Σε δήλωση αποχής από την εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», προέβη ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ώστε να μην υπάρξει «η παραμικρή υπόνοια» ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία».

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Δ. Μαρκόπουλο, ο τέως υπουργός Υγείας τονίζει ότι επιθυμεί να διαφυλάξει απόλυτα τη διαδικασία και το έργο της επιτροπής:

1

«Σε καμία περίπτωση δε θέλω να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στην ελληνική κοινωνία, αλλά πρωτίστως στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες του δυστυχήματος, τους οποίους σέβομαι απόλυτα, ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία, δηλώνω αποχή από τα καθήκοντά μου ως μέλος της επιτροπής, προκειμένου αυτή άμεσα και χωρίς να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για διαδικαστικούς λόγους να ξεκινήσει τις εργασίες της».

Πλεύρης: Αβάσιμη και προσχηματική η μήνυση σε βάρος μου

Στην επιστολή του ο κ. Πλεύρης χαρακτηρίζει αβάσιμη και προσχηματική τη μήνυση που έχει υποβληθεί σε βάρος του, και έχει πληροφορηθεί από τον Τύπο, η οποία τον κατονομάζει ως μηνυόμενο «σχετικά με υποτιθέμενη συμμετοχή μου σε όργανο για το οποίο έλαβε, δήθεν, αποφάσεις για τον χώρο του δυστυχήματος.

Η όλη μου παρουσία περιορίστηκε στο συντονισμό των νοσοκομείων για την περίθαλψη των τραυματιών και στην διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων του δυστυχήματος, στο βαθμό που αυτή συνδεόταν με το Υπουργείο Υγείας».

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «έχει υποβληθεί αίτημα εξαίρεσής μου από μέλος της Επιτροπής από τους Βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή.

Το αίτημα αυτό εδράζεται σε τυχόν παραβίαση των άρθρων 14 εττ. ΚΠΔ διότι, δήθεν, έχω μηνυθεί για υπόθεση η οποία σχετίζεται με τα Τέμπη. Παράλληλα έχει αναφερθεί, χωρίς να έχει υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα, ότι ενδεχομένως κληθώ ως μάρτυρας στη διαδικασία, οπότε και πάλι συντρέχει λόγος εξαίρεσης μου».

Πλεύρης: Δεν είμαι κατηγορούμενος στην υπόθεση

Επί του αιτήματος καθαυτού, ο κ. Πλεύρης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Από τη διαβίβαση της μηνυτήριας αναφοράς του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών δεν προκύπτει ότι έχω μηνυθεί για οποιοδήποτε αδίκημα.

Συγκεκριμένα η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά 8 πολιτικών προσώπων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνομαι και σε σειρά άλλων φυσικών προσώπων, ενώ και στη περιγραφή λοιπών τυχόν συμμετοχών δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά έστω και με την μορφή υπόνοιας προς το πρόσωπό μου.

Προς αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η διαβίβαση του φακέλου της δικογραφίας στην Βουλή των Ελλήνων από τους Εισαγγελικούς λειτουργούς τόσο του Πρωτοδικείου όσο και του Αρείου Πάγου, έχει γίνει με ρητή αναφορά στον Πρωθυπουργό και σε 7 άλλους υπουργούς, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνομαι.

Άρα και από την αξιολόγηση των δικαστικών αρχών προκύπτει ότι η μήνυση αυτή δεν με αφορά και δεν θα μπορούσε άλλωστε να με αφορά διότι ουδεμία απόφαση έχω λάβει που να σχετίζεται με τον χώρο που έλαβε χώρα το δυστύχημα.

Ως εκ τούτου δεν είμαι κατηγορούμενος στην υπόθεση, δεν έχω την ιδιότητα του υπόπτου, δεν αναφέρομαι στη διαβιβασθείσα μηνυτήρια αναφορά και δεν έχει ζητηθεί από συναδέλφους Βουλευτές η σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής για το πρόσωπο μου και επομένως δεν συντρέχουν στο πρόσωπό μου οι λόγοι εξαίρεσης που επικαλούνται οι προτείνοντες Βουλευτές.

Αναφορικώς με το ενδεχόμενο κλήσεως ως μάρτυρας, έχω πλήρη άγνοια για τις συνθήκες των Ελληνικών Σιδηροδρόμων διαχρονικά, αλλά και τις συνθήκες του δυστυχήματος και η γνώση μου περιορίζεται σε πραγματικά περιστατικά που έλαβαν μετά το δυστύχημα και μόνο σε σχέση με θέματα του Υπουργείου Υγείας.

Ενώ λοιπόν εκκρεμούσε η συζήτηση για το αίτημα εξαίρεσής μου, πληροφορήθηκα από τον τύπο ότι ο ανωτέρω σύλλογος υπέβαλε νεότερη μηνυτήρια αναφορά, το περιεχόμενο της οποίας αγνοώ, που πλέον με κατονομάζει ως μηνυόμενο σχετικά με υποτιθέμενη συμμετοχή μου σε όργανο για το οποίο έλαβε, δήθεν, αποφάσεις για τον χώρο του δυστυχήματος.

Η εν λόγω μήνυση προφανώς είναι αβάσιμη προς το πρόσωπό μου, καθώς ουδεμία απόφαση έχω λάβει είτε ατομικά είτε συλλογικά που να σχετίζεται με τον χώρο του δυστυχήματος και η όλη μου παρουσία περιορίστηκε στο συντονισμό των νοσοκομείων για την περίθαλψη των τραυματιών και στην διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων του δυστυχήματος, στο βαθμό που αυτή συνδεόταν με το Υπουργείο Υγείας.

Η μήνυση μάλιστα αυτή γίνεται προσχηματικά διότι υποβάλλεται ακριβώς πριν την συζήτηση της αίτησης, ώστε να δημιουργήσει υποτιθέμενο λόγο εξαίρεσης μου. Συνεπώς, δεν συντρέχει στο πρόσωπο μου κανένας απολύτως λόγος εξαίρεσης.

Ωστόσο, δεδομένου ότι επιθυμώ να διαφυλάξω απόλυτα τη διαδικασία και το έργο της επιτροπής και σε καμία περίπτωση δε θέλω να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στην ελληνική κοινωνία, αλλά πρωτίστως στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες του δυστυχήματος, τους οποίους σέβομαι απόλυτα, ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία, δηλώνω αποχή από τα καθήκοντά μου ως μέλος της επιτροπής, προκειμένου αυτή άμεσα και χωρίς να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για διαδικαστικούς λόγους να ξεκινήσει τις εργασίες της, παραμένοντας στη διάθεση της για ό, τι χρειαστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και δεύτερη οικειοθελής αποχώρηση, της τέως υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται επίσης στην μηνυτήρια αναφορά συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών.

ΚΚΕ Να προσδιοριστεί άμεσα η νέα συνεδρίαση της εξεταστικής

Νωρίτερα, με επιστολή τους προς το προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και Μ. Κομνηνάκα είχαν ζητήσει τον άμεσο προσδιορισμό «και χωρίς άλλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου να προχωρήσουν επιτέλους οι εργασίες στην ουσία της διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών.

Να σταματήσει τώρα η παρελκυστική αξιοποίηση των όποιων διαδικαστικών ζητημάτων προβάλλονται, που παραπέμπει σε μεθόδευση εκφυλισμού των διαδικασιών της Επιτροπής, με σκοπό τη συσκότιση των πραγματικών αιτιών και των ευθυνών που υπάρχουν».

Όπως είχαν τονίσει:

«Η Επιτροπή οφείλει να προχωρήσει τη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, προκειμένου να εισέλθει στην ουσία της ερευνώμενης υπόθεσης και είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι όσοι υπονομεύουν με τη στάση τους τη διαδικασία αυτή».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Το κλειδί για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι ένα: πολιτική βούληση

Πιερρακάκης: Μνημόνιο συνεργασίας με την Κύπρο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σκρέκας: Έχουμε μέτρα αποτροπής φαινομένων αισχροκέρδειας και ενδυνάμωσης τον καταναλωτή