• Top Stories

    Η εξήγηση του Αλέξη Τσίπρα για το «χαστούκι» της ΕΛΣΤΑΤ: Στα… μαθηματικά έριξε το φταίξιμο

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας


    Εξηγήσεις για τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 επιχείρησε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη, κατά τα εγκαίνια του Ταμείου Ανάπτυξης Δ. Μακεδονίας.

    Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η οικονομία το δ’ τρίμηνο του 2016 παρουσίασε ύφεση 1,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η ανακοίνωση της ελληνικής στατιστικής αρχής ήρθε λίγη ώρα μετά τις πανηγυρικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα περί ανάπτυξης.

    Από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δικαιολογήσει τη διαφορά, ρίχνοντας την ευθύνη στα… μαθηματικά. Όπως εξήγησε, η «απόκλιση που αιφνιδίασε κάποιους» οφείλεται στο γεγονός πως το 2015 οι πόροι του ΕΣΦΑ διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία μαζικά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ το 2016 μοιράστηκαν ισομερώς μεταξύ των τεσσάρων τριμήνων.

    «Δεν είναι τόσο ανησυχητική αυτή η εικόνα, όσο κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν. Για όσους τουλάχιστον γνωρίζουν την αιτία που την προκάλεσε», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Βέβαια, σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οικονομία το 2016 παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη, διαψεύδοντας την αισιοδοξία του πρωθυπουργού. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, συνεχίζουν να περιμένουν τα τελικά στοιχεία που αναμένονται τον Απρίλιο.

    Τι είναι το Ταμείο Ανάπτυξης Δ. Μακεδονίας

    Πάντως, ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως μεγάλος στόχος της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τον λόγο αυτό «πρέπει να ευνοήσουμε τις επενδύσεις και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης Δ. Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Δξεκινά ως ένα “πείραμα”, που εφόσον αποδειχθεί επιτυχημένο θα επεκταθεί και σε άλλες Περιφέρειες.

    Σημείωσε, δε, πως συστήνεται με πόρους που θα καταβληθούν “ισομερώς” από το υπουργείο Οικονομίας και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα Επιμελητήρια Κοζάνης και Φλώρινας (10 εκατ.ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το κράτος και άλλα πέντε από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και τα Επιμελητήρια της περιοχής), ενώ διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, ΕΤΕΑΝ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με το Ταμείο Ανάπτυξης στόχος είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, ιδίως εκείνων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Α.Ν.,κ.ά.), αλλά και να ενθαρρυνθούν επενδύσεις γενικότερα στην περιοχή. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι είχε αναφερθεί στη δημιουργία του Ταμείου αυτού πριν από έξι μήνες στη ΔΕΘ.

    «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, ότι ο μεγάλος στόχος της επόμενης περιόδου είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας πρέπει να ευνοήσουμε τις επενδύσεις και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ορισμένες φορές επινοώντας τον τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να επινοήσουμε μεθόδους και εργαλεία και νομίζω αυτό τον χαρακτήρα έχει αυτή η πρωτοβουλία. Να πω ότι με το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούνται δομές χρηματοδότησης, όπως ενδεικτικά, ταμεία εγγυήσεων, ταμεία επιδοτήσεων, ταμεία μικροπιστώσεων και εγγυητικών επιστολών. Δομές, οι οποίες θα είναι επικεντρωμένες στα προβλήματα και στις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής».

    Σημείωσε,επίσης, ότι μέσα σε δύο χρόνια, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατέθηκαν για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνολικά 256 εκατ. ευρώ και από αυτά τα περίπου 170 εκατ.ευρώ το 2015, εξαντλώντας όλους τους πόρους του ΕΣΠΑ για το 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στ. Κοντονής: Συγκροτεί επιτροπή για τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γυναίκα αποδοκίμασε έντονα τον Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη: «Να ψοφήσεις! 400 ευρώ να πάρεις εσύ» (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία κυβέρνησης με τρόικα



    ΣΧΟΛΙΑ