Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Τζανακόπουλος για έγγραφο Ντάισελμπλουμ: Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης

Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, λίγο μετά τον σάλο που προκλήθηκε με το έγγραφ που κατέθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική βουλή, επιμένοντας ότι θα υλοποιηθούν το 2018 όπου, όπως είπε, «είναι σίγουρο οτι θα έχουμε τον βέβαιο στόχο για πλεόνασμα 3,5%».

Κληθείς να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις Σκουρλέτη ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν με ευρύτατη κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και ότι δεν υπάρχει θεσμικός λόγος για να επιτευχθεί μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Πρόσθεσε, δε, ότι όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών είναι ένα πολιτικό κάλεσμα προς το σύνολο της αντιπολίτευσης. «Και θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση υπερβαίνοντας τον εαυτό της και την καταστροφολογία, να αποδεχθεί ότι η συμφωνία είναι καλύτερη και να την υπερψηφίσει» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος και κατέληξε για το θέμα: «ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση προβλέπω οτι με τον ίδιο τρόπο που αρνήθηκαν να ψηφίσουν την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, έτσι αυτοκαστροφικά θα επιλέξει να μην ψηφίσει και τα θετικά μέτρα».

Το έγγραφο – φωτιά Ντάισελμπλουμ

Μόνον όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί η Ελλάδα να κάνει χρήση των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται την τρέχουσα περίοδο με τους θεσμούς. Αυτό ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ενημέρωση που παρείχε την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην ολλανδική Βουλή ενόψει του προσεχούς Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει συγκεκριμένα για την Ελλάδα πως στο Eurogroup «θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

Το έγγραφο – βόμβα

Η αποσαφήνιση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών συγκρούεται με όσα έχει επανειλημμένα υποστηρίξει για τα λεγόμενα «θετικά» μέτρα η κυβέρνηση μετά το τελευταίο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Είναι δε σε διαφορετικό πνεύμα και με την ενημέρωση που παρείχε στα ΜΜΕ στις 9 Μαρτίου ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην εν λόγω ενημέρωση ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε για τα αντισταθμιστικά μέτρα τα εξής: «Βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018».

Η διαφορά είναι φανερή. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει πως τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν όταν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα και θα αφορούν στο ποσό της υπεραπόδοσης. Εάν για παράδειγμα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, τα θετικά μέτρα θα αφορούν στο 0,2% του ΑΕΠ που είναι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του  κ. Τζανακόπουλου, αλλά και μελών του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζει πως θα αρκεί η επίτευξη και όχι η υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση για τους δικούς της εσωτερικούς πολιτικούς λόγους εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ύψους 3,5% του ΑΕΠ απλά πιαστεί, χωρίς να ξεπεραστεί, τότε αυτομάτως θα τεθούν σε ισχύ τα θετικά μέτρα.

Το παραπάνω σκεπτικό όμως…. δεν είναι η πραγματικότητα που περιγράφει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί η Jumbo θεωρείται η χρυσή μετοχή των διεθνών και Ελληνικών funds

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστικές αποφάσεις: Όλο το παρασκήνιο για τις αποφάσεις του ΣτΕ εναντίον των κυβερνητικών επιλογών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαρί Δελλή: To crowdfunding «ταράζει» τα νερά της αγοράς ακινήτων