Η κ. Μέρκελ και ο κ. Μητσοτάκης σε παλαιότερη συνάντηση
Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι από χθες η ΕΕ, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει και την σημερινή, δεύτερη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να πείσει τους εταίρους του για την σημασία της ελληνικής πρωτοβουλίας.
Χθες, Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, έχοντας «συμμάχους» τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Αυστρία, αλλά και τις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία).
Με την ελληνική πρόταση συντάσσεται και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) που ασκεί πιέσεις στην ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Η χθεσινή, πρώτη, ημέρα της Συνόδου Κορυφής άφησε ικανοποιημένη την ελληνική πλευρά, κυρίως λόγω της διεύρυνσης της συμμαχίας που θέλει να πετύχει η Αθήνα για την στήριξη της πρωτοβουλίας της.
Καθώς, όμως, η νέα τουριστική σεζόν απέχει μια ανάσα και η ΕΕ δεν φημίζεται για τα γοργά αντανακλαστικά της, χθες ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.
Η διευκόλυνση των μετακινήσεων, πρόσθεσε, δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.
Μέρκελ: Πρέπει να προετοιμαστούμε
Όπως φαίνεται από τις χθεσινοβραδνές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, ότι έγινε ένα βήμα. «Τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη παρά την πανδημία του νέου κορονοϊού θα είναι πιθανότατα διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι» ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας.
«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η Κομισιόν, πρόσθεσε, θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει την τεχνική βάση για αυτά τα έγγραφα.
Η καγκελάριος διευκρίνισε ωστόσο ότι το πιστοποιητικό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδέψει μόνο ο κάτοχός του.
«Η προσδοκία είναι ότι αυτό (ενν. το πιστοποιητικό εμβολιασμού) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Δεν είμαι προγραμματίστρια τεχνικός, άρα δεν μπορώ να το εγγυηθώ, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες -έχω μιλήσει για τρεις μήνες- και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο» δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
«Όλοι σήμερα επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή, με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού, δεν αποτελεί ζήτημα». Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε, τόνισε η Καγκελάριος και ανέφερε ότι δεν υπάρχει μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
«Είπαμε ότι π.χ. τα παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτή τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως συμβαίνει σήμερα, να ζητηθεί ένα τεστ, αλλά μπορεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί μια επιπρόσθετη πληροφορία», εξήγησε, για να προσθέσει ότι είναι σίγουρα σωστό για το μέλλον να έχουμε στη διάθεσή μας το πιστοποιητικό.
Διαβάστε ακόμη: