ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η βούληση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του Συντάγματος, τόνισε ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης σε παρέμβασή του στη Βουλή, για το θέμα των συμβασιούχων στο χώρο της Υγείας.
Με αφορμή την επικείμενη ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών, είπε ότι η επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι, όταν φέρει τις ανανεώσεις, να αναφερθεί σε ένα συνολικό σχεδιασμό.
Προφανώς, τόνισε, δεν μπορεί να υπάρχουν λύσεις εκτός Συντάγματος και σημείωσε ότι «ήδη, υπάρχει ένα θέμα αναφορικώς με τη μοριοδότηση, σε απόφαση Τμήματος, το οποίο παρέπεμψε την απόφαση, λόγω σπουδαιότητας, στην Ολομέλεια».
Επισήμανε μάλιστα ότι όσοι από τον πολιτικό κόσμο, μιλούν για μονιμοποίηση – στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνουν, είναι να δίνουν επιχειρήματα σε αυτούς που προσβάλλουν τις προκηρύξεις που βγαίνουν.
Πλεύρης: Θα ψάξουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση
«Συνεπώς, θα ψάξουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, η οποία υπάρχει. Η λύση αυτή έρχεται μέσα από τις προκηρύξεις και μέσα από αυτές μπορεί να γίνει κουβέντα πώς θα καλυφθούν και συγκεκριμένες θέσεις στο μεγαλύτερο βαθμό και να δικαιωθούν όσοι βρισκόντουσαν στο σύστημα. Γι’ αυτό, ακριβώς, ζητήσαμε με την αναπληρώτρια υπουργό κ. Γκάγκα, που έχει και την αρμοδιότητα αναφορικώς με τα νοσοκομεία, να υπάρξουν οι παρατάσεις, ώστε όταν θα γίνονται και οι παρατάσεις, να παρουσιάσουμε τον όλο σχεδιασμό μας, για να ξέρουμε τι κάνουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας, με την καλύτερη δυνατή λύση. Συνεπώς, θα ανοίξει αυτή η κουβέντα, όταν γίνουν και οι ανανεώσεις των συγκεκριμένων συμβάσεων», βεβαίωσε ο κ. Πλεύρης.
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε τα παραπάνω σε παρέμβασή του, κατά την ακρόαση φορέων από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19».
Οι φορείς για το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, είπε ότι οι δωρεές «είναι μία ανάσα για το σύστημα, όμως, δυστυχώς, δεν μπορούν να λύσουν τις παθογένειες του συστήματος στο σύνολό τους: την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση».
Αναφερόμενος στις διατάξεις για τους συμβασιούχους είπε ότι «οι συνάδελφοι θεωρούν κοροϊδία» την ανανέωση […] γιατί πιστεύουν ότι μετά από έξι μήνες, αν υπάρξει έλεγχος της πανδημίας, θα τους «πετάξουν στο δρόμο».
Παράλληλα, ζήτησε «να ενταχθούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι και να γυρίσουν πίσω οι 7.000 συνάδελφοί μας, για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με δύο rapid test την εβδομάδα και τα μέτρα προστασίας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διασποράς του ιού. Κι εμείς εγγυόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια όλοι οι συνάδελφοί μας να εμβολιαστούν, όπως το πράξαμε πρώτοι, πάνω από 90.000, και κανείς μας δεν έπαθε τίποτα».
Μαστοράκου: Σύμφωνη με τα άρθρα που παρατείνουν τις συμβάσεις των γιατρών
Η α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου είπε ότι χαιρετίζει τις δωρεές που ενισχύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, ότι συμφωνεί με τα άρθρα που παρατείνουν τις συμβάσεις των γιατρών καθώς και με διατάξεις όπως αυτή της κατ’ οίκον εξυπηρέτησης.
Αναφερόμενη στο άρθρο που επιτρέπει στα δημοτικά ιατρεία και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να διενεργούν εμβολιασμούς, ζήτησε να προβλεφθεί σε αυτή τη διαδικασία η ύπαρξη γιατρού.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς είπε ότι συμφωνεί με προβλέψεις όπως η παράταση του να μη θεωρούνται τα παραπεμπτικά λόγω covid, και η παράταση των συνταγών μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021.
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των 4.000 συμβασιούχων στην υγεία με το πρόγραμμα ΟΑΕΔ και μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΕΚΑ (Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης), Σταύρος Κολοβός είπε ότι περίμενε μια πρόβλεψη για την παράταση των συμβασιούχων εργαζομένων.
Σημείωσε επίσης ότι η ανακοίνωση για εξάμηνη παράταση δεν καλύπτει κανένα συμβασιούχο: «Είμαστε πέντε προς έξι χρόνια συμβασιούχοι, και αυταπόδεικτα, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο νοσοκομείο», είπε.
Ζήτησε παράλληλα από την κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα και το σχέδιο της κυβέρνησης για τους υπόλοιπους, που σταδιακά δεν θα μπαίνουν στο διαγωνισμό.
«Θα δοθούν παρατάσεις γι’ αυτούς; Θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο σύστημα μέχρι να ξαναγίνουν προκηρύξεις;», ρώτησε ο κ. Κολοβός.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ενίσχυση προγράμματος εμβολιασμού
Η υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστιάννα Μουρούζη αναφέρθηκε στις διατάξεις ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού, λέγοντας ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα το ότι επεκτείνεται η χορήγηση του ΑΜΚΑ και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως και η χορήγηση του ψηφιακού πιστοποιητικού», αν και όπως είπε, αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή και άτομα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα έχουν πολλές δυσκολίες στο να έχουν την πρόσβαση.
Πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να κάνουν μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος ότι το ότι προσέρχεσαι για τον εμβολιασμό και για την απόκτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid δεν σημαίνει και κάποια δίωξη λόγω της έλλειψης των νομιμοποιητικών έγγραφων, είπε η κ. Μουρούζη.
Υφαντής: Δημιουργία μιας επικοινωνιακής καμπάνια ενημέρωσης
Ο επιχειρησιακός διευθυντής των «Γιατρών του Κόσμου» Αναστάσιος Υφαντής είπε ότι το γεγονός ότι τόσο οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι ΟΤΑ, τα κέντρα κοινότητας, τα κέντρα κράτησης μεταναστών εμπλέκονται καθώς και οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες είναι επιχειρησιακές και δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών υγείας και στην ανοσοποίηση του πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων παραδοσιακά, όπως οι «Γιατροί του Κόσμου» τα τελευταία 30 χρόνια, θεωρούμε ότι συντελεί στην μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και στην αύξηση στο ποσοστό.
Ο κ. Υφαντής συμφώνησε με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» για «μία επικοινωνιακή καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και άμβλυνσης όποιου φόβου σύλληψης και απέλασης, διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται στη χώρα μας χωρίς να έχουν νόμιμες διαπιστεύσεις, τόσο εργάτες μέσα σε σπίτια όσο και στον αγροτικό τομέα».
Κοντογιάννης: Το «Σταλυρος Νιάρχος» στο πλευρό της κοινωνίας
Ο γενικός Διευθυντής, αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών» Αθ. Κοντογιάννης είπε ότι το κοινωφελές ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» στέκεται επί πολλά έτη δίπλα στο πλευρό της κοινωνίας και είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη προσφορά.
Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού για το ποσοστό εμβολιασμού σε πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, όπως είναι οι πρόσφυγες στα ΚΥΤ, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι, κ.λπ., η κ. Μουζούρη είπε ότι δεν έχει διαθέσιμα στοιχεία, «ωστόσο από την εμπειρία των ομάδων, δεν είναι μεγάλη η κάλυψη».
Από την πλευρά του, ο κ. Υφαντής είπε ότι αν και δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ούτε για ειδικές ομάδες, με μία πρόχειρη άτυπη εκτίμηση αυτό που μπορούμε να πούμε στον πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και σε δομές προσφύγων είναι ότι πιθανότατα η εμβολιαστική κάλυψη κυμαίνεται κάτω από το 2%, κυρίως, λόγω διοικητικών προβλημάτων.
Διαβάστε επίσης:
Αποσωληνώθηκε ο Βασίλης Λεβέντης
Ελλάς – Γαλλία συμμαχία: Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα