Δυόμιση μήνες πίσω έχουν επιστρέψει τα ελληνικά 10ετή και 5ετή ομόλογα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο άτυπος ανταγωνισμός με το ιταλικό 10ετές για παράδειγμα είναι κάτι περισσότερο από ορατός, αφού όλοι οι ξένοι οίκοι, μία μέρα μετά την κατάθεση της πρότασης της Κομισιόν για τα 750 δισ. ευρώ, καταλήγουν στο ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ευνοημένες χώρες.

Αν το ελληνικό 10ετές επέστρεψε στα επίπεδα του 1,494%, το αντίστοιχο ιταλικό διαμορφώνεται στο 1,42%, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία λαμβάνει την μερίδα του λέοντος από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με τουλάχιστον 82 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το οικονομικό επιτελείο, συγκρατημένα μεν, εκφράζει την ικανοποίησή του, αφού είτε με τα κοινοτικά χρήματα, για τα οποία, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ ακόμα (…), είτε με την απευθείας πρόσβαση στις αγορές λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μόνιμου χαρακτήρα φοροελαφρύνσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τρίγωνο, οδού Νίκης, Καραγιώργη Σερβίας και Πλατείας Κοραή, έχουν βγάλει από το συρτάρι τα πλάνα για μειώσεις φόρων, πλην όμως, θα αφορούν στον προϋπολογισμό του 2021. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως άλλωστε, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα με την συνέντευξή του στο Star θα μπορούσαν να τρέξουν από φέτος. Πρόκειται για μέτρο το οποίο, μαζί με την μείωση του ενεργειακού κόστους ζητούν διακαώς οι επιχειρηματίες, θεωρώντας ότι θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των προϊόντων της.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των κρατών – μελών, οι εκταμιεύσεις από τα κεφάλαια που προτείνει για την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας η Κομισιόν, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να εισρέουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Που σημαίνει ότι ο κ. Σταϊκούρας που θα συντάξει τον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς (σ.σ. μπορεί και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού), θα μπορεί να εντάξει την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%, αντί του 24% που είναι σήμερα. Επίσης, η μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2022 θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα περισσότερο ή και να καταργηθεί, αφού δεν παύει να αποτελεί ένα μνημονιακό μέτρο που θεσπίστηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το ικανό εκείνο μείγμα, για να πραγματοποιήσει άλματα η ανάκαμψη της ερχόμενη χρονιά, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν εκτιμάται στο 7,8% (σ.σ. η ύφεση φέτος υπολογίζεται στο 9,7%).

Σε κάθε περίπτωση, μία μέρα μετά την πρόταση της Κομισιόν, οι ξένοι οίκοι πέρασαν από… κρισάρα την πρόταση της Κομισιόν. Goldman Sachs και Citigroup κάνουν λόγο για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης και το οποίο ωφελεί περισσότερο την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πολωνία.

Η Goldman Sachs θεωρεί ότι η πρόταση της Βαν ντερ Λάιεν ευνοεί ακόμη περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν την Ισπανία και την Ελλάδα. Μάλιστα, τα κεφάλαια αυτά, ύψους 32 δις. ευρώ, που δικαιούται η χώρα μας, αντιστοιχούν κοντά στο 18% του ΑΕΠ της.

Τέλος, η Citigroup, υποστηρίζει ότι τα μισά κεφάλαια πηγαίνουν στις χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα και υψηλότερο χρέος που αντιπροσωπεύουν το 1/4 του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.