Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

ΕΤΕΑΕΠ: Στον αέρα 120.000 εκκρεμείς συντάξεις – Σπάει αποθεματικά 150 εκατ. για να καλύψει μόλις το 1/3

συντάξεις

Χέρι σε αποθεματικά ύψους 150 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να βάλει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), με σκοπό να μπορέσει να καλύψει 40.000 εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του Ταμείου παραμένει καθώς παρά το μεγάλο «κούρεμα» που επιβλήθηκε τόσο σε κύριες όσο και επικουρικές συντάξεις αλλά και την αύξηση των εισφορών κατά 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης, τα έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμα.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι από το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, αυξήθηκαν 1% οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης τις οποίες καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, ενώ προβλέπεται το κόψιμο έως και 48% πάνω από 250.000 επικουρικές συντάξεις με συντάξεις άνω των 170 ευρώ.

Από τις περίπου 120.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, το ΕΤΕΑΕΠ μπορεί φέτος να ικανοποιήσει λιγότερες από τις μισές.

Το ποσό θεωρείται πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί, ενώ το ταμείο δεν μπορεί να λάβει καμία οικονομική επιχορήγηση από το κράτος, πέρα από την τακτική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τον  οποίο ενέκρινε η ίδια η Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου, ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης  (δηλαδή το πρώην ΕΤΕΑ) θα έχει έλλειμμα 166 εκατ. ευρώ το 2017 (ή 3,4% των εσόδων του).

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το ΕΤΕΑΕΠ έχει καταρτίσει ένα πλάνο ρευστοποίησης των αποθεματικών ύψους 150 εκατ. ευρώ του που βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου ικανοποιήσει τουλάχιστον τις 40.000-50.000 από τις συνολικά 120.000 εκκρεμείς συντάξεις.

Το πλάνο κινείται στην ίδια λογική με αυτή του προκατόχου του ΕΤΕΑΕΠ, του ΕΤΕΑ, το οποίο έσπασε το 2016 ομόλογα ύψους 470 εκατ. ευρώ τόσο για την ικανοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων, όσο και την απρόσκοπτη πληρωμή των ήδη καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δημοσκόπηση Metron Analysis: Με 10,2% προηγείται η Νέα Δημοκρατία (upd)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο αρχείο η εισαγγελική έρευνα για τα capital controls

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δραματικές εξελίξεις στα Ελληνικά ομόλογα