• What's happening

    Η πιο βαριά ήττα για την κυβέρνηση ήλθε από τους δικαστές. Τώρα ζητάνε 25 εκατ. από όλα τα κανάλια κατ έτος

    Siemens


    Ούτε από τους Θεσμούς, ούτε από τον Σόιμπλε, ούτε από τη Μέρκελ, ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε καν από τον εαυτό της: η πιο βαριά ήττα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε το βράδυ της Τετάρτης και την υπέστη από τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έβγαλαν νοκ-άουτ στον… πέμπτο γύρο τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Πρόκειται για μία ήττα που στο Μαξίμου έκαναν τα πάντα για να αποτρέψουν, ομολογουμένως, με σειρά ωμών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη – ακόμα και την «Αυγή» έβαλαν στο κόλπο, με τις… ροζ αποκαλύψεις της για έναν εκ των συμβούλων της Επικρατείας, σε μία επιχείρηση που οι δικαστικοί από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν ως ευθεία απόπειρα εκβιασμού των δικαστών, ώστε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα που τη βόλευε στο ΣτΕ.

    Μόνο που η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι αυτές οι καθεστωτικής λογικής παρεμβάσεις, που θυμίζουν πιο πολύ Σοβιετική Ένωση παρά χώρα του δυτικού κόσμου, δεν περνούν εδώ. Επιτελώντας ανεπηρέαστοι το έργο τους, όπως οφείλουν, οι σύμβουλοι της Επικρατείας «φώναξαν» κατά πλειοψηφία αυτό που κανείς στην κυβέρνηση δεν ήθελε να ακούσει: ότι το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» με το οποίο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πήρε πάνω του τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, παρακάμπτοντας το καθ’ ύλην αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό, και επομένως ο διαγωνισμός-παρωδία που διεξήχθη είναι απολύτως άκυρος.

    Φυσικά, η καθεστωτική λογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν της επιτρέπει να δεχθεί αυτήν την ήττα με αξιοπρέπεια. Ούτε μισή ώρα δεν είχε περάσει από τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του ΣτΕ όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες για να μας ενημερώσει πως οι αποφάσεις του ΣτΕ «κρίνονται από την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό», εξαπολύοντας μία πρωτοφανή επίθεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, και κατ’ επέκταση στη Δικαιοσύνη. Πρωτοφανή, όχι επειδή ποτέ μία κυβέρνηση δεν έχει έρθει σε σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη, αλλά επειδή ποτέ αυτή η σύγκρουση δεν ήταν τόσο σφοδρή.

    Τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Παππάς, που μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για «άδικη» απόφαση που «προκαλεί αίσθημα αδικίας σε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού» (!) – προφανώς, θα ήθελε να είναι ο ίδιος δικαστής και να κρίνει μόνος του πως ο δικής του εμπνεύσεως νόμος είναι ο καλύτερος και πιο δίκαιος νόμος που έχει ψηφιστεί από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αλλά φευ, δεν είναι (ευτυχώς).

    Μετά από ένα τέτοιο φιάσκο, οποιοσδήποτε στη θέση του Νίκου Παππά θα είχε παραιτηθεί το επόμενο δευτερόλεπτο της γνωστοποίησης της απόφασης του ΣτΕ. Όμως ο υπουργός Επικρατείας όχι μόνο δε σκοπεύει να παραιτηθεί, αλλά είναι έτοιμος, όπως ανακοίνωσε, να καταθέσει τη Δευτέρα μία νέα «ρύθμιση-γέφυρα», έναν νέο «νόμο Παππά», δηλαδή, ο οποίος θα καθορίζει το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι να γίνει ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, με ευθύνη του ΕΣΡ. Μάλιστα όπως δήλωσε στο SKAI θα ζητήσει 25 εκ τον χρόνο από όλους τους καναλάρχες νέους και παλαιούς. Με αυτό το δεδομένο εάν συνεχίσουν να εκπέμπουν ο Αλφα, ο Σκαι, ο Ant1 , το Star και να νέα κανάλια των κ. Μαρινακη και Σαββιδη τότε το κάθε ένα θα πρέπει να καταβάλει στο δημόσιο 4,2 εκατ. ευρω ΚΑΤ έτος. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με MEGA και το Ε.

    Για να το πούμε απλά, αυτό που θέλει να κάνει ο Νίκος Παππάς είναι να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ, δημιουργώντας και πάλι με δική του πρωτοβουλία ένα νέο status quo στο τηλεοπτικό σκηνικό, το οποίο όπως προαναγγέλλουν από το Μαξίμου θα περιλαμβάνει «βεβαιώσεις προσωρινής άδειας» που θα χορηγούνται υπό αυστηρούς όρους στα κανάλια, με προφανή στόχο να επιβάλει τον δικό του «νόμο» με το… έτσι θέλω.

    Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο μαεστρικά πέρασαν τα στελέχη της κυβέρνησης από το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» στο «νόμος είναι το δίκιο του Μαξίμου»…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ευαγ. Βενιζέλος: επίσημη αναγγελία κατάλυσης της Δημοκρατίας η δήλωση Γεροβασίλη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μεγάλη αντεπίθεση του Αναστάση Δαυίδ της 3Ε: Η Σουρωτή είναι δυνατό brand name και θα συνεχίσει την λειτουργία της

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ