Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Γκουτιέρες για Κυπριακό: Μην περιμένετε θαύματα – Η λύση θα έρθει μέσω δημοψηφισμάτων (video)

Κυπριακό

γ.γ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες έχοντας δίπλα του τους Ακιντζί και Αναστασιάδη έδωσε συνέντευξη στα ΜΜΕ παρουσιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα από τις συζητήσεις για το Κυπριακό.

Αρχικά ζήτησε απ’ όλους να μην περιμένουν… άμεσα θαύματα και “απένειμε” το… Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου στους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί γιατί, όπως είπε, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, ενώ ο ΟΗΕ θέλει να κρατήσει δευτερεύοντα ρόλο στο φλέγον ζήτημα.

Ταυτόχρονα, εξήρε το θάρρος των δυο ηγετών και τις κινήσεις τους στο θέμα των διαπραγματεύσεων τα τελευταία δυο χρόνια.

Χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων είπε τα εξής: “Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για όσο χρειάζεται και η συμμετοχή άλλων προσωπικοτήτων μπορεί να γίνει αν η πρόοδος το δικαιολογεί. Υπάρχει δρόμος ακόμα και πολλή δουλειά. Δεν αναζητούμε γρήγορα αλλά συμπαγή και βιώσιμη λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα εργαστούμε για να πετύχουμε τον στόχο στην παρούσα διάσκεψη. Η ατζέντα τίθεται από τις δύο πλευρές και αυτοί που αξίζουν το όσκαρ είναι οι δύο ηγέτες. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα στηρίξουν και να δώσουν τις εγγυήσεις που χρειάζονται για την επίτευξη του στόχου. Η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι σύμβολο ελπίδας για όλο τον κόσμο. Έχουν κατατεθεί προτάσεις στο τραπέζι ενώ οι δύο ηγέτες είναι κοντά σε πολλές πτυχές της λύσης. Είμαστε πολύ κοντά στην επιτυχία. Η λύση θα επικυρωθεί από το λαό. Τα δημοψηφίσματα είναι πρόκληση”.

Πρόσθεσε ακόμα τα εξής: Είμαστε πολύ κοντά στη διευθέτηση για μια Διζωνική Δικοινωτική Ομοσπονδία. Είμαστε στην αρχή στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τώρα αρχίζει η διαδικασία και ελπίζω ότι θα υπάρξει επιτυχία. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για όσο χρειάζεται και η συμμετοχή άλλων προσωπικοτήτων μπορεί να γίνει αν η πρόοδος το δικαιολογεί”.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενη μετάβαση στη Γενεύη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Γιλντιρίμ αλλά και του Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης κατέθεσε ενστάσεις για τον χάρτη των Τουρκοκυπρίων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από ένα τηλέφωνο ο Τσίπρας για το Κυπριακό: Συνεχή επικοινωνία με Ολάντ και Μέρκελ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Γενεύη – LIVE: Ώρα μηδέν για το Κυπριακό – «Καθαίρεσαν» τον Αναστασιάδη! (pics-video) (upd)