Τον νέο κύκλο των επαφών του με ξένους ηγέτες και στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, της διεθνούς εικόνας της χώρας, και του ρόλου της στην νοτιοανατολική Μεσόγειο εκκινεί σήμερα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος υποδέχεται στην Αθήνα τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, σε μια έμπρακτη επιβεβαίωση των αναβαθμισμένων σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ριάντ, μιας και πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Άραβα αξιωματούχου σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018, οπότε και είχε βρεθεί στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Σαουδάραβα πρίγκιπα θα υπογραφούν 14 διακρατικές συμφωνίες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, ανάμεσά τους και η διεύρυνση της υπάρχουσας αμυντικής συμφωνίας, ενώ πρόκειται να υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη για τον στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, ως επιστέγασμα των πολύμηνων διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες. Διακήρυξη που αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον μετά και τη συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, μιας και το Ριάντ θεωρεί την Τεχεράνη ως την νούμερο ένα απειλή εναντίον του Οίκου των Σαούντ.

Η Ελλάδα γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη Αφρική και Ασία

Κορυφαία στιγμή της παρουσίας του πρίγκιπα διαδόχου στην Αθήνα (ο οποίος αποτελεί επί της ουσίας τον ηγέτη της χώρας του) θα είναι η υπογραφή συμφωνίας για την επιτάχυνση του εμβληματικού, όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για την ίδια την Ευρώπη, project του “East Med Data Corridor“. Της διασύνδεσης δηλαδή, μέσω ειδικού υποθαλάσσιου και υπέργειου καλωδίου, Ευρώπης- Αφρικής- Ασίας (από την Ινδονησία μέχρι της Ισπανία μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας) για τη μεταφορά δεδομένων.

Μια επένδυση το ύψος της οποίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα ξεπεράσει το ένα δισ ευρώ και, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κρίσιμο γεωπολιτικό εταίρο και περιφερειακό ψηφιακό κόμβο- γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών της Μεσογείου, καθώς θα κατασκευαστούν δύο μεγάλα data centers στην Αττική και την ΚρήτηΑξίζει να σημειωθεί πως στην συμφωνία μετέχει και η Κύπρος.

Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί στον EuroAsia Interoconnector (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ), τον EuroAfrica Interconnector, (διασύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου -Ελλάδας) και του GREGY Interconnector (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος- Αιγύπτου). Επένδυση η οποία, βεβαίως, εντάσσεται στον ευρύτερο γεωπολιτικό και οικονομικό-ενεργειακό καμβά που υφαίνει η Κυβέρνηση τα τρία τελευταία χρόνια με τις χώρες της περιοχής, όπως πιστοποιούν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ, αλλά και η συχνότητα των επαφών με τους σημαντικούς εταίρους στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και δια των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας.

Επίσης, αναμένεται να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία στην πράσινη ενέργεια με δύο μεγάλες επενδύσεις στην Πελοπόννησο. Ενώ, συμφωνίες θα υπογραφούν και για εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης στους τομείς της ενέργειας, του πολιτισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο αμιγώς οικονομικό σκέλος, μεταξύ άλλων, αναμένεται να υπογραφούν και ιδιωτικές επενδυτικές συμφωνίες στους τομείς των ΑΠΕ, της Ναυτιλίας, της εξαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και εξαγορών ιδιωτικών νοσοκομειακών μονάδων στην Αθήνα από Σαουδάραβες επιχειρηματίες. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει προς την κατεύθυνση αυτή είναι και το γεγονός ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνοδεύεται από πολυπληθή κυβερνητική αντιπροσωπεία, αλλά και από αρκετούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνει τον διπλωματικό “μαραθώνιο”

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του mononews, ο Πρωθυπουργός, έχοντας κλείσει προς ώρας το κεφάλαιο πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμός στο εσωτερικό, αναμένεται ότι θα εντείνει τις επισκέψεις του σε χώρες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ελληνική εξωτερική, οικονομική και επενδυτική πολιτική.

Με πρώτο σταθμό τις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία), οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του “μετώπου” που διαμόρφωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και στην πρωτοπορία για θέματα ψηφιοποίησης του κράτους, στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδίδει μεγάλη σημασία, τόσο ενόψει εκλογών όσο και στο πλαίσιο του σχεδίου του για την “Ελλάδα του 21ου αιώνα”, για την ατζέντα της δεύτερης τετραετίας, όπως συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του, και την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της εναρμόνισης των αναγκαίων ψηφιακών αλλαγών με τις υπόλοιπες κρατικές λειτουργίες.

Διαβάστε επίσης

«Κλείνει» η συμφωνία με το επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας –Στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν