Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει της ενέργειες για την αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου από τη Novartis, για το σκάνδαλο υπερσυνταγογράφησης, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει πρόταση από το ΝΣΚ. Θα υπάρξουν και επαφές στις ΗΠΑ στη βάση της απόφασης του Νιού Τζέρσεϊ. Θα κάνουμε ότι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 5 χρόνια. Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα στη βάση του σκανδάλου που είναι σκάνδαλο συνταγογράφησης με χρηματισμό ιατρών και όχι υπόθεση στοχοποίησης 10 πολιτικών προσώπων τα οποία ούτως ή άλλως δικαιώθηκαν».

1

Αναφορικά δε με το ζήτημα των αρχειοθετήσεων των καταγγελιών προστατευόμενων μαρτύρων κατά πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πλεύρης σχολίασε την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλου για την υπόθεση, η οποία διαφοροποιήθηκε από τη θέση του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στη Βουλή πως το κόμμα του οφείλει να αποδεχθεί τις δικαστικές αποφάσεις που θέτουν στο αρχείο τις υποθέσεις των πολιτικών προσώπων που στοχοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η τοποθέτηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η λογική στάση αν μιλάμε για διάκριση εξουσιών. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι επι ΣΥΡΙΖΑ έγινε έρευνα, κατέληξαν σε συμπεράσματα και στήθηκαν οι 10 κάλπες. Στις 10 κάλπες ψηφίσατε και στείλατε ανθρώπους να εξεταστούν. Και τώρα που αρχειοθετούνται οι υποθέσεις βγαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν νομικές παρατηρήσεις. Σας τιμά αυτή η συμπεριφορά; Προστατεύετε την Δημοκρατία με αυτό τον τρόπο; Θέλετε να αναλάβετε ρόλο εισαγγελέα;», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

«Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις του κ. Παπαδόπουλου. Τι έχετε να πείτε στους συναδέλφους σας κ. Παπαδόπουλε που κάνουν όσα και εσείς καταγγέλλετε;» συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην υπόθεση των απευθείας αναθέσεων του ΕΟΔΥ την περίοδο 2016-2018 για τη φύλαξη, ύψους 9 εκατ. ευρώ, καλώντας τους συναδέλφους του να πάρουν θέση.

«Σε μέρος των τιμολογίων αυτών για 1 και πλέον χρόνο στην αναγραφή πληρωμής αναφέρεται ‘πληρωμή αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη’! Αυτό αναφέρουν τα τιμολόγια! Η δουλεία υπουργού είναι να διαβιβάσει τα στοιχεία να ζητήσει από τον ΕΟΔΥ προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και δεν έχει άλλη δουλειά! Θα μου πείτε για αυτά τα 9 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεων πως πήγανε; Αν είχατε βρει εσείς τιμολόγια με εντολές αναπληρωτή υπουργού της ΝΔ τι θα κάνατε; Πάνω στα έδρανα θα ήσασταν! Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» κατέληξε.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης  συγκρούστηκε με τον Ανδρέα Ξανθό για την υγειονιμική κάλυψη των αναφάλιστων, με τον υπουργό  υπουργός Υγείας να υπενθυμίζει πως η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη. Πρόσθεσε δε, πως τότε είχε προβλεφθεί συγκεκριμένη διαδικασία που επέτρεπε την νοσηλεία μεταναστών μόνο για έκτακτα περιστατικά.

«Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλαξε το νόμο. Δώσατε την δυνατότητα σε όσους παράνομα βρίσκονταν στην χώρα να νοσηλεύονται επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους. Οι παράνομοι μετανάστες είχαν την δυνατότητα να έχουν έκτακτη εισαγωγή στα νοσοκομεία. Εσείς δώσατε την δυνατότητα να κάνουν και τακτικές επισκέψεις. Άνθρωποι που κατοικούσαν στις γειτονικές χώρες έρχονταν για επεμβάσεις στην Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα. Με τα λεφτά των φορολογούμενων κάνατε κοινωνική πολιτική και μας φωνάζετε για ρατσισμό και ξενοφοβία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης.

Απαντώντας ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε μεταξύ άλλων πως ο νόμος της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ «δεν παρείχε φροντίδα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αλλά κατά 95% σε Έλληνες πολίτες» και πως αυτός «ο θεσμός μετά το νόμο του 2016 συρρικνώθηκε».

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως ο νόμος του κ. Γεωργιάδη που προέβλεπε για πρώτη φορά υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών με έγκριση από τριμελής επιτροπή, έγινε με «πελατειακή νοοτροπία» από τη ΝΔ.  «Ζητούσατε την ψήφο τους για να χειρουργηθούν στα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά.

«Την περίοδο Σαμαρά Βενιζέλου οξύνθηκε η υγειονομική φτώχεια στη χώρα. Γιγαντώθηκε ο θεσμός των κοινωνικών ιατρειών και κοινωνικών φαρμακείων, τα όποια δεν παρείχαν φροντίδα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αλλά κατά 95% σε Έλληνες πολίτες. Αυτός ο θεσμός μετά το νόμο 2016 συρρικνώθηκε. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται η κάλυψη. Υπάρχει και ο δείκτης της υγειονομική ανισότητας. Στο πικ των μνημονίων, το 2015 ήταν στο 14,5%. Εμείς το 2019 το παραδώσαμε στο 8%. Αυτό είναι αριστερή και προοδευτική πολιτική».