Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

«Μαστίγιο και καρότο» από το ΔΝΤ: Αυτά είναι τα δραστικά μέτρα που προτείνει στον Τσίπρα

ΔΝΤ

Christine Lagarde. Επικεφαλης ΔΝΤ

Ένα πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος είναι η πρόταση του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση του για την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο εισηγείται δραστικές αλλαγές σε ένα πλήθος από τομείς, ανάμεσά τους η φορολογία, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Στο θέμα της φορολογίας, το Ταμείο εισηγείται την αύξηση της φορολογικής βάσης, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, ενώ ταυτόχρονα προτείνει την μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όπως επισημαίνει το Ταμείο, οι υψηλοί φόροι έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που τα βάρη πέφτουν σε μια σχετικά μικρή μερίδα φορολογούμενων (όπως αναφέρει, πάνω από το 50% των μισθωτών εξαιρούνται από την φορολόγηση).

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προτείνει την μείωση κατά μια μονάδα του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και την μείωση των φοροαπαλαγών και των εξαιρέσεων. Παράλληλα, μιλά για για παράλληλη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες και των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, στα επίπεδα του 15%-20% από 22%-45% που είναι σήμερα.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, το ΔΝΤ θεωρεί πως το υπάρχων σύστημα χαρακτηρίζεται από ανισορροπία.  Οι περικοπές στις συντάξεις, που έχουν ψηφιστεί, είναι της τάξεως του 1% όταν το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος φτάνει το 11% του ΑΕΠ. Ο κόφτης, ο οποίος επίσης έχει ψηφιστεί, «προσθέτει στρεβλώσεις καθώς δεν επιλύει τις αδυναμίες μέσω διαρθρωτικών αλλαγών αλλά βασίζεται σε περαιτέρω προσωρινές περικοπές», αναφέρει το Ταμείο. Επιπλέον, οι μειώσεις στις δαπάνες του δημόσιου τομέα, μετατέθηκαν στο ασφαλιστικό μέσω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Στην αγορά εργασίας, το Ταμείο προτείνει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, με βασικότερη εξ αυτών την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. «Οι αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή των υπαρχουσών ευρωπαϊκών οδηγιών αναφορικά με το θέμα, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τα υποστηρικτικά προγράμματα που έχουν στη διάθεσή τους από την Ε.Ε., προκειμένου να υπάρξει επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας», αναφέρει το ΔΝΤ.

Όσο για το θέμα των κόκκινων δανείων, το ΔΝΤ επιμένει πως πρέπει να μειωθούν γρήγορα και ουσιαστικά με στόχο να επιτραπεί η χρηματοδότηση και η ανάπτυξη της οικονομίας. Έτσι προτείνει την ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων (μέσω της ενίσχυσης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού), ενώ θα πρέπει να τεθούν σε πλήρη λειτουργία όλες οι αλλαγές που έχουν πρόσφατα θεσμοθετηθεί για το θέμα, ανάμεσά τους η ίδρυση του επαγγέλματος συνδίκου πτώχευσης αλλά και η διευκόλυνση των πλειστηριασμών, ενώ προτείνει την ενίσχυση των εξωδικαστικών διαδικασιών.

Το ΔΝΤ επιμένει πως πρέπει να υπάρχουν πολιτικές που θα εξασφαλίσουν την μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και την διοχέτευση του χρήματος προς την παραγωγική οικονομία. Παράλληλη, επισημαίνει την ανάγκη απαγκίστρωσης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από τις ισχυρές πολιτικές και επιχειρηματικές συνδέσεις, την επιλογή τους με βάση τις διεθνείς πρακτικές και τα αναθεωρημένα κριτήρια επιλεξιμότητας αλλά και μεταρρυθμίσεις στη τραπεζική διακυβέρνηση.

Τέλος, αναφορικά με τα capital controls, το ΔΝΤ αναφέρει πως θα πρέπει να εξαλειφθούν το ταχύτερο δυνατόν, αλλά με συνετό τρόπο, που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πιθανότητα μαζικών εκροών καταθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παραιτήθηκαν οι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ μετά το σκάνδαλο με τους «χρυσούς» μισθούς – Επιστρέφουν τα χρήματα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας – τραπεζίτες: Επί τάπητος τα «καυτά» θέματα των τραπεζών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κεραυνοί Ντράγκι: Μόνο με βιώσιμο χρέος θα μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ