• Top Stories

    Πανηγυρισμοί για το Eurogroup και σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση

    • Contributor
    Τσίπρας


    Στην γραμμή που έδωσε εξαρχής το Μαξίμου περί μέτρων και αντίμετρων κινήθηκε η μακροσκελέστατη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή με τον Πρωθυπουργό να δίνει πάντως για πρώτη φορά χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της Β αξιολόγησης στις 20 Μαρτίου όπου είναι προγραμματισμένο νέο Eurogroup.

    Παράλληλα επιχείρησε να εμφυσήσει αισιοδοξία αλλά και να συσπειρώσει την ΚΟ (εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών) και ψηφοφόρους υπογραμμίζοντας ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας με τη χώρα να σταματά να είναι πια ικέτης και καρπαζοεισπράκτορας.

    Επιτέθηκε δε με σφοδρότητα κατά όσων τον επικρίνουν βάζοντας στο κέντρο της επίθεσης του στον Κυριάκο Μητσοτάκη που του καταλόγισε εις την γερμανική ότι διατηρεί στάση αντιπατριωτική και ότι κρύβεται από τη Βουλή αφού έπεσε έξω στην καταστροφολογία του.

    Μια ημέρα μετά την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή (η σημερινή του απουσία σχολιάστηκε) ο οποίος δεν έκρυψε ότι θα υπάρχουν και χαμένοι αλλά και κερδισμένοι, ο αρχηγός της κυβέρνησης επέμεινε στο πλαίσιο ότι για κάθε ευρώ χαμένο θα υπάρχει και ένα ευρώ κερδισμένο και ότι δεν θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις.

    Την ίδια στιγμή δεσμεύτηκε ότι το νέο συνολικό πακέτο θα ισχύσει από 1/1/2019 και δεν θα είναι υπό αίρεση.

    Ανέφερε συγκεκριμένα ότι μέτρα και αντίμετρα θα συσχετιστούν με τις προβλέψεις και όχι με τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 που θα μεταφερθεί το 2019 και θα αγγίξει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ευρωπαικών θεσμών το 3,5%.

    «Αν υπάρξουν μέτρα του 1% του ΑΕΠ το 2019, τότε ανοίγει χώρος για μέτρα ελάφρυνσης 1% του ΑΕΠ για το 2019» εξήγησε και επανέλαβε ότι μόνη προυπόθεση για να υπάρξει αυτό είναι να συνεχίσει η οικονομία της εντυπωσιακή πορεία ανόδου κάτι που όπως όμως είπε έχουν αναγνωρίσει όλοι οι θεσμοί.

    Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για έναν έντιμο συμβιβασμό τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην συμφωνεί αλλά όπως είπε σε κάθε διαπραγμάτευση γίνονται συμβιβασμοί αι υποχωρήσεις.

    «Δεν θα ακούσετε από εμάς πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες» τόνισε και πρόσθεσε «δεν κρύβουμε όμως την ικανοποίηση μας ότι οι επικεφαλής των Θεσμών λένε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και η παράλογη επιμονή για επιπλέον λιτότητα».

    Πάντως και παρά τις πιέσεις του πρόεδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας δεν εξειδίκευσε το νέο πακέτο μέτρων.

    «Η θέση ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα μέτρο λιτότητας έγινε σεβαστή από τους Θεσμούς» είπε και υπενθύμισε ότι για εκείνη τη θέση λοιδορήθηκε χαρακτηρίστηκε στη χειρότερη περίπτωση ψεύτης, στην καλύτερη ότι το έκανε για διαπραγματευτικούς σκοπούς.

    Ξέχασε ωστόσο ή του διέφυγε ότι ήταν ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που σε συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 είχε εντάξει την ρητορική περί ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα στα διαπραγματευτικά όπλα του κ. Τσίπρα

    Ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να μπει στην ουσία των μέτρων. Δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες ούτε για τη μείωση του αφορολόγητου ούτε βέβαια για το νέο τσεκούρεμα συντάξεων που ζητούν οι Θεσμοί.

    «Βάφτισε» αντίθετα τις νέες περικοπές «διαρθρωτικά μέτρα» ή «μεταρρυθμίσεις» και έδωσε οδηγίες στην αντιπολίτευση αντί να ασχολείται με σαχλαμάρες για την απουσία του κ. Τσακαλώτου και να δίνει τηλεθεάσεις στα πρωινάδικα να κάνει προτάσεις και διάλογο.

    Επανέλαβε τέλος ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην προοπτική επιστροφής στα ευρωπαικά εργασιακά δεδομένα αλλά και στην δημιουργία ταμείου για την πριμοδότηση θέσεων εργασίας που θα γίνει προσπάθεια ώστε η «προίκα» του δεν θα μεταφερθεί στο πλεόνασμα.

    Πηγή: thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ήταν το Eurogroup o πολιτικός θάνατος του Τσακαλώτου;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αλήθειες που θα πουν την καθαρά Δευτέρα στα χωριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μετά το φιάσκο της αναβολής, νέο εδώλιο για τη Siemens



    ΣΧΟΛΙΑ