ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όσα μηνύματα ήθελε να στείλει η Ελλάδα στην ΕΕ και στην Τουρκία, τα έστειλε από την Κορσική, ενώ παράλληλα βρήκε απόλυτη στήριξη στις θέσεις της τόσο από τον Εμανουέλ Μακρόν προσωπικά όσο και από τις υπόλοιπες χώρες της Med7.
Μεγάλης σημασίας και η προοπτική ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, που προβλέπει στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής. Η συμφωνία, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και να κλειδώσει πιθανότατα με μια επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Παρίσι, σημαίνει ότι η Γαλλία αναγνωρίζει την δύσκολη κατάσταση στην περιοχή εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ πως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας θα γίνουν γνωστές στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, το Σάββατο το βράδυ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale, 12 μεταχειρισμένων και 6 νέων, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η προμήθεια φρεγατών. Στο εξοπλιστικό σκέλος της συμφωνίας εμπεριέχονται και τα ανταλλακτικά, προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα και τα 44 Mirage 2000- 5.
Η εντύπωση που μένει από την χθεσινή σύνοδο στην Κορσική είναι ότι σε όλες τις δημόσιες αναφορές του ο Εμανουέλ Μακρόν στήριξε πλήρως -αν όχι υιοθέτησε- τις ελληνικές θέσεις στέλνοντας κοινό μήνυμα με την Αθήνα στην Άγκυρα «τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις», δήλωση που είχε κάνει προ ημερών ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του στην «Pax Mediterranea».
Ιδιαιτέρως θετική κρίνεται και η διατύπωση στο άρθρο 6 της Κοινής Διακήρυξης του Αζαξιό για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Τα επτά μεσογειακά κράτη-μέλη της Ένωσης στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα πως σε περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, τότε το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα μπει στο τραπέζι στην επόμενη σύνοδο κορυφής.
«Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο και εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να αναπτύξει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020» αναφέρεται στο άρθρο 6.
«Είναι συμπεράσματα τα οποία δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Εάν η Τουρκία θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει αμέσως μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Σε ό,τι μας αφορά, ισχύει αυτό, το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχουμε διατυπώσει: τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων» σχολίασε αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η γειτονική χώρα, η Τουρκία, έχει χρόνο ακόμα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει η ίδια την πορεία εξόδου από αυτήν την κρίση. Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες. Να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική. Να επιστρέψει ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, όπως είπε και ο Πρόεδρος Macron, υπάρχει, πάντα, η λύση της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Εξάλλου, σημαντική ήταν και η συμφωνία για την επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Μόρια, για τις οποίες ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τους εταίρους του.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της
- Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
- F1 – Ferrari: Ο Έλκαν υποδέχτηκε τον Χάμιλτον – mononewsTV
- Υδρογονάνθρακες: Επίσημα αποδεκτά τα αιτήματα για έρευνα νότια της Πελλοποννήσου