενδεχόμενο να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, εάν οι πιστωτές δεν δείξουν κάποια ευελιξία”.

    Πάνω απ’ όλα, ο κ. Τσίπρας θέλει μια ξεκάθαρη υπόσχεση από την Ευρώπη για την ελάφρυνση του χρέους σε αντάλλαγμα της λήψης πρόσθετων μέτρων.

    “Το πρόβλημα του Τσίπρα είναι πως ο Σόιμπλε επιμένει σε μια αλληλουχία δύο σταδίων, στα οποία η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε περισσότερη λιτότητα πριν το Βερολίνο συζητήσει με το ΔΝΤ πόση μείωση του ελληνικού χρέους χρειάζεται”, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

    Σόιμπλε: Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν έχει θέση στο ευρώ

    Το χαρτί του Grexit έριξε ξανά εμμέσως στο τραπέζι ο Β. Σόιμπλε, λίγο πριν το κρίσιμο Euro Working Group για το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης.

    Σε δηλώσεις του στο ARD o γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην ανάγκη να ασκηθεί πίεση προς την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ».

    Την ίδια στιγμή, ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε για ακόμη μία φορά κατά ενός κουρέματος χρέους λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Ένα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας με νόημα πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ακόμη ότι η Αθήνα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα μόνο αν εκπληρώσει τους κανόνες που προβλέπονται σε αυτό, προτρέποντας τους δανειστές να συνεχίσουν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη, επανέλαβε ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

    Βαρύτατες αιχμές Λαγκάρντ για την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων

    Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group το απόγευμα της Πέμπτης όπου θα διαφανεί αν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα οδηγηθεί σε ναυάγιο, η διευθύντρια του ΔΝΤ επέστρεψε τις επικρίσεις που δέχθηκε το ΔΝΤ με αφορμή την τελευταία έκθεση του.

    Διατυπώνει μάλιστα βαρύτατες αιχμές ότι η Αθήνα προφανώς και με την ανοχή των ευρωπαίων πιστωτών «εξωραΐζει» τα στοιχεία που στέλνονται στους Θεσμούς.

    Συγκεκριμένα η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει στο μέτωπο των στατιστικών μεγεθών, καθώς όπως είπε, συχνά προχωρά σε σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων. Υπενθύμισε μάλιστα πως «η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ξεκάθαρα ένας από τους παράγοντας που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση το 2010». Είπε ότι από τότε έχουν βελτιωθεί πολλά, αλλά πρόσθεσε «δεν είναι σίγουρο πως η δουλειά έχει ολοκληρωθεί πλήρως»!

    Τα καρφιά της και προς τους ευρωπαίους ήταν απανωτά: «Δεχόμαστε κριτική αλλά πρέπει να λέμε τη σκληρή αλήθεια στην περίπτωση της Ελλάδας».

    «Οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με τα συμπεράσματα μας, αλλά είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι, με ξεκάθαρη δέσμευση να είμαστε ένα έμπιστος σύμβουλος και ένας αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεν παρουσιάζουμε τα πράγματα καλύτερα από ότι είναι.

    «Το Ταμείο στην έκθεσή του αναγνώρισε τη δημοσιονομική προσπάθεια και τις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν» δήλωσε αλλά όπως είπε η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει πως ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί αναφερόμενη στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

    Ξεκαθάρισε πως η «Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογία εισοδήματος και να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στις συντάξεις, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Τέλος η κ. Λαγκάρντ παρατήρησε:όταν μια κυβέρνηση δεν οικειοποιείται ένα πρόγραμμα διάσωσης, τότε το αποτέλεσμα δεν είναι καλό.

    Βρυξέλλες: Αν οι Θεσμοί δεν γυρίσουν άμεσα πάμε για Απρίλιο ή Μάιο

    Όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή ανέφερε πως «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, και τα κλιμάκια των θεσμών δεν επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα, τότε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναβάλλεται για τον Απρίλιο, ή και το Μάιο, καθώς το Μάρτιο (σ.σ 15 Μαρτίου) μεσολαβούν οι Ολλανδικές εκλογές» .

    Ευρωπαίος αξιωματούχος διαπίστωνε εξάλλου πως «Η πρόοδος είναι ελάχιστη, και τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά» επισημαίνοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος.

    Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ η Ολλανδία θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα

    Ο πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος μόλις προ ολίγων 24ωρων είχε εκφράσει την έκπληξή του για όσα ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ την Τετάρτη μιλώντας με την ιδιότητα του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ στο κοινοβούλιο της χώρας του διαβεβαίωσε πως εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει τότε και η Ολλανδία θα αποχωρήσει.

    Η θέση αυτή -ενώ η Ολλανδία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο – ταυτίζεται με την θέση που έχει διατυπώσει ο Β. Σόιμπλε δηλαδή ότι χωρίς το ΔΝΤ ελληνικό πρόγραμμα δεν υφίσταται και…game over.

    Η σκλήρυνση της στάσης του Ταμείου που θέτει θέμα αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων θα δυσκολέψει τον συμβιβασμό τον οποίος φέρεται πως έχει αποφασίσει ο Άλ.Τσίπρας. Η πρόγευση αναμένεται να δοθεί στην συνεδρίαση του EuroWorkingGroup το απόγευμα της Πέμπτης όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να εμφανιστεί με συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα. Εκτιμάται ότι θα προτείνει την μείωση του αφορολόγητου στα 6.700-7.000 ευρώ ενώ παράλληλα θα περιγράψει την μείωση των συντάξεων στον κόφτη δημοσιονομικών δαπανών του 2019 εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

    Η Αθήνα εμφανίζεται να διαφωνεί με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αν και συζητείται φόρμουλα για αύξηση των ομαδικών απολύσεων κατά 5% τον μήνα.

    Πηγή: thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Ειρήνη Νταϊφά στο Mononews: «Για όσο αντέχω, θα είμαι στο πλευρό των νέων»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βράζουν» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που έρχονται – Οι σκέψεις για εκλογές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το ότι η χώρα σίγουρα θα πεθαίνει ουδόλως απασχολεί τα παιδάκια που, για πρώτη φορά στη ζωή τους, τρώνε το μέλι της εξουσίας



    ΣΧΟΛΙΑ