Όσοι αποκτούν ακίνητα με χρησικτησία αυτά δεν αποτελούν τεκμήριο για τη φορολόγησή τους. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) δικαιώνοντας ζευγάρι που του είχε καταλογιστεί φόρος και πρόστιμα μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι τα ακίνητα τα οποία αποκτώνται με χρησικτησία 20 ετών δεν υπόκεινται σε φορολογία, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν κατέβαλαν χρήματα για την αγορά τους.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, «με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το θεσπιζόμενο τεκμήριο φορολογητέου εισοδήματος λόγω δαπάνης για την αγορά ακινήτου εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος καταβάλλει πράγματι χρηματικό ποσό για την αγορά ακινήτου. Σε περίπτωση απόκτησης ακινήτου με έκτακτη χρησικτησία, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1045 του Αστικού Κώδικα, ήτοι με άσκηση νομής επί εικοσαετία, για την οποία δεν συντρέχει η προϋπόθεση της πραγματικής καταβολής χρηματικού ποσού, το τεκμήριο φορολογητέου εισοδήματος δεν εφαρμόζεται».

Είχε προηγηθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που δέχθηκε ως αγορά ακινήτου, τη μεταγραφή του, μετά από δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα ακινήτου λόγω συμπλήρωσης των όρων της χρησικτησίας.

Το ΣτΕ αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και κατ επέκταση, ακυρώνεται το ποσό των 547.841 ευρώ που καταλογίσθηκε σε ζευγάρι που απέκτησε με χρησικτησία ακίνητο, ως διαφορά κυρίου φόρου εισοδήματος και πρόστιμο για ανακριβή δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια στη συνάντηση της ΕΕΤ με τον Κ. Ρέγκλινγκ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκάνδαλο ΑΕΠΙ: Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των μελών του Δ.Σ. με εντολή εισαγγελέα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Σόιμπλε: «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να μείνει ή όχι στο ευρώ»