Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Χαμός με τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ για τα μπλοκάκια: Κρύβουν αυξήσεις έως 66%

Αχτσιόγλου

Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας

Κυριολεκτικά… σοκ προκαλούν σε χιλιάδες ασφαλισμένους με μπλοκάκια οι εισφορές που πρέπει να πληρώσουν, καθώς το άνοιγμα της εφαρμογής του ΕΦΚΑ ήρθε πακέτο με… αυξήσεις έως και 66%.

Ο λογαριασμός που κρύβουν τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ βγήκε χθες για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ και έχει χρεώσεις – φωτιά για τα μεσαία ή ακόμη και για χαμηλότερα εισοδήματα.

Οσοι είναι μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ ή άλλο Ταμείο μισθωτών (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και έχουν παράλληλα μπλοκάκι, χωρίς να υπήρξαν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, δεν θα γλυτώσουν τις νέες εισφορές.

Θα τους έρθει ειδοποίηση στο επόμενο διάστημα για να καταβάλουν εισφορές του 2017, με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2015 από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.

Αμέσως μετά, το εισόδημα θα εντοπιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και με βάση αυτό θα βγουν τα ραβασάκια για τους μισθωτούς του ΙΚΑ ή άλλων Ταμείων που έχουν και μπλοκάκι.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται να διορθωθεί η βάση υπολογισμού των εισφορών για όσους έχουν μπλοκάκι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και είναι σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς μπορεί για μια χρονιά να πήραν μεγάλο ποσό ενισχύσεων και να κληθούν να πληρώσουν υψηλή εισφορά.

Ωστόσο, ένα σενάριο θέλει το υπουργείο να μελετά διαφορετικό σύστημα ώστε οι εισφορές να βγαίνουν ανάλογα με τις δόσεις των ενισχύσεων και να τελικά οι υπερβολικές χρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Σόιμπλε ξαναχτυπά: Να εφαρμόσει το 60% των συμφωνηθέντων ο Τσίπρας για να έχουμε πρόοδο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιο ζευγάρι χώρισε ζευγάρι εξαιτίας της Μενεγάκη: «Τους κατέστρεψα…» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ζώδια: Ημερήσιες προβλέψεις (Σάββατο 4 Φεβρουαρίου)