• Πολιτική

    H CIA σε ρόλο «Μεγάλου Αδελφού» – Πώς παρακολουθεί από κράτη έως την.. τηλεόρασή σας

    CIA


    Παγκόσμιο σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks αναφορικά με τις δράσεις της CIA σε όλο τον κόσμο. Η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ φαίνεται μάλιστα πως έχει αναπτύξει νέες τεχνικές προκειμένου να σπάει κάθε ασφάλεια και να παρεισφρέει οπουδήποτε επιθυμεί, από υπολογιστές μέχρι οικιακές συσκευές συνδεδεμένες στο internet, όπως οι έξυπνες τηλεοράσεις.

    «Οι χάκερ της CIA έχουν αναπτύξει διάφορους τρόπους να επιτίθενται επιτυχώς στα γνωστότερα αντιιικά προγράμματα», αναφέρουν τα WikiLeaks, ενώ προσθέτει πως πλέον η  CIA έχει βρει τρόπο για να εισβάλει σε συστήματα στα οποία εφαρμόζονται οι λεγόμενες air gap defenses (σ.σ. δεν είναι δηλαδή συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο ή με άλλα μηχανήματα που συνδέονται στο Διαδίκτυο ή μη ασφαλή τοπικά δίκτυα).

    Παράλληλα, μπορεί να εισβάλλει σε smartphone και να ανακτά κρυπτογραφημένες πληροφορίες από ιστοτόπους όπως οι Telegram, WhatsApp, Signal και Wiebo.

    Σύμφωνα με τον WikiLeaks, η CIA έχει ολόκληρες μονάδες ειδικευμένες στη συγγραφή malware. Μάλιστα, η CIA φέρεται να απέφυγε να αποκαλύψει σοβαρά κενά ασφαλείας διαφόρων προϊόντων λογισμού και να τα χρησιμοποίησε προς ίδιο όφελος.

    «Πρόσφατα, η CIA έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του οπλοστασίου Χάκερ που δούλευαν για την κυβέρνηση αποκάλυψαν την ύπαρξη των εργαλείων αυτών, και με αυτόν τον τρόπο περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks. Το συγκεκριμένο εγχείρημα που ονομάζεται Vault 7, είναι η μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων σχετικά με τη CIA στα χρονικά.

    Η CIA επίσης φέρεται κατά τον WikiLeaks να συγκεντρώνει στοιχεία για τεχνικές εισβολής που διαθέτουν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ώστε να μπορεί αργότερα να τις χρησιμοποιήσει για να καλύψει τα ίχνη δικών της εισβολών.

    Με αυτό το τέχνασμα, «η CIA όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων αλλά και να (…) παραπλανήσει για το ποιος τις διέπραξε, αφήνοντας “αποτυπώματα” άλλων», σημειώνει ο ιστότοπος, κατά τον οποίο το καθήκον για αυτό έχει μια ομάδα που αποκαλείται UMBRAGE.

    Η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έγινε στόχος επίθεσης. Αν η ακρίβεια όσων αποκάλυψε ο WikiLeaks επαληθευτεί, θα πρόκειται για άλλη μια εκπληκτική διαρροή εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια.

    Μεταξύ άλλων, άλλωστε, τα Wikileaks αποκάλυψε πως το προξενείο των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη χρησιμοποιείται ως μυστική βάση, από τη CIA, για επιθέσεις χάκερ.

    «Δεν σχολιάζουμε για την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο» τέτοιων εγγράφων, ανέφερε ο Τζόναθαν Λίου, εκπρόσωπος της CIA. Ωστόσο ένας πληροφορικός ειδικός σε θέματα ασφάλειας που έχει εργαστεί για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε –υπό τον όρο να μην κατονομαστεί– πως η διαρροή μοιάζει να αφορά πραγματικά εργαλεία της CIA.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα πρόκληση από την Τουρκία στο Αιγαίο: Στέλνει και το PIRI REIS για έρευνες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Χαστούκι» και από τη Eurostat: H Ελλάδα η μόνη χώρα της ΕΕ που παραμένει σε ύφεση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Νέα δεδομένα για το Brexit – Δικαίωμα βέτο στους βουλευτές παραχώρησαν οι Λόρδοι



    ΣΧΟΛΙΑ