Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Η Αχτσιόγλου «ακυρώνει» το νόμο Κατρούγκαλου – Έρχονται νέες περικοπές στα εφάπαξ

Αχτσιόγλου

Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας, λίγες ώρες μετά το φιάσκο στον υπολογισμό των νέων συντάξεων μέσω της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, καταθέτει τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να ξεμπλοκάρει η έκδοση νέων συντάξεων για χιλιάδες δικαιούχους.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου , μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή στην οποία η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η τροπολογία αποτελεί το κλειδί στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί από τις αστοχίες του υπουργείου Εργασίας, φού φαίνεται πως δεν συνεργάστηκε με την ΕΛΣΤΑΤ για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονται οι νέες συνταξεις, ωστόσο βάζει στην «προκρούστεια κλίνη» και τα εφάπαξ για χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους.

Ο λόγος; Με την ίδια τροπολογία αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Αφορά όλους τους νέους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά, καθώς αναπροσαρμόζει τη βάση υπολογισμού της σύνταξής τους, που είναι οι αποδοχές τους από το 2002 και μετά. Αυτές οι αποδοχές «μετράνε», σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, στον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Η εξίσωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ, σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης, επηρεάζει περίπου 250.000-300.000 παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι θα δουν τις εισφορές, που πρέπει να καταβάλλουν, ακόμα και να πενταπλασιάζονται.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και μετά διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης, καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, όπως σημειώνεται στην τροπολογία.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατό να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών από το 2002 και μετά, οι αλλαγές κρίθηκαν επιβεβλημένες προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης περίπου 50.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, από τις αλλαγές προκύπτει όφελος ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τρεις οι ύποπτοι για τη δολοφονία του ταξιτζή στην Κηφισιά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει η κακοκαιρία – Που θα εκδηλωθούν σφοδρές καταιγίδες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρήστος Μεγάλου: Στα γενέθλιά του αναλαμβάνει την Τρ. Πειραιώς – Όλο το παρασκήνιο της επιλογής του