• Top Stories

    Γερμανία: Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup

    • NewsRoom
    Άνγκελα Μέρκελ

    Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας


    Η γερμανική καγκελαρία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναλύει τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας (20 Φεβρουαρίου), στην οποία αναφέρεται, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 ότι «η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup», ενώ τονίζει πως πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, από τη στιγμή που «η ρευστότητα της Ελλάδας επαρκεί μέχρι το καλοκαίρι».

    Σε άλλο σημείο η καγκελαρία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό σύστημα σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους», ενώ για το 2017, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη σε ποσοστό της τάξεως του 2,7%.

    Η ανακοίνωση ακόμη λέει ότι από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα κριθεί αν η Ελλάδα θα πάρει επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ τονίζεται πως υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα μέχρι και το καλοκαίρι.

    Η ανακοίνωση περιλαμβάνει και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει πως «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Τώρα θα φτάσουμε σε ένα καλό τέλος. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα που τρέχει μέχρι το καλοκαίρι του 2018».

    «Το χρέος δεν είναι το σημαντικό προβλημα για την Ελλάδα, γιατί θα χρηματοδοτείται μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να αναπτυχθεί οικονομικά, ώστε να είναι ανταγωνιστική» παρατηρεί, διατυπώνοντας θέσεις που έχει εκφράσει και στο παρελθόν, ο κ. Σόιμπλε.

    Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Μέρκελ, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, σε συνέντευξή του στο Reuters, δηλώνει ότι τα μέλη της Bundestag δεν θα ταχθούν υπέρ της χορήγησης περαιτέρω οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσυρθεί από το πρόγραμμα.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο σενάριο, βάσει του οποίου η Bundestag, η ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας, θα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Φρίντριχ απάντησε: «Επ’ ουδενί. Αυτός ήταν ρητός όρος του τρίτου προγράμματος».

    «Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια βοήθειας. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, επέμεινε ο Φρίντριχ, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

    Οι δηλώσεις του Φρίντριχ, μάλιστα, έρχονται μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mega – Τελεσίγραφο εργαζομένων: «Πληρώστε μας αλλιώς τέρμα οι διαφημίσεις»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σόιμπλε: «Πολιτικά» δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα – Προς Απρίλιο πηγαίνει η συμφωνία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η φτώχεια στην Ελλάδα έγινε είδηση στη Βενεζουέλα! – «Συγχαρητήρια» μας δίνει το Forbes



    ΣΧΟΛΙΑ