• Πολιτική

    «Μαύρες» προβλέψεις των Αμερικανών για QE και ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας


    «Βόμβες» για την ελληνική οικονομία εκτοξεύει η Citigroup μέσω του World Outlook Φεβρουαρίου. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης ενώ θεωρεί απίθανη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE στο επόμενο διάστημα.

    Πιο αναλυτικά, η Citigroup εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 1,1% το 2017 και όχι 2,7% όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα διάσωσης. Για το 2018, η Citi προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ, την ώρα που το πρόγραμμα προβλέπει 3,1% ανάπτυξη.

    Η αμερικανική τράπεζα παρατηρεί πως η ψυχολογία της αγοράς παραμένει υποτονική. Σύμφωνα με τις αναλύσεις της, η κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμός στα νέα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί, ενώ προσθέτει ότι η αβεβαιότητα γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να την αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο.

    Πάντως, αναφορικά με τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ για το 2017, η Citigroup εκτιμά πως το ασθενέστερο από το αναμενόμενο δ΄τρίμηνο του 2016 θα αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

    Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι πως ο μεγάλος στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση και αφορά την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της EKT μέσα στους επόμενους μήνες (που θεωρείται σημαντικό βήμα για την άρση των capital controls), φαίνεται να απομακρύνεται ως πιθανότητα.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Citigroup, η ένταξη στο QE στο εγγύς μέλλον θεωρείται απίθανη, αλλά δεν πιστεύει πως το σημερινό αδιέξοδο θα οδηγήσει σε μια ελληνική χρεοκοπία.

    Η Citigroup πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές, ενώ ακόμα και σε περίπτωση που αυτό συνέβαινε, ο κίνδυνος να προκληθεί εξαιτίας τους μια έξοδος της χώρας από το ευρώ παραμένει ιδιαίτερα μικρός.

    Επιπλέον, η Citigroup εκτιμά πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δε φαίνεται εφικτή στο διάστημα των επόμενων 5 ετών, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται σε “απαγορευτικά” επίπεδα.

    Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι το yield του 10ετούς θα διαμορφωθεί στο 7,51% φέτος, το 2018 στο 8,49%, το 2019 στο 8,87%, το 2020 στο 9,49% και στο 9,73% το 2021.

    Σε ότι αφορά το χρέος, εκτιμά πως φέτος θα διαμορφωθεί στο 179% του ΑΕΠ, το 2018 και το 2019 στο 180% του ΑΕΠ, το 2020 στο 178% του ΑΕΠ και το 2021 στο 179%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσακαλώτος για νέα μέτρα: «Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν» (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περίεργη έκθεση της Euroxx για τις ελληνικές τράπεζες. Ποιοι δυσαρεστήθηκαν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΥΡΙΖΑ: Την μεγαλύτερη ήττα της μεταπολίτευσης στο Eurogroup την χαρακτηρίζουν Νίκη. Να γιατί



    ΣΧΟΛΙΑ