Για απόπειρα χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας, με τη χρησιμοποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εκτοξεύοντας παράλληλα πυρά σε βάρος της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νομικής συμβούλου του Μαξίμου Βασιλικής Θάνου.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός επέκρινε τις έμμεσες και μη κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, αλλά και την άρνηση εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από την Πολιτεία.

Οι «πύρινες» ομιλίες δόθηκαν σήμερα στην Παλαιά Βουλή στην εκδήλωση των 9 δικαστικών Ενώσεων για τον εορτασμό του προστάτη του δικαστικού σώματος Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

Στη δική του ομιλία ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ανέφερε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ύστερα από διάλογο με τους δικαστές και δικηγόρους. Σε ένα όμως διάλογο όχι επιπέδου συντεχνίας, προσέθεσε με νόημα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ο κ. Καλογήρου, είναι η επόμενη ημέρα για την Δικαιοσύνη να είναι σε καλύτερες συνθήκες με κανόνες ισότητας και ισονομίας και με προέχοντα λόγο στην προστασία των ασθενέστερων πολιτών.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ανέφερε ότι οι απειλές για τη Δημοκρατία ξεκινούν ολοένα και πιο συχνά από τις κάλπες και ότι οι εχθροί της Δημοκρατίας, στις περιπτώσεις αυτές, είναι οι δημαγωγοί που εκμεταλλεύονται το φόβο που διακατέχει σήμερα ένα μεγάλο τμήμα της κοινή γνώμης.

«Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης συντελείται κυρίως με νομοθετήματα που αλλοιώνουν τον τρόπο ανάδειξης των δικαστών ή τη σύνθεση των δικαστηρίων, με σκοπό να εξασφαλίσουν μια δικαστική εξουσία πειθήνια στα κελεύσματα των κυβερνώντων», ανέφερε ο κ. Καμίνης και έριξε βέλη για την επιλογή της κα Θάνου στο Μαξίμου:

«Ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου οι ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων επιλέγονται αποκλειστικά από την εκτελεστική εξουσία, τα μηνύματα που εκπέμπει η επιλογή ενός δικαστή που δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα υψηλά προσόντα και το ηθικό κύρος, αναπόφευκτα ερμηνεύονται στις κατώτερες βαθμίδες των δικαστών ως έμμεσες επιταγές συμμόρφωσης προς τις επιθυμίες της. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε αυτό το απειλητικό νεύμα της εξουσίας να διαιωνίζεται τρόπο τινά.

Φαίνεται πως δεν αρκεί πλέον να αναδεικνύουμε τους ευνοούμενους, αλλά μπορούμε στη συνέχεια να τους διορίζουμε και συμβούλους παρά τω Πρωθυπουργώ, προκειμένου πια να μην αιωρείται αμφιβολία καμία ότι ο μηχανισμός ποδηγέτησης των δικαστών παραμένει παρών και άγρυπνος, διαρκής αλλά και ενισχυμένος, αφού έχει πια επισήμως εγκατασταθεί και στην ανώτερη βαθμίδα της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, αφού αναφέρθηκε στις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις που πρέπει να διαμορφωθούν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ κατέθεσε ήδη στο τραπέζι του συνταγματικού αναθεωρητικού διαλόγου προτάσεις.

Η βασική κοινή στόχευση όλων των παραγόντων της δημόσιας ζωής, κατά τον κ. Βερβεσό είναι «η αποπολιτικοποίηση των σχέσεων της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες δύο εξουσίες» και «η πλήρης απεξάρτηση από πάσης φύσεως εστίες εξουσίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: Απογοητευτική η άρνηση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας να δεχτεί τη δωρεά του ιδρύματος Μποδοσάκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Φίλης ξαναχτύπησε για την ΕΡΤ: Τις καταγγελίες τις κάνουν οι εργαζόμενοι, στην κυβέρνηση να μην κάνουν τους κουφούς

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αιχμές της MIG κατά της Marafast Trading – «Η μονομερής αίτηση της εμφανίζει τεράστια κενά»