Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον επόμενο επίτροπο της χώρας μας στις Βρυξέλλες αφού η εκλογή της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα τηρηθεί η συμφωνία που έχουν κάνει οι ηγέτες στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ξεκλειδώνει και επίσημα τη διαπραγμάτευση για τα χαρτοφυλάκια.

Η ψηφοφορία για την προεδρεία της Κομισιόν προγραμματίζεται για τις 18 Ιουλίου στο Στρασβούργο και η αναμενόμενη επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οδηγεί στο άνοιγμα των χαρτιών της για τους νέους επιτρόπους και τα χαρτοφυλάκια που θα μοιραστούν στις χώρες.

1

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις αλλά αν δεν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία δεν ξεκινάει και η επίσημη διαπραγμάτευση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επιδιώκει να αναβαθμίσει το Κολλέγιο των Επιτρόπων, να δημιουργήσει το κατάλληλο μείγμα προσώπων σε συνδυασμό με τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν μετά και την εμπειρία μιας θητείας ως επικεφαλής αλλά και να προωθηθούν περισσότερες γυναίκες στο σχήμα.

Όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια για την χώρα μας συζητιέται το Αγροτική Ανάπτυξης, το Ανταγωνιστικότητας και της Διεύρυνσης ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε ακουστεί και το Ενέργειας ενώ στο παιχνίδι μπορεί να μπει και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Φυσικά δεν αποκλείεται και κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο, όπως για παράδειγμα και το ενισχυμένο Μετανάστευσης αφού σε κάθε περίπτωση η Αθήνα επιδιώκει μέσα από το νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων να αναβαθμίσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή παρουσία της

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και αυτό που τονίζει είναι πως πρώτα θα κλειδώσει το χαρτοφυλάκιο και μετά θα αποφασίσει για το πρόσωπο που θα πάει στις Βρυξέλλες.

Φυσικά στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις και ονόματα πέφτουν στο τραπέζι με πρώτο αυτό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα που για τους μυημένους πλέον αποτελεί φαβορί ειδικά αν η Αθήνα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει την τεχνογνωσία ενώ είναι γνώριμος των Βρυξελλών αφού από το 2022 είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Παράλληλα με μια ενδεχόμενη τοποθέτηση του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει ένα πρόσωπο από τη Βόρεια Ελλάδα με δεξιά χαρακτηριστικά που έχει καταγράψει μεγάλα ποσοστά στην περιφέρεια του από την πρώτη κιόλας Κυριακή σε κάθε εκλογική διαδικασία.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το τετ α τετ που είχε με τον πρωθυπουργό προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Ονόματα

Από εκεί και πέρα, ειδικά πριν τον ανασχηματισμό είχαν ακουστεί έντονα τα ονόματα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Περιβάλλοντος Θοδωρή Σκυλακάκη, της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως και του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου με επαφές στις Βρυξέλλες.

Φυσικά αν και με τα σημερινά δεδομένα έχει μείνει πιο πίσω ο νυν επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς μια ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας του είναι πάντα στο τραπέζι με τον ίδιο να έχει καλές σχέσεις με την Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια έκπληξη από τον πρωθυπουργό με κάποιους να βάζουν στο παιχνίδι και τον στενό του συνεργάτη και γενικο γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα. Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του μπορεί να θεωρείται από κάποιους πιο κομματική αφού είναι εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς αλλά έχει πλεονεκτήματα αφού έχει επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα στις Βρυξέλλες.

Όπως και να έχει το πρόσωπο που θα επιλέγει, θα έχει μπροστά του και μια διαδικασία που πρέπει να περάσει στις Βρυξέλλες πριν κλειδώσει οριστικά. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται σε κοινοβουλευτικές επιτροπές σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο τους ώστε να αξιολογηθεί η καταλληλότητα τους για τη θέση και μετά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δίνει την τελική έγκριση σε μια και μοναδική ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης:

Σπας Ρούσεφ: Ποιος είναι ο Βούλγαρος μεγιστάνας που παντρεύει την κόρη του στη βίλα – παλάτι στο Πόρτο Χέλι
Deutsche Bank και NBG Securities για ΟΤΕ: «Ψήφος εμπιστοσύνης» σε νέο CEO και μετοχή
Ο πολιτικός κίνδυνος στις δυο πλευρές του Ατλαντικού θολώνει το επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές