ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακόμη και «σαμποτάζ» στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, από στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος, φοβούνται στην Κουμουνδούρου, με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σενάρια που δίνουν και παίρνουν κάνουν λόγο για ισχυρή αντίδραση που βρίσκει ο κ. Κασσελάκης για τα πεπραγμένα του τις πρώτες ημέρες.
Αντίδραση που εκφράζεται επίσημα από επίσημα στελέχη του κόμματος, αλλά και από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι αυτή η δυσφορία στο πρόσωπο του νέου προέδρου μπορεί να εκφραστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής είτε διά της αποχής από την κάλπη είτε με στήριξη διαφορετικών υποψηφίων από αυτούς που στηρίζει το κόμμα.
Κάποιοι θα ήθελαν να χρεωθεί ο κ. Κασσελάκης μια κακή εικόνα στις κάλπες, μιας και ο νέος πρόεδρος δείχνει να μην ενδιαφέρεται καν για τις εκλογές επενδύοντας μόνο στην προσωπική του προβολή.
Από την άλλη, πληθαίνουν οι επίσημες φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που καταφέρονται κατά του νέου προέδρου με αφορμή τόσο το ύφος της πολιτικής(;) που ασκεί τις πρώτες αυτές ημέρες όσο και με το γεγονός ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος και δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία για το συνέδριο που είχε προγραμματιστεί για το Νοέμβριο.
Πολλοί δεν αποκλείουν μάλιστα το συνέδριο να μετατεθεί ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές, σίγουρα, όμως όχι μέσα στον χειμώνα.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση, κυρίως τα στελέχη της «Ομπρέλας» θεωρούν ότι θα είναι casus belli μια πολύμηνη αναβολή του συνεδρίου καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι εκεί θα μπορούσε να γίνει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, κι ενδεχομένως μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλωστε, τα στελέχη αυτή δεν βλέπουν από την πλευρά Κασσελάκη κάποιες κινήσεις συσπείρωσης, απλά μια διάθεση να μπουν τα προβλήματα στο κόμμα «κάτω από το χαλί», μέχρι νεωτέρας.
Χρεώνουν δηλαδή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μια απάθεια για το «καζάνι που βράζει» στην Κουμουνδούρου, την ώρα που ο κ. Κασσελάκης το μόνο που κάνει είναι να επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, σε προκλητικά βιντεάκια, στα όρια του λαϊκισμού αλλά και σε ενέργειες που δεν δείχνουν ουσιαστικό «νέο ξεκίνημα» στο κόμμα.
Δημοσκοπήσεις
Στο κλίμα εσωστρέφειας έρχονται να προστεθούν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι δεν υπάρχει θερμή υποδοχή του κ. Κασσελάκη από την κοινωνία, παρά την lifestyle εκδοχή της πολιτικής που επιλέγει.
Λιγότεροι από ένας στους 3 Έλληνες ασχολήθηκε με την εκλογή του στην προεδρία κι ενώ η αναγνωρισιμότητά του είναι υψηλή, κυρίως λόγω της χρήσης των social media, δεν είναι αντίστοιχα υψηλή η δημοφιλία του ή η ικανότητά του να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πολλοί είναι ήδη εκείνοι που «πριονίζουν» την καρέκλα του νέου προέδρου με καθημερινές δηλώσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με μια βραδυφλεγή βόμβα που κάποια στιγμή θα σκάσει και θα διαλύσει τα πάντα.
Μόλις την Παρασκευή στελέχη του κόμματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Ανδρέας Ξανθός έστειλαν επιστολή στους δυο Γραμματείς του κόμματος – και με την οποία ζητούν την επίσπευση των κομματικών διαδικασιών και φυσικά το συνέδριο, θέλοντας εκεί να κάνουν επίδειξη δύναμης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Από την άλλη, η σημερινή συνάντηση του κ. Κασσελάκη με τον Νίκο Φίλη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά από όσα είπε ο δεύτερος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο εμμέσως χαρακτήρισε «Μπέπε Γκρίλο» και «Τραμπ». Ισως να γίνεται στο παρασκήνιο μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, που όμως η φωτιά σιγοκαίει και μπορεί να φουντώσει αν το συνέδριο αναβληθεί επ αόριστω.
«Βροχή» επικρίσεων
«Μπαράζ» δηλώσεων με αιχμές κατά του κ. Κασσελάκη, ξεκίνησε τη Δευτέρα.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αφού άφησε αιχμές για την αντικατάστασή του –χωρίς καμιά ενημέρωση- από τη θέση του διευθυντή της Κ.Ο., είπε:
«Ο νέος πρόεδρος έχει το θετικό στοιχείο ότι εκλέχθηκε από ένα μεγάλο αριθμό μελών του κόμματος. Εκλέχτηκε, όμως, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα που έχει θέσεις προτάσεις, καταστατικό, όργανα».
Ο πρώην βουλευτής, Νίκος Ξυδάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι επιφυλακτικός με την υπερίσχυση της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής ουσίας. Σε μερικές εβδομάδες, θα έχουμε μερικά δείγματα γραφής».
«Ο τρόπος με τον οποίο δούλεψε επικοινωνιακά ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ίδιος με του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το 2016, με την περίφημη ομάδα Greenberg και την επικοινωνιακή “καταιγίδα” με την οποία τον υποστήριξαν όλα τα μέσα», συμπλήρωσε.
Πιο επιθετικός ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος ανέφερε: «Αν παραδοθούμε σε ένα απολύτως προεδροεντρικό και προσωποπαγές κόμμα ίσως να μην χρειάζεται (σ.σ. να συγκληθούν τα όργανα) αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει γι’ αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.
Μιλώντας, δε, τις «χρεώσεις κρίσιμων θέσεων μέσω ανακοινώσεων του γραφείου τύπου και χωρίς να συζητήσουμε», ο Πάνος Σκουρλέτης είπε «αυτά δεν είναι ούτε στις παραδόσεις ούτε συνάδουν με δημοκρατική λειτουργία. Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου και έλα να ψηφίσεις, να τον κοροϊδεύουμε ότι αυτός καθορίζει τις τύχες του κόμματος και να του αρνούμαστε να συμμετέχει σε ζητήματα καθημερινής πολιτικής έστω και δια οργάνων».
«Δεν αντιλαμβάνομαι στην πράξη το “αδιαμεσολάβητα”. Έχει άλλου είδους στοιχεία μεταπολιτικής και μεταδημοκρατίας» συμπλήρωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Αναφερόμενος στην πανελλαδική συζήτηση των μελών της «Ομπρέλας» το Σαββατοκύριακο, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «κατατέθηκε η αγωνία για την προοπτική του τόπου. Αν έβαζα τίτλο θα ήταν “κραυγή αγωνίας για την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά”».
«Εκείνο που οι περισσότεροι συμφώνησαν ήταν ότι πρέπει να συγκλιθούν τα όργανα, πρέπει να γίνει το συνέδριο στην ώρα του και μέσα από ψύχραιμη θεώρηση προέκυψε το ερώτημα ποιο είναι το μέλλον αυτού του χώρου. Υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις για έναν μετασχηματισμό – λέγεται – του χώρου σε μια δημοκρατική παράταξη. Αυτό δεν ήταν κανενός εντολή και ούτε το συμφωνήσαμε πριν από έναν χρόνο» κατέληξε.
Σφοδρή επίθεση κατά του κ. Κασσελάκη εξαπέλυσε ο επικοινωνιολόγος, Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος είχε έρθει κοντά στον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Ιουνίου.
Σε άρθρο του στα «Νέα» χαρακτηρίζει τον κ. Κασσελάκη «έναν άσχετο με την Αριστερά μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ» και τονίζει: «οι κομματικές ελίτ δεν είχαν ποτέ διανοηθεί την ντροπιαστική πιθανότητα να εκλεγεί πρόεδρος ένα μη μέλος πρώην θαυμαστής του Μητσοτάκη, που εκτιμούσε τον Τραμπ περισσότερο από τον Τσίπρα. Με πολιτικούς όρους, πρόκειται για απαγωγή από μια ξένη στην Αριστερά κουλτούρα».
Για τον κ. Τσίπρα λέει: «Είμαι σίγουρος πως ο Τσίπρας θα θλίβεται σήμερα, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο θα μείνει στην Ιστορία για την αδυναμία του να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση. Ισως αυτό το πάθημα να αποτελέσει για τον ίδιο ένα καλό μάθημα για το μέλλον, διαφορετικά θα αρκεστεί στη συγγραφή ενός βιβλίου αναμνήσεων με τον πικρό τίτλο «Πώς μου έκλεψαν το κόμμα μέσα από τα χέρια μου».
Διαβάστε επίσης:
Κασσελάκης: Στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ανταποκρίνεται το σχέδιο του προϋπολογισμού στην κλιματική κρίση;
Δημοσκόπηση MRB: Πώς κρίνουν οι πολίτες τα μέτρα για την ακρίβεια – Η γνώμη τους για Στ. Κασσελάκη
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- INTERCARS: Περισσότεροι από 1.500 μηχανικοί εκπαιδεύτηκαν δωρεάν το 2024 στο IC Truck Show της εταιρείας
- Αλλαγή επαγγέλματος: 7+1 συμβουλές για τη μετάβαση και την επιτυχία του νέου σας εγχειρήματος
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας – Η συνάντηση με τον Σέρβο ΥΠΕΞ
- FutuReady 2024: Η «Γενιά Ζ» επαναπροσδιορίζει το μέλλον με τη στήριξη της Παπαστράτος