Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Πλεύρης: «Αναβαθμίζουμε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων σε Κέντρο – Όλες οι υπηρεσίες θα παραμείνουν δωρεάν»

Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας

Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας

Στο νομοσχέδιο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Όπως αναφέρει το νέο σχέδιο νόμου, στο συνιστώμενο Κέντρο θα μεταφερθούν το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», καθώς και το Ογκολογικό Τμήμα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού».

Αντιδράσεις ξέσπασαν για τη μετατροπή της Μονάδας σε Κέντρο, ενώ η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή της, ισχυριζόμενη πως η αυτοτέλεια της Ογκολογικής Μονάδας θα ανοίξει το δρόμο για παραπομπή των περιστατικών, που εξυπηρετούν αυτά τα τμήματα, στον ιδιωτικό τομέα και θα πραγματοποιηθεί εις βάρος των εργαζομένων.

Ο κύριος Πλεύρης μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής χαρακτήρισε ως παραπληροφόρηση πολλά από όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Ουσιαστικά το αναβαθμίζουμε, δίνοντάς του μια αυτονομία: να είναι ογκολογικό κέντρο. Δεν ιδιωτικοποιείται. Το Δημόσιο έχει την εποπτεία και βάζει το Διοικητικό Συμβούλιο. Ρητώς χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, όπως χρηματοδοτούταν, και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται παραμένουν δωρεάν, όπως ήταν, ακόμη και για όσους είναι ανασφάλιστοι. Επιπλέον, οι εργασιακές σχέσεις παραμένουν ίδιες, δηλαδή οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα παραμείνουν με συμβάσεις δημοσίου δικαίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας ανέφερε:

«Αυτό που κάνουμε, και είναι προς όφελος των ασθενών, είναι ότι του δίνουμε μια ευελιξία ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που υπάγεται στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τις θεραπείες που κάνει τώρα, με τους πόρους που θα λαμβάνει είτε από δωρεές είτε από την επιπλέον χρηματοδότηση, θα μπορεί αυτόνομα να είναι σε συνεργασίες με το εξωτερικό, να παίρνει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα – που δεν είναι στο δημόσιο σύστημα – και να τους πληρώνει, να κάνει περισσότερες κλινικές δοκιμές φαρμάκων, να βάζει περισσότερες θεραπείες.

Στην πραγματικότητα θα λειτουργεί στο πρότυπο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, που είναι στο ΕΣΥ και δεν έχει καμία απολύτως επιβάρυνση, και θα έχει περισσότερες υπηρεσίες για τα παιδιά μας. Οι γονείς όχι απλά δε θα πληρώνουν, αλλά θα έχουν περισσότερες δυνατότητες για τα παιδιά τους».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης σε διασώστες ΕΜΑΚ: Είστε οι εκπρόσωποι της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης