Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δαπανά το χρόνο της σε μια αέναη ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία. Αλλά εάν, βεβαίως, η τουρκική πλευρά προσκομίσει κάποιο καινούριο επιχείρημα, το οποίο χρήζει απάντησης, αυτό θα απαντηθεί, τόνισε ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου σύμφωνα με τις οποίες, η Τουρκία θα αποστείλει επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με έμφαση στην στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.

Ταυτόχρονα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, έχοντας δίπλα του τον Κύπριο ομόλογό του, διεμήνυσε πως “βρισκόμαστε πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος, όσο και στη θάλασσα, παρά το Διεθνές Δίκαιο και παρά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS”. Και υπενθύμισε με νόημα πως “οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν και αναμένουμε η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτές τις αποφάσεις”.

1

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία, λίγες ώρες αφότου η Άγκυρα προανήγγειλε την έξοδο του νέου της γεωτρύπανου στην Μεσόγειο για τις 9 Αυγούστου, είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Γ. Κασουλίδη και υποψηφίους για το Προεδρικό αξίωμα στις επικείμενες εκλογές στην Μεγαλόνησο.

Πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι η εισβολή και η παράνομη κατοχή εδαφών στην Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα εισβολής στην Ευρώπη. Όπως, επίσης, δεν πρέπει να παραλείπουμε να υπογραμμίζουμε ότι ο αναθεωρητισμός έχει πάψει να αποτελεί αποδεκτή πρακτική, και, επίσης, έστω και παθητικά, δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθεί η Διεθνής Κοινότητα, υπογράμμισε.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την επίλυση του Κυπριακού και τάχθηκε εκ νέου υπέρ νιας βιώσιμης λύσης που βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμβατής με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δηλαδή μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Στη συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη συζητήθηκαν οι νέες προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, με τον Ν. Δένδια αφενός να εκφράζει τη στήριξή του σε αυτές, αφετέρου να ομολογεί ότι η πιθανότερη εξέλιξη είναι η απόρριψή τους από την Τουρκική και την Τουρκοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας εξάλλου πως οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων δεν είναι ευοίωνες. Καταδίκασε δε για ακόμα μια φορά, την “λύση των δύο κρατών” την οποία επαγγέλλονται Ερντογάν και Τατάρ.

Αύριο ο κ. Δένδιας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τις ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας σε Αθήνα και Παρίσι.

Διαβάστε επίσης

«Πυρετός» στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου – Όλο το παρασκήνιο