• Top Stories

    Γερμανικά ΜΜΕ: Και φτωχοί και άρρωστοι οι Έλληνες

    • Αθηνά Λαρδή
    υγεία


    Στις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων αναφέρεται δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau, το οποίο σημειώνει: «Η κρίση χρέους δεν κάνει τους Έλληνες μόνο πιο φτωχούς – η χώρα από την αρχή της κρίσης το 2009 έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, μόνο τα τελευταία δυο χρόνια ο μέσος μισθός μειώθηκε από τα 1.327 ευρώ μεικτά στα 1.182 ευρώ. Η ύφεση όμως, η οποία μπαίνει στον όγδοο χρόνο, επηρεάζει και την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Αυτό δείχνει έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου για τη δημόσια Υγεία. Σε μια έρευνα 2005 ατόμων, οι περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι τον προηγούμενο μήνα ήρθαν αντιμέτωποι με στρες, κατάθλιψη και άλλα συναισθηματικά προβλήματα. Ένας στους τέσσερεις δήλωσε πως αυτά αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Το 15% των ερωτηθέντων έκαναν λόγο για αβεβαιότητα και φόβο, επίσης πολλοί ανέφεραν την οργή και την απογοήτευση ως κυρίαρχα συναισθήματα ενώ ένας στους δέκα δήλωσε πως η ζωή του δεν έχει νόημα».

    Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Και μέσα σε αυτό το κλίμα της απελπισίας πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στις υποσχέσεις, όπως αυτές του αυτοαποκαλούμενου σωτήρα Αρτέμη Σώρρα». Η εφημερίδα αναφέρεται στον Σώρρα και στις υποσχέσεις του να αποπληρώσει τα χρέη των Ελλήνων πολιτών και καταλήγει: «Το κίνημα που μοιάζει με σέκτα έχει 200 τοπικές οργανώσεις. Εάν καταφέρει ο Σώρρας να μπει στο κοινοβούλιο είναι πάντως αμφίβολο. Στις αρχές Ιανουαρίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο δικογραφίες που αφορούν στη δράση του Αρτέμη Σώρρα. Ακόμα και μια αθωωτική απόφαση υπέρ του Σώρρα που εξεδόθη το 2013 θα πρέπει και αυτή να επανεξεταστεί».

    ΠΟΕΔΗΝ: Εμπόλεμη ζώνη η κατάσταση στα νοσοκομεία

    Δοκιμάζεται το σύστημα υγείας από τη μεγάλη εξάπλωση της γρίπης και σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), «στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αυξήθηκε η προσέλευση των ασθενών κατά 30% και η ταλαιπωρία τους ξεπερνάει τις 8 ώρες. Οι κλινικές των νοσοκομείων, ιδιαίτερα οι πνευμονολογικές και οι παθολογικές είναι υπερπλήρεις. Νοσηλεύουν πολλούς ασθενείς σε ράντζα και ταυτόχρονα ασθενείς σε άλλες κλινικές στη διασπορά».

    Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «τα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζουν εικόνες νοσοκομείων που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες» και κάνει λόγο για «μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ», με αποτέλεσμα «χθες 78 διασωληνωμένοι ασθενείς δεν βρήκαν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και εξυπηρετήθηκαν μόνο 5 ασθενείς».

    Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «πολλοί παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πάνω από 10 ημέρες για να εξυπηρετηθούν. Κάθε επόμενη ημέρα πολλοί ασθενείς που ήταν την προηγούμενη δεν εμφανίζονται στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ και αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή».

    Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «αν και υπάρχει μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ ‘παρκάρουν’ ασθενείς σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να δικαιολογείται από την κατάσταση της υγείας τους».

    Αναφέρει περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο στη «Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ» νοσηλεύεται ασθενής, για έξι μήνες με γεροντική άνοια» και η ομοσπονδία το αποδίδει στις ‘γνωριμίες’ των οικείων του.

    Ακυρώθηκαν οι χημειοθεραπείες στο Λαϊκο  σε δραματική κατάσταση οι καρκινοπαθείς

    Εν τω μεταξύ και ο ΙΣΑ σε σημερινή του καταγγελία τονίζει ότι λόγω ελλείψεων ογκολογικών φαρμάκων καρκινοπαθείς στο Λαϊκό ενημέρωθηκαν ότι ματαιώνονται οι χημειοθεραπείες τους.

    Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), οι αρμόδιοι του νοσοκομείου ειδοποίησαν τους  καρκινοπαθείς ότι θα ακυρωθούν οι προγραμματισμένες θεραπείες λόγω ελλείψεων σε ογκολογικά φάρμακα.

    «Η αναβολή των  θεραπειών μπορεί να έχει  δυσμενή επίπτωση στην αποτελεσματικότητά τους και σε κάθε περίπτωση συνιστά  παραβίαση  της ορθής επιστημονικής πρακτικής. Επίσης, βάζει σε μεγάλη ταλαιπωρία την  ευαίσθητη  ομάδα των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έρχονται από την επαρχία για να κάνουν τη θεραπεία τους. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

    Υγειονομικό  προσωπικό και ασθενείς έχουν ενημερώσει τον ΙΣΑ, όπως υπογραμμίζει το προεδρείο του, το τελευταίο χρονικό διάστημα για σοβαρές ελλείψεις που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων και εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς.

    O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για την αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να προμηθευτούν φάρμακα και υλικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία τους.

    Όπως ενημερώθηκε ο ΙΣΑ από υγειονομικούς και ασθενείς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σοβαρές ελλείψεις που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων και εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο «Λαϊκό», το οποίο παρουσιάζει πολύ συχνά ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα, με αποτέλεσμα οι θεραπείες των ασθενών να μη γίνονται στο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα το νοσοκομείο, για άλλη μια φορά, ακύρωσε προγραμματισμένες θεραπείες ογκολογικών ασθενών.

    Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Η αναβολή των θεραπειών μπορεί να έχει δυσμενή επίπτωση στην αποτελεσματικότητά τους και σε κάθε περίπτωση συνιστά παραβίαση της ορθής επιστημονικής πρακτικής. Επίσης βάζει σε μεγάλη ταλαιπωρία την ευαίσθητη ομάδα των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έρχονται από την επαρχία για να κάνουν τη θεραπεία τους. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

    Πηγή: thetoc.gr



    ΣΧΟΛΙΑ