Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Σοκ από το πακέτο μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση: Μειώσεις από 600 ευρώ στα εισοδήματα, καταργεί φοροαπαλλαγές

διαπραγμάτευση Τσακαλώτος

Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

Η κατάργηση των εναπομενουσών φοροαπαλλαγών και η ελάττωση των αποδοχών των μισθωτών και των συνταξιούχων μέσω μιας σημαντικής μείωσης του φόρου εισοδήματος βρίσκονται πλέον στο πακέτο των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση τους δανειστές προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.

H κυβέρνηση επιχειρεί μια ύστατη προσπάθεια, προτείνοντας ένα νέο πακέτο φορολογικών μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνονται τα παραπάνω μέτρα.

Πιο αναλυτικά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προτείνει την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και την κατάργηση της έκπτωσης για τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Πρόκειται για έκπτωση που δίνεται σε ποσοστό 10% επί της δαπάνης, εφόσον η συνολική δαπάνη ξεπερνά το 5% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Όσον αφορά την έκπτωση φόρου εισοδήματος σε μισθωτούς και συνταξιούχους, η οποία σήμερα κυμαίνεται μεταξύ  1.900 έως 2.100 ευρώ,  η κυβέρνηση μελετά την μείωσή της τουλάχιστον κατά 600 ευρώ. Έτσι, το αφορολόγητο όριο αναμένεται πως θα υποχωρήσει από τα περίπου 8.600 ευρώ στα 5.900 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Σε όλα αυτά τα μέτρα, όπως έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει τα δικά της «θετικά αντίμετρα», τα οποία όμως (σε αντίθεση με τα προηγούμενα που θα είναι υποχρεωτικά) θα πρέπει για να ισχύσουν να δημιουργηθεί το κατάλληλο «δημοσιονομικό περιθώριο». Ωστόσο, προς το παρόν υπάρχει διαφορετική άποψη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για τον χαρακτήρα τους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί τα μέτρα να έχουν περισσότερο «κοινωνικά χαρακτηριστικά», με μέτρα όπως μειώσεις σε συντελεστές φόρων στους λογαριασμούς ρεύματος ή στα φάρμακα καθώς και μειώσεις στον ΈΝΦΙΑ (ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά το Eurogroup είχε διαρρεύσει την πρόθεσή της να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με ένα νέο φόρο μεγάλης περιουσίας, το οποίο βέβαια δεν βρίσκεται πλέον στη συζήτηση).

Αντίθετα, οι δανειστές επιθυμούν τα μέτρα να έχουν «αναπτυξιακό χαρακτήρα», προτείνοντας μεταρρυθμίσεις που θα ευνοήσουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Moody s προειδοποιεί: Μόνο η Ελλάδα είναι η χώρα υποψήφια να φύγει από το ευρώ. Καμία άλλη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαχαιριά της ΕΛΣΤΑΤ στο Μαξίμου: Πώς επηρεάζουν τη διαπραγμάτευση τα στοιχεία για την ύφεση

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Γιατί Μέρκελ, Ολάντ, Τζεντιλόνι και Ραχόι θέλουν μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων