• Πολιτική

    Σόιμπλε: «Πολιτικά» δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα – Προς Απρίλιο πηγαίνει η συμφωνία

    Σόιμπλε


    Στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, και όχι σε αυτό του Μαρτίου, τίθεται πλέον ο ορίζοντας από την πλευρά των δανειστών για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγές των Ευρωπαίων δανειστών, η επίτευξη τελικής συμφωνία μέσα στο Μάρτιο δεν συγκεντρώνει προς το παρόν αρκετές πιθανότητες.

    Άλλωστε, η διαπραγμάτευση που πρόκειται να ακολουθήσει αναμένεται σκληρή, παρά τα χαμόγελα του Μαξίμου. Ήδη το ΔΝΤ προειδοποίησε πως χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδο για την να ξεπεραστούν οι διαφορές, ενώ ανάλογο σκεπτικισμό έδειξε σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως κατανοεί τη δυσκολία της Ελλάδας, «για πολιτικούς λόγους», να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όπως θα ζητηθεί από τους δανειστές το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα».

    Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό υπουργό, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.

    «Δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας» χθες στο Eurogroup, αλλά «σημειώθηκε πρόοδος», εξήγησε ο κ. Σόιμπλε. «Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής».

    Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους δανειστές, τα νέα μέτρα τα οποία συμφώνησε να λάβει η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup δεν θα είναι προληπτικά, όπως ήταν μέχρι τώρα το ζητούμενο, αλλά πλέον η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική.

    Παράλληλα, δεν θα ισχύουν από την 1.1.2019 όπως αναφέρει η κυβέρνηση, αλλά από το τέλος του τρίτου προγράμματος, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2018 καθώς το τρίτο μνημόνιο λήγει τον Ιούλιο του 2018.

    Όσο για τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση, ο μόνος τρόπος για την εφαρμογή τους είναι η δημιουργία ενός ουδέτερου δημοσιονομικού προϋπολογισμού.

    Οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν την χθεσινή απόφαση ως πολιτική συμφωνία, αλλά σαν την αποσαφήνιση του αρχικού σημείου μιας τεχνικής διαδικασίας. Όπως εκτιμούν, πάντως, δεν θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες στο να περάσει το πακέτο μέτρων από την Βουλή των Ελλήνων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη από Barclays: Πώς η έκθεση του ΔΝΤ καθόρισε την απόφαση για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανικός Τύπος: Θα επιστρέψει η κρίση του 2015 στην Ελλάδα;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η κυβέρνηση πήρε ανάσα, τα δύσκολα εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά της



    ΣΧΟΛΙΑ