Παρατείνεται το σήριαλ της έκδοσης ή όχι των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Οι αρεοπαγιτες των τριών ποινικών τμημάτων ανακοίνωσαν αντί απόφασης, ότι “οι διασκέψεις συνεχίζονται” που σημαίνει ότι ακόμα δεν κατέληξαν σε απόφαση. Στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου θα εκδώσουν -εκτός νέου απροόπτου- την απόφαση τους.
Με καθυστέρηση μισής ώρας (στις 11.30 το πρωί) το πρώτο από τα τρία Ποινικά Τμήματα ανέβηκε στην έδρα. Η πρόεδρος του επικαλέστηκε ασθένεια μέλους της σύνθεσης για να αιτιολογήσει τη συνέχιση των διασκέψεων.
Παρόντων πάντα των 8 Τούρκων εκζητούμενων, ακολούθησαν τα άλλα δύο τμήματα, που δεν προχώρησαν σε αιτιολογία για τη μη έκδοση απόφασης.
Η Τουρκία ζητά την έκδοσή των 8 για να τους δικάσει για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα και την απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο.
Τρεις εισαγγελείς: «Κινδυνεύουν εάν εκδοθούν»
Την απόρριψη του τουρκικού αιτήματος έχουν προτείνει στα Ποινικά Τμήματα και οι 3 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, αναπτύσσοντας, με πλήρη ταύτιση, τα επιχειρήματά τους. Ας θυμηθούμε τι είχαν πει στους αρεοπαγίτες:
· Νίκος Παντελής: «Οι Τούρκοι ζητούν άσυλο για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Η απόφασή σας είναι μονόδρομος. Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Φαίνεται και από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών, όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ερντογάν, η οποία φέρεται να έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός στο ελικόπτερο, πού είναι; Γιατί δεν τον βρήκαμε;»
· Χαράλαμπος Βουρλιώτης: «Εγώ, δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Δεν μπορούμε να πούμε «νίπτω τας χείρας μου» στέλνοντας τους αξιωματικούς στην Τουρκία, ακόμα και σε μια μικρή πιθανότητα να βασανιστούν. Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν. Εδώ ήρθαν ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού.»
· Βασιλική Θεοδώρου: «Να απορριφθεί το τουρκικό αίτημα ως απαράδεκτο. Είναι αόριστη η περιγραφή των πράξεων για τις οποίες εκζητούνται. Εάν δεν το κρίνετε απαράδεκτο, να το απορρίψετε διότι προκύπτει ότι υπάρχει κίνδυνος να μην δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή τους, καθώς και πρόσφατα ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.»
Εάν οι σποφάσεις είναι υπέρ της έκδοσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι εκείνος που θα βάλει την τελευταία υπογραφή για την έκδοση ή όχι των Τούρκων αξιωματικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΝΦΙΑ: Ριζικές αλλαγές με 50% αύξηση για όσους έχουν πάνω από ένα ακίνητο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δουλειά είχε ο Em. Grimaldi στην Αθήνα. Όλο το παρασκήνιο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί στο στόχαστρο του υπ.Οικονομικών: Τι αλλάζει στα Ειδικά μισθολόγια