• Πολιτική

    Κάποιος ζει στο σπίτι σου (χωρίς να σε ρωτήσει)

    • Λώρη Κέζα
    squatting


    Αθόρυβα και μεθοδικά επεκτείνεται στην Ελλάδα o σφετερισμός ακινήτων. Η μέθοδος είναι γνωστή διεθνώς ως squatting, με σήμα ένα τεθλασμένο βέλος μέσα σε κύκλο. Πρακτικά μπαίνει ο καταληψίας σε ακατοίκητο σπίτι και άντε μετά να τον διώξει ο ιδιοκτήτης. Τον squat 1τελευταίο χρόνο αυξάνονται οι εισβολείς και στην Ελλάδα. Στα Εξάρχεια οι καταλήψεις μικρών ιδιοκτησιών αυξάνονται μήνα με το μήνα. Βοήθησε το γεγονός ότι γίνονται ανεμπόδιστα και ατιμώρητα καταλήψεις μεγάλων κτηρίων, όπως η πολυκατοικία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών όπου φιλοξενούνται μετανάστες. Ανεμπόδιστα έγινε η κατάληψη του ξενοδοχείου Plaza στην οδό Λιοσίων. Παρά το γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια ζήτησε από τις αρχές να αδειάσουν το ακίνητο που της ανήκει, οι καταληψίες κατάφεραν να επιβληθούν. Εγκαταστάθηκαν δηλαδή ένα άδειο ξενοδοχείο χωρίς την άδεια της ιδιοκτήτριας και χωρίς να καταβάλλουν κάποιο τίμημα.

    Με το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί ήταν επόμενο και αναμενόμενο να γίνουν καταλήψεις και σε μικρές ιδιοκτησίες, μονοκατοικίες και διαμερίσματα. Πρόσφατο κρούσμα καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας Ολλανδός, μέλος ΜΚΟ,  αποφάσισε να

    Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος

    εγκατασταθεί σε ανακαινιζόμενη μονοκατοικία στην Άνω Πόλη. Ετοίμασε μάλιστα σημείωμα προς τους ιδιοκτήτες για να εξηγήσει πόσο επωφελής είναι η παρουσία του στο άδειο σπίτι. Στο τέλος του σημειώματος παραπέμπει στην ιστοσελίδα του κινήματος_ επειδή περί κινήματος πρόκειται. Αντιγράφουμε λίγα λόγια για τη φιλοσοφία τους:

    «Καλώς ήρθες στο ελεύθερο σπίτι

    Αυτή είναι η πλατφόρμα που έχει σα στόχο να χαρτογραφήσει τους παραμελημένους, εγκαταλειμμένους χώρους και να τους διαμορφώσει σε πόλους αυτονομίας και δημιουργικότητας μέσα στην πόλη, εκτός καπιταλιστικών πλαισίων. Μαζί θα θέλαμε να οργανώσουμε αυτή την πλατφόρμα ώστε να επωφελούνται όλοι: ο ιδιοκτήτης, οι κάτοικοι, η γειτονιά αλλά και γενικότερα οι ελευθεριακές συλλογικότητες.

    Αναβαθμίζουμε εγκαταλειμμένους χώρους σε κέντρα που έχουν ως βασική δραστηριότητα ναsquat 3 μοιράζονται και να ανταλλάσσουν. Βασική μας αξία το ότι μοιράζοντας τους πόρους μας κάνει όλους πιο ευτυχείς μειώνοντας ταυτόχρονα τα απάνθρωπα χαρακτηριστικά ενός συστήματος που επικροτεί τη διαχωρισμό, την ιδιοκτησία, την ιεραρχία, τη βία, το φόβο, τη δουλεία».

    Οι σφετεριστές συνήθως επιλέγουν ακίνητα με περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς (πολλούς κληρονόμους) και σχολάζουσες κληρονομιές. Στην οδό Καλλιδρομίου εγκαταστάθηκαν στο σπίτι του αποβιώσαντα συνθέτη Ζακ Ιακωβίδη. Οι καταληψίες ενημέρωσαν τους περίοικους ότι δεν καλύπτουν στεγαστική ανάγκη μοιράζοντας φυλλάδια στα οποία ανέφεραν: «Πραγματοποιήσαμε αυτή την κατάληψη με μια αντίληψη συλλογικής ανάκτησης, κοινωνικής οικειοποίησης και οργάνωσης εδάφους ενάντια στον κόσμο της εξουσίας, του κράτους και του καπιταλισμού».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στην Αθήνα οι θεσμοί- Στο τραπέζι αφορολόγητο και συντάξεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Μοσκοβισί: Το πακέτο μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι «ισορροπημένο»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δικαίωση του mononews.gr από το πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής



    ΣΧΟΛΙΑ