• Top Stories

    Καιρός: Τοπικές βροχές και χιόνια – Πότε και πού θα ξεσπάει το “Lake effect” με σιβηρικές θερμοκρασίες

    • NewsRoom
    χιόνια

    (φωτο αρχειου)


    Χιόνια ή χιονόνερο θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας και βορειοδυτικής χώρας την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, λίγες ώρες πριν αρχίσει το φαινόμενο του “lake effect” όπου ο καιρός θα δείξει πολικές θερμοκρασίες. Από το απόγευμα, τα φαινόμενα στη βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν, και παράλληλα θα εκδηλωθούν λίγοι όμβροι ή καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο και το νότιο και ανατολικό Αιγαίο.

    Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει για αρχή μικρή άνοδο, της τάξης των 2 έως 3 βαθμών. Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

    Επιπλέον, αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, κυρίως στα βόρεια, τα δυτικά, και το νότιο και ανατολικό Αιγαίο, όπου θα και σημειωθούν τοπικές βροχές.

    Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από -3 έως 11, στην κεντρική από 0 έως 15, στη νότια από 5 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 13, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από 4 έως 13, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 17.

    Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις, αρχικά 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, και μετά το μεσημέρι 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

    Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 3 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και προς το βράδυ θα φτάνουν τα 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις έως και το μεσημέρι. Κατόπιν οι νεφώσεις θα αποσυρθούν. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα στα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 11 βαθμούς.

    To Lake effect” προ των πυλών

    Το τριήμερο των Φώτων, ο καιρός αναμένεται να δείξει το πιο σκληρό του πρόσωπο και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων θα ζήσουμε το “Aegean Lake Effect” , ένα φαινόμενο όπου οι θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει ακόμα και τους -20 βαθμούς Κελσίου.

    Αιτία γι αυτή την εξέλιξη αποτελεί το γνωστό φαινόμενο στην Μετεωρολογική κοινότητα που απαντά στον όρο “LAKE EFFECT”. Με απλά λόγια όταν πολύ ψυχρές αέριες μάζες περάσουν πάνω από κάποια λίμνη ή κλειστή θάλασσα όπου παρατηρούνται μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των επιφανειακών νερών και των αερίων μαζών που έρχονται σε επαφή με αυτά, τότε η θερμοκρασία των μαζών αυτών προσεγγίζει την θερμοκρασία του σημείου δρόσου με αποτέλεσμα την συμπύκνωση των υδρατμών και άρα τον σχηματισμό των νεφικών μαζών.

    Στην δική μας περίπτωση σαν επίδραση λίμνης θεωρούμε τα νερά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου των οποίων η θερμοκρασία σήμερα υπολογίζεται στους 15 με 16 βαθμούς κελσίου. Από την άλλη πλευρά η πολικής προέλευσης αέρια μάζα όταν θα μπεί μέσα στο Αιγαίο θα έχει μια θερμοκρασία περί τους -12 βαθμούς κελσίου. Ταυτόχρονα στο κεντρικό Αιγαίο θα δημιουργηθεί μια ισχυρή ζώνη σύγκλισης εξαιτίας του συνδυασμού του βαρομετρικού χαμηλού που θα σαρώσει τη χώρα μας και θα καταλήξει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με τον αντικυκλώνα που θα “τρέξει” να πάρει τη θέση του μετατοπιζόμενος από τα βόρεια-βορειοδυτικά Βαλκάνια.

    Η εκτεταμένη νεφική μάζα που θα σχηματιστεί μέσα στο κεντρικό Αιγαίο θα κινηθεί προς τα νοτιοδυτικά επηρεάζοντας τα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής δίνοντας πυκνές χιονοπτώσεις τουλάχιστον για 24 ώρες! Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το σχετικά ευνοικό πεδίο ανέμων στην επιφάνεια αλλά και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θα “ντύσει” στα λευκά το σύνολο του νομού Αττικής με ιδιαίτερη έμφαση τα ανατολικά και βόρεια του νομού.

    Πιο αναλυτικά:

    Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και βόρειους ισχυρούς ανέμους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Χρυσούλα Πέτρου, τμηματάρχης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο με τις βορειοδυτικές περιοχές να πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και τις ανατολικές από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και στη νότια Ελλάδα.

    «Φανταστείτε μία νοητή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Μεθώνη όπου από την μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα», σημείωσε η κ. Πέτρου.

    Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική και τις γύρω περιοχές τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι ισχυρά, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας.
    Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν εξασθενημένα στην ανατολική και νότια Ελλάδα, ενώ σταδιακά ο καιρός θα εμφανίσει σημάδια βελτίωσης.

    Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες αυτές θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στις περισσότερες περιοχές ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας όπου το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην κατάψυξη ολόκληρη η χώρα με πολικές θερμοκρασίες -22℃!

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φοβού το “Lake Effect” που θα παγώσει όλη τη χώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόφαση του ΣτΕ: Δικαίωσε δικηγόρο που η εφορία έκρινε ότι είχε “μαύρες” καταθέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ