ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Έχουν ανεγερθεί ενάμισι εκατομμύριο κατοικίες πλήρως εξοπλισμένες. Και δόθηκαν δωρεάν. Ξέρετε τι είναι οι φαβέλες σε αυτές τις χώρες. Ακούστε κάτι άλλο. Το δημόσιο χρέος είναι κάτω από το 30% του ΑΕΠ, η ανεργία είναι στο 5%, η ακραία φτώχεια που πριν από την Μπολιβαριανή επανάσταση ήταν στο 30%, σήμερα είναι στο 5% του πληθυσμού.» είπε ο κ. Μηταφίδης, αφήνοντας έκπληκτους όσους τον άκουσαν.
Ελάτε λοιπόν να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στον παράδεισο της λατινικής Αμερικής που αποτελεί σήμερα η Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2017 βρήκε την Βενεζουέλα κυριολεκτικά σε μια κατάσταση χάους. Η παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του αργού πετρελαίου προκάλεσαν μια σημαντική ενεργειακή και διατροφική κρίση, που σύντομα επεκτάθηκε στην σοσιαλιστική οικονομία της χώρας των 30 εκατ. κατοίκων.
Ο πληθωρισμός το 2016 έκλεισε σύμφωνα με τους μετριοπαθείς υπολογισμούς της αντιπολίτευσης κοντά στο 500% (το 2017 αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμα και πάνω από 1000%). Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε πάνω από 10%, το μπολιβάρ κατρακύλα, τα αποθέματα μειώνονται με απίστευτους ρυθμούς.
Στην σχετικά πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Ποιότητας Ζωής, που αποτελείται από τα 3 εθνικά πανεπιστήμια της χώρας, το 83% των πολιτών στην Βενεζουέλα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το 93% των πολιτών της Βενεζουέλας απάντησαν πως το 2016 δεν έχει τα χρήματα να εξασφαλίσει τρία γεύματα καθημερινά, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο και 3 στου 4 κατοίκους έχασαν σχεδόν 9 κιλά μέσα στην προηγούμενη χρονιά, χάρη σε αυτό που αποκαλείται «δίαιτα Μαδούρο»!
Κι αν νούμερα αυτά δεν λένε τόσα πολλά, σίγουρα λένε οι εικόνες που βγαίνουν από τους δρόμους των πόλεων και των χωριών της χώρας του Νικολά Μαδούρο.
Ο στρατός μέσα στο 2016 χρειάστηκε να επιβάλει την τάξη στους εξαγριωμένους πολίτες της χώρας που έβλεπαν τα καταστήματα άδεια από τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης, οι τιμές των οποίων τα έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Η παρατεταμένη ξηρασία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα με τον ηλεκτρισμό, τα οποία οδήγησαν τον Νικολά Μαδούρο να αλλάξει την επίσημη ώρα της πόλης και να επιβάλει περισσότερες ημέρες αργίας μέσα στην εβδομάδα. Οι λεηλασίες καταστημάτων, οι συμπλοκές, η ένταση στις ουρές των συσσιτίων, τα υποσιτισμένα παιδιά είναι καθημερινό φαινόμενο.
Εκτός από την οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η χώρα αντιμετωπίζει και μια έντονη πολιτική κρίση. Η δημοφιλία του Ν. Μαδούρο, που κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές του 2013 και διαδέχθηκε τον θανόντα Ούγο Τσάβες, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τις διαδηλώσεις και τις απεργίες να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να ζητούν την παραίτησή του.
Ίσως, βέβαια, όλη η κατάσταση αυτή να είναι μια αναπόφευκτη, παράλληλη επίπτωση για την δημιουργία του «παραδείσου» που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο «παράδεισος» άλλωστε θέλει θυσίες… Έτσι κι αλλιώς, κάποια από τα στοιχεία μοιάζουν πολύ με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ήταν το Eurogroup o πολιτικός θάνατος του Τσακαλώτου;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτος Τρ. Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ): Περιγράφει τη Βενεζουέλα ως…παράδεισο (video)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιμένει ο Τ. Πετρόπουλος: «Οι φορείς των ελ. επαγγελματιών συμφώνησαν ομόφωνα μαζί μου» (video)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι ζητάει ο Μασκ για να δουλέψεις στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
- Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Fitch – Περιορισμένες προσδοκίες για αναβάθμιση – Αποκαλυπτήρια στις 22 Νοεμβρίου
- Prem Watsa: Τα χρυσά μερίσματα των €400 εκατ. από την επένδυση στη Eurolife
- Metlen: Ανοίγει ο δρόμος των επιχορηγήσεων για την επένδυση βωξίτη-γάλλιου-αλουμίνας ως Εμβληματική Επένδυση