Η Φώφη Γεννηματά σε δήλωση – φωτιά στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ξεκαθάρισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα.

«Όπως και αν βαφτίσουν τα μέτρα που θα φέρουν, στην ουσία πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο» εξήγησε και θύμησε πως το καλοκαίρι του 2015 είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει και τα 5 κόμματα και τους 250 βουλευτές και να μην πάει σε εκλογές.

«Δεν μας άκουσαν, δεν αξιοποίησαν αυτή την τεράστια δύναμη. Επισημάναμε τότε ότι αυτή η συμφωνία δεν βγαίνει και αν φέρει εφαρμοστικούς νόμους για να υλοποιήσει αυτή τη βαριά συμφωνία δεν θα τους στηρίζαμε στη Βουλή. Αυτό ήταν από εμάς ξεκάθαρο από το καλοκαίρι του 2015. Πώς εμείς λοιπόν εμείς σήμερα θα ψηφίσουμε μέτρα για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη έχει αυτή η κυβέρνηση; Δεν θα ψηφίσουμε εμείς νέα μέτρα» ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε δε ότι «με αυτούς τους πολιτικούς συσχετισμούς εθνική συνεννόηση και ισχυρή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει γιατί ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το επιθυμούν. Αντίθετα το εμποδίζουν».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξη που έδωσε στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε ότι «με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς έχουμε πολλές κοινές αναφορές. Με τον κόσμο που έπεισε και παραπλάνησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεώρησε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί». Ωστόσο ξεκαθάρισε: «Με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε τίποτα κοινό. Αυτή η ηγεσία πρέπει να ηττηθεί. Και πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Γιατί αυτό είναι το συμφέρον του τόπου».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «σύντομα θα είμαστε τρίτο κόμμα στο λαό και ακόμα ψηλότερα. Έχουμε 18 βουλευτές μια πολύ δυναμική ομάδα. Ουσιαστικά πολλές φορές εμείς έχουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο σχέδιό της «είναι αυτό της παραμονής της στην εξουσία» και πρόσθεσε: «Εχει μια μοναδική ικανότητα: να δημιουργεί αδιέξοδα. Έχει ήδη καθυστερήσει την αξιολόγηση σημαντικά. Υπόσχονταν πριν από τις γιορτές ότι «όλα πάνε καλά και η αξιολόγηση είναι έτοιμη να κλείσει». Όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, κοστίζει στον λαό αχρείαστα μέτρα και νέες επιβαρύνσεις. Κοστίζει στον τόπο γιατί το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα είναι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη. Κοστίζει και στην οικονομία γιατί προσθέτει βαρίδια και δεν βοηθά να έρθουν επενδυτές και να πυροδοτήσουν την πολυπόθητη ανάπτυξη που χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα».

Κατά την Φώφη Γεννηματά «η κυβέρνηση υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά, φορά το κοστούμι του αγωνιστή, ροκανίζει τον χρόνο και στο τέλος τα δίνει όλα. Τα έχουμε δει όλα αυτά κατ’ επανάληψη».

Επεσήμανε ότι «έδωσαν και τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Το βάρος συνεχίζει να πέφτει στους χαμηλόμισθους και τη μεσαία τάξη που βλέπει αυτή τη στιγμή να αμφισβητείται και το παρόν και το μέλλον της».

Επανέλαβε μάλιστα το «παραιτηθείτε γιατί δεν μπορείτε» και εξήγησε: «Αν είχε παραιτηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και είχε σχηματισθεί μια άλλη κυβέρνηση με άλλο Πρωθυπουργό, η χώρα θα ήταν τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση τι μας δείχνει ότι θα μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης; Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του τόπου. Το μόνο σχέδιο που έχουν είναι αυτό της παραμονής τους στην εξουσία».

Χαρακτήρισε ως «αφηρημένες υποσχέσεις» τα αντίμετρα καθώς απαιτούν πλεόνασμα σημαντικά μεγαλύτερο του 3,5% και τόνισε: «Χωρίς καμία πολιτική συμφωνία, χωρίς καμία δέσμευση από την πλευρά των εταίρων, δίνουν υποσχέσεις για αντίμετρα. Για να δοθούν τα αντίμετρα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά αν δοθούν άμεσα τα αντίμετρα «πάει» το 3,5%. Για να μπορέσουμε δηλαδή να δώσουμε αντίμετρα θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικά μεγαλύτερο του 3,5%».

Τέλος, η Φώφη Γεννηματά διερωτήθηκε: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλά για μεταρρυθμίσεις και φορολογικά κίνητρα δεν πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον από μια αυτοκριτική για την 5ετία Καραμανλή;» για να καταλήξει:

«Να δούμε και τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις για να μην επαναλάβουμε τα λάθη. Και όλα αυτά δεν μπορεί να τα κάνει κανείς μόνος του. Ούτε ο κ. Τσίπρας μπορεί μόνος του, ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Μόνο μαζί μπορούμε με ένα συμφωνημένο συνολικό σχέδιο για τη χώρα. Όπως έκαναν όλες οι χώρες που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα. Μια σύγχρονη αναπτυξιακή-παραγωγική συμφωνία που θα εδράζεται σε μια δημιουργική σχέση συνεργασίας και όχι αντιπαλότητας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μια νέα σχέση κοινωνίας – κράτους – αγοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο καθηγητής του Yale Στ. Καλύβας στο Delphi Economic Forum: «Πώς η Ελλάδα πετυχαίνει αποτυγχάνοντας»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ν. Δένδιας στο Delphi Economic Forum: Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι στον αέρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρακολουθήστε live το Delphi Economic Forum