Με πρώτο στόχο να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή, όπως αποδεικνύουν οι πολλαπλές προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπερέβησαν τις 85 χιλιάδες άτομα, αλλά και την αποφυγή αρρυθμιών και λαθών του παρελθόντος, έστω και υπό πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές των πρώτων ωρών της πυρκαγιάς στην Πεντέλη (με την ταχύτητα των ανέμων, όπως στο Μάτι, να ξεπερνά κατά τόπους τα 100 χιλιόμετρα την ώρα και συνεχείς στροβιλισμούς) η Κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρώτη πραγματικά μεγάλη πρόκληση του φετινού καλοκαιριού στην καρδιά της Αττικής, αλλά και με ανοιχτό το στοίχημα της ενδυνάμωσης της εικόνας του επιτελικού κράτους.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αλγεινή εντύπωση προκαλούν φαινόμενα που δεν αρμόζουν με μια σύγχρονη πολιτεία, όπως για παράδειγμα, η επαναλαμβανόμενη μετακύλιση ευθυνών ανάμεσα σε πολίτες και φορείς, για το … μείζον πρόβλημα του καθαρισμού … των ξερών χόρτων. Με τους κατοίκους να δηλώνουν εξαγριωμένοι με τις δημοτικές Αρχές που «δεν καθάρισαν απολύτως τίποτε» και τους αιρετούς, από την πλευρά τους, να ρίχνουν τα βέλη τους στους ιδιοκτήτες οικοπέδων και στο ισχύον πλαίσιο, που δεν τους επιτρέπει, όπως ισχυρίζονται, να επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα.

Η εικόνα και η ουσία

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο Πρωθυπουργός στην διαχείριση των φετινών πυρκαγιών, με τη χώρα εξ ορισμού να έχει εισέλθει σε προεκλογική χρονιά, είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος «βγήκε μπροστά», πολιτικά και επικοινωνιακά, ενισχύοντας το μήνυμα «η κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός» και «είναι πραγματικά δίπλα στους πολίτες».

Με συνεχείς συσκέψεις για τον βέλτιστο συντονισμό και προσωπική ενημέρωση για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω τηλεδιάσκεψης, όσο και δια των μεταβάσεών του στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δύο φορές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, τα ξημερώματα χθες και για πέντε ώρες, αλλά και το βράδυ της ίδιας μέρας.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές, χωρίς επ’ ουδενί να τα ρίχνουν στον… στρατηγό άνεμο, παραπέμπουν στις συνθήκες που επικρατούν πανευρωπαϊκά, ακόμα και σε κράτη όπως η Γαλλία (η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα σε θέματα δασοπυρόσβεσης) που για πρώτη φορά, αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από το ευρωπαϊκό rescEU (με τη μόνη χώρα που ανταποκρίθηκε να είναι η Ελλάδα). Ή η Πορτογαλία που, παρά τις βελτιωτικές θεσμικές αλλαγές που προηγήθηκαν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζουν επίσης, ότι οι περισσότερες από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά δεκάδες ανά τη χώρα, αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο και σε κάθε περίπτωση, προτού λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αποδίδουν δε, αυτή την επιτυχία, όπως την χαρακτηρίζουν, στην προεργασία του προηγούμενου διαστήματος, τη διόρθωση παθογενειών και στρεβλώσεων του παρελθόντος και στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών και επιχειρησιακών παραγόντων.

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, αφενός ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά», αφετέρου την ανάγκη της καλύτερης πρόληψης και φυσικά της συνεχούς επαγρύπνησης.

Οι διαρροές για τον Χρ. Στυλιανίδη και η πραγματικότητα

Η απουσία, μέχρι χθες, από το ευρύτερο “κάδρο” του αρμόδιου Υπουργού κ. Χρήστο  Στυλιανίδη, ήταν η αιτία να υπάρξουν στοχευμένες διαρροές από συγκεκριμένα κέντρα, καθώς, όπως ελέχθη, ο πρώην Επίτροπος, παρά το θεσμικό του ρόλο, δεν είχε προβεί σε καμία δήλωση ούτε είχε μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα τουλάχιστον με την επίσημη ενημέρωση. Με τις «φιλοΣυριζαϊκές» γραφίδες να τον χαρακτηρίζουν «άφαντο» και το twitter να κατακλύζεται για ακόμη μια φορά, από δυσμενή σχόλια (από τρόλ;) για το πρόσωπο του Κύπριου πολιτικού.

Ενώ, αργά χθες το βράδυ, η στοχοποίηση Στυλιανίδη από την Κουμουνδούρου επισημοποιήθηκε με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, έκανε λόγο για «επικοινωνιακά σόου των Μητσοτάκη – Στυλιανίδη», εστιάζοντας στη συνέχεια αποκλειστικά στον Υπουργό, ζητώντας του «να μην προκαλεί και να μην δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του μπροστά στα αποκαϊδια».

Η χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών και έναν πρώτο απολογισμό για την Πεντέλη από τον ίδιο τον κ. Στυλιανίδη, ήρθε να διαψεύσει με πανηγυρικό τρόπο τις φήμες, αλλά και να προλάβει την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός δε, έχοντας δίπλα του τον Υπουργό, σε δηλώσεις του τόνισε πως, παρά τα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, «όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό, με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό από αυτά που είχαμε δει στο παρελθόν».

Ο Κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το επιχειρησιακό σχέδιο, ενόψει και του υπόλοιπου καλοκαιριού, αν και αρνήθηκε να κάνει «οποιαδήποτε αξιολογική κρίση την ώρα της μάχης», αναγνώρισε ότι «υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού». Και στρεφόμενος προς τον Κύπριο πολιτικό, σημείωσε πως «όλοι οι αρμόδιοι είναι μια ομάδα, καταλαβαίνουν πως πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αρμόδιες πηγές τόνιζαν τη συμμετοχή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις συσκέψεις που εδώ και καιρό πραγματοποιούνται υπό τον Πρωθυπουργό και τη συνεχή παρουσία του, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, στα σημεία των αποφάσεων. Κυρίως όμως, τον ρόλο που διαδραμάτισε καθ’ όλη την περίοδο της προετοιμασίας για το φετινό κρίσιμο καλοκαίρι και τη διαμόρφωση του κυβερνητικού δόγματος αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και των ευρύτερων κρίσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν επίσης την αντιμετώπιση από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου χρόνιων προβλημάτων και τις προσωπικές παρεμβάσεις Στυλιανίδη, μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση του εναέριου στόλου, έστω και με μισθωμένα αεροσκάφη, μέσω του σχετικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ. Τη σύσταση σώματος 590 «δασοκομάντος», 60 εκ των οποίων είναι και δασολόγοι, που δουλεύουν μέσα στα δάση ακόμα και το χειμώνα, και κατεβάζουν, ταυτόχρονα, τον πολύ υψηλό μέσο όρο ηλικίας των στελεχών της Πυροσβεστικής. Τον περιορισμό του χρόνου επέμβασης από την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, κυρίως μέσα από τις εναέριες επιτηρήσεις, όταν υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα. Τη βελτίωση των υποδομών του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο απολύτως επιθυμητό επίπεδο λειτουργίας, μιας και εξακολουθούν να απουσιάζουν οι απαιτούμενες ομάδες επιστημόνων, τα συστήματα προειδοποίησης, η βάση δεδομένων, ώστε, τελικά, «να φύγουμε από τον αυτοσχεδιασμό» όπως έλεγε, πρόσφατα, με αρκετή δόση αυτοκριτικής, ο ίδιος ο κ. Στυλιανίδης σε συνομιλητές του.

Διαμηνύοντας όμως ταυτόχρονα, πως «όσοι πιστεύουν ότι υπό τόσο δύσκολες συνθήκες μπορούν να γίνουν θαύματα, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου».

Διαβάστε επίσης

Στυλιανίδης: Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος για την αιτία της φωτιάς στην Πεντέλη

Μητσοτάκης για πυρκαγιά στην Πεντέλη: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα για τα αίτιά της

Φωτιά στην Πεντέλη: Άρχισαν οι αυτοψίες στα καμένα