• Διεθνής πολιτική

    Guardian: Σοκάρουν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων εν αναμονή νέας κακοκαιρίας

    Guardian


    Η κακοκαιρία που πλήττει ήδη τη χώρα καθώς και το νέο κύμα που αναμένεται να σαρώσει εγείρει νέες ανησυχίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας, όπως υποστηρίζει η βρετανική Guardian.

    Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αιφνίδια πτώση της θερμοκρασίας και διεθνείς οργανισμοί, ομάδες βοήθειας καθώς και δήμαρχοι των νησιών που διαθέτουν κέντρα φιλοξενίας έχουν θορυβηθεί.

    Guardian

    Συγκεκριμένα, η Eva Cosse της οργάνωσης Human Rights Watch τονίζει ότι «Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να υποφέρουν άσκοπα υπό συνθήκες που γίνονται όλο και πιο απελπιστικές. Οι αποτυχημένες ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν συμβάλει στην τεράστια ταλαιπωρία ανθρώπων που έχουν στοιβαχθεί στα ελληνικά νησιά».

    Η Cosse συνεχίζει, ασκώντας κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς χειρίζεται μέχρι σήμερα το προσφυγικό, λέγοντας ότι «Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί την παραμονή χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε αυτές τις άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Τα δεινά που περνάνε δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της καθυστερημένης θωράκισης των δομών ενόψει χειμώνα, αλλά και μιας εσκεμμένης άρνησης να μεταφερθούν περισσότεροι άνθρωποι στην ηπειρωτική χώρα».

    Guardian

    Στο άρθρο γίνεται λόγος για τη σφοδρή κακοκαιρία που πλησιάζει ενώ «αξιωματούχοι, εθελοντές αλλά και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται τα χειρότερα. Την Πέμπτη αναμένονται θερμοκρασίες υπό το μηδέν».  

    O Gianmaria Pinto, στέλεχος του νορβηγικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες, δηλώνει στη Guardian ότι «Δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, αλλά μόνο αυτόν τον μήνα 900 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Χίο, σε ένα camp που οι άνθρωποι ζουν στην παραλία, σε μικρές σκηνές, εκτεθειμένοι στον αέρα και στη βροχή. Θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί ήδη σε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, όπου υπάρχουν οι σχετικές υποδομές».

    GuardianΗ Guardian επαναφέρει στο προσκήνιο το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κοινής γνώμης όταν στις αρχές του μήνα δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες που προκαλούν σοκ με τους πρόσφυγες στη Λέσβο οι οποίοι, παρά τις τρομακτικά χαμηλές θερμοκρασίες, αναγκάζονταν να μένουν σε σκηνές που είχαν βουλιάξει μέσα στο χιόνι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: “Η Κόλαση του Δάντη” – Μας στήνουν στο τοίχο οι Ευρωπαίοι για την αξιολόγηση!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονίζει το γράμμα στον Πολάκη από παιδί ΑΜΕΑ: «Κύριε υπουργέ είστε κακός…»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καιρός: Έκτακτο δελτίο – Έρχονται πολικές θερμοκρασίες και χιόνια



    ΣΧΟΛΙΑ