ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων», αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχετικά με την πρόσφατη έκθεση της ΜΚΟ «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» με θέμα τον “Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου” σημειώνοντας παράλληλα πως «ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας».
Όπως επισημαίνει ο κ. Οικονόμου στην ανάρτησή του, ήδη απέστειλε στην συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. επιστολή με την οποία ζητά απαντήσεις για την μεθοδολογία που εφαρμόζεται, τα πρόσωπα που συμμετέχουν, τα κριτήρια για την κατάταξη, αλλά και στοιχεία για την Ελλάδα από το 2015.
«Εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της» σημειώνει επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την έκθεση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου αναφέρει στην ανάρτηση του:
«Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο «Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022» ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας. Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ – στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός – αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αποκαλεί «Βόρεια Κύπρο», παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της.
Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:
α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των «ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου» που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.
β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.
γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.
δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.
Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα».
RSF για την Ελευθερία του Τύπου: Στην 108η θέση η Ελλάδα
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχασε τριάντα οκτώ θέσεις, σε σχέση με πέρυσι, σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου, καθώς βρίσκεται στην 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών.
Το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από χώρες όπως το Μπουρουντί, η Γκαμπόν, η Μποτσουάνα, η Μογγολία κι άλλες.
Συνολική αξιολόγηση: 108η (από 70η το 2021)
128η στον δείκτη ασφάλειας
113η στον οικονομικό δείκτη
103η στον κοινωνικό δείκτη
72η στον πολιτικό δείκτη
70η στον νομικό δείκτη
Όπως επισημαίνει η RSF, «η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση».
Διαβάστε επίσης:
Νέα μέτρα για το ρεύμα: Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Ο Τσίπρας πετά επικοινωνιακές «κροτίδες» κι ο Μητσοτάκης τις καταστρέφει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ταϊλάνδη: Η πρωθυπουργός δήλωσε περιουσία 400 εκατ. ευρώ και 217 επώνυμες τσάντες
- Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ – Οι πέντε στόχοι έως το 2029
- Περιφέρεια Αττικής σε Δούκα: «Ψέμα και παραπληροφόρηση» που κρύβουν «άγνοια και μικροπολιτικές σκοπιμότητες»
- ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb – Πότε οι ιδιοκτήτες πότε θεωρούνται «επιχειρηματίες»