• Top Stories

    Τζανακόπουλος: Θέλουμε πολιτική συμφωνία χωρίς τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης (video)

    Τζανακόπουλος

    Δημήτρης Τζανακόπουλος


    Η Ελλάδα μπορεί ακόμα να επιτύχει μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος υποστήριξε πως τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν κάποια τέτοια εξέλιξη.

    Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, υποβαθμίζοντας τη δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ σε “τεχνική διατύπωση”.

    Ωστόσο, η συμφωνία που επιθυμεί να επιτύχει πλέον η κυβέρνηση δεν θα αφορά το κλείσιμο αυτής καθ’ αυτής της β΄αξιολόγησης, αφού και αυτή αντιλαμβάνεται πως ο χρόνος έχει εξαντληθεί. Αυτό που επιθυμεί να επιτύχει είναι μια δέσμευση των Ευρωπαίων για μελλοντικό κλείσιμο, πιθανότατα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, το οποίο θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στην ΕΚΤ, ελπίζοντας σε μια άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    «Τυπικά δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος. «Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα πολιτικής απόφασης για την δρομολόγηση της ολοκλήρωσής της.»

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι «να υπάρχει μια συμφωνία που θα είναι κοινωνικά βιώσιμη», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι «βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει επιπλέον λιτότητα».

    «Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ δύο αναγκών: Της πρώτης ανάγκης να κλείσει η αξιολόγηση και της δεύτερης να κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης μπορεί να αλλάζει κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, προκειμένου να βρεθεί “σημείο ισορροπίας” ανάμεσα σε πιστωτές και Κυβέρνηση.

    Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει θέμα Grexit», υπογραμμίζοντας ότι το «το θέμα αυτό έχει κλείσει».

    Μάλιστα, επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις κινήσεις του πρώην υπουργού κ. Ν. Φίλη και τις δηλώσεις του Βουλευτή Ν. Μανιού σύμφωνα με τις οποίες δεν προτίθεται να ψηφίσει νέα μέτρα και τη μείωση του αφορολόγητου.

    Οι κινήσεις του κ. Νίκου Φίλη δεν έχουν τον χαρακτήρα δομικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος έγραψε και είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι εθνικός στόχος είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι «αυτή η κυβέρνηση θα ζήσει. Το αν θα ευτυχίσει είναι δευτερεύον ζήτημα καθώς το πρωτεύον είναι ευτυχίσει η κοινωνία» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε αυτή τη τη στιγμή δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για ανοίγματα σε άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον αν αν έκανε μια στροφή η ελληνική κεντροαριστερά σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ντάισελμπλουμ: Τέλος στα όνειρα της κυβέρνησης για συμφωνία μέχρι το Eurogroup

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση Ντομπρόβσκις: Έχουν βρεθεί τα μέτρα για το κενό στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:FT: Η συμφωνία Αθήνας-Rothschild για το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ