• Πολιτική

    Β. Σόιμπλε προς ΕΚΤ: «Τερματίστε από φέτος την ποσοτική χαλάρωση»

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

    Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


    Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να τερματίσει από φέτος την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Παρασκευή, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ΕΚΤ θα έχει τη «δύσκολη αποστολή» να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης. «Θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής φέτος», τονίζει ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι κάθε αλλαγή πολιτικής αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση.

    Υπενθυμίζεται πως η εισαγωγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ο μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να έχει κλείσει θετικά η διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η εισαγωγή στο πρόγραμμα αναμένεται πως θα οδηγήσει και στην άρση των capital controls, όπως εκτιμά και η τελευταία μελέτη τράπεζα της Ελλάδας.

    Πέρα από τις προτροπές τους προς της ΕΚΤ, ο κ. Σόιμπλε επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι “εφικτό” αλλά και “απαραίτητο” να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα της Ελλάδος: Η αξιολόγηση και το QE θα φέρουν την άρση των capital controls

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσακαλώτος-Μοσκοβισί: Γρήγορα η αξιολόγηση, αλλά δεν προβλέπεται εντός του Ιανουαρίου!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση: Ούτε το ΔΝΤ γνωρίζει πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα!



    ΣΧΟΛΙΑ