Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Ποιοι είναι οι τρεις νομοί της χώρας που επί 48,5 χρόνια δίνουν πάντα την πρωτιά στο κόμμα που κερδίζει τις εκλογές

Κ. Μητσοτάκης - Αλ. Τσίπρας - Ν. Ανδρουλάκης

Κ. Μητσοτάκης - Αλ. Τσίπρας - Ν. Ανδρουλάκης

Απόλυτη επιτυχία στο να εντοπίζουν τον νικητή των εθνικών εκλογών έχουν τρείς νομοί της χώρας. Γεγονός που συμβαίνει αδιαλείπτως εδώ και περίπου μισό αιώνα…

Κατά πληθυσμιακή σειρά τα Ιωάννινα, η Κορινθία και η Ημαθία με πρωτεύουσα τη Βέροια, ψηφίζουν πάντα σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, το κόμμα που αναδεικνύεται πρώτο και στην Επικράτεια.  Του δίνουν μάλιστα ποσοστά, που είναι πολύ κοντά σε αυτά που εκείνο λαμβάνει πανελλαδικά.

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια διαχρονική, πολιτική ευθυβολία, που δεν συναντάται σε καμία από τις υπόλοιπες 53 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Με βάση τα παλαιότερα δεδομένα, διότι από τις προηγούμενες εκλογές του 2019 ο συνολικός αριθμός των εκλογικών περιφερειών ανέβηκε στις 59. Καθώς η μέχρι τότε γιγαντιαία Β’ Αθηνών   «έσπασε» σε τρείς τομείς, ενώ  από το Υπόλοιπο Αττικής «γεννήθηκαν» δύο περιφέρειες.

Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης και αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 1974, έχουν γίνει 18 φορές εθνικές εκλογές. Εξ αυτών η Νέα Δημοκρατία έχει αναδειχθεί νικήτρια από τις κάλπες 10 φορές (1974, 1977, Ιούνιο και Νοέμβριο του 1989, 1990, 2004, 2007, Μάιο και Ιούνιο του 2012 και το 2019).

Έξι φορές έχει υπερισχύσει το ΠΑΣΟΚ (1981, 1985, 1993, 1996, 2000, 2009) και δύο έχει νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2015).

Σε αυτά τα 48,5 χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ έχουν κυβερνήσει μονοκομματικά 242 και 239 μήνες αντίστοιχα. Από περίπου 20 χρόνια οι «πράσινοι» και οι «μπλε», ενώ 53 μήνες έμεινε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης 32 μήνες ήταν η θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά ( με τη συμμετοχή Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και 6 μήνες διάρκεια είχε η κυβέρνηση Παπαδήμου , η οποία στηρίχθηκε από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και  Λάος. Άλλους  9 μήνες εν συνόλω, έμειναν στην εξουσία οι κυβερνήσεις Ζολώτα (με συμφωνία Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού) και Τζαννετάκη (σε συνεργασία της Ν.Δ με τον Συνασπισμό).

Οι νομοί Ιωαννίνων, Κορινθίας και Ημαθίας έχουν ψηφίσει και στις 18 εθνικές εκλογές το κόμμα που ήρθε πρώτο πανελλαδικά, αναδεικνυόμενοι ως τα πλέον αξιόπιστα «βαρόμετρα» της κάλπης. Χωρίς μάλιστα να επηρεάζονται καθόλου από τις αναπόφευκτα σημαντικές αλλαγές, που έχουν συντελεστεί σε βάθος χρόνου, στο εκλογικό τους σώμα.

Τουλάχιστον για τους δημοσκόπους και τους ανιχνευτές των πολιτικών τάσεων, οι τρείς αυτοί νομοί θα πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα του ενδιαφέροντος.

Μέχρι και τις εκλογές του 2007, είχαν απομείνει οκτώ εκλογικές περιφέρειες-πυξίδες που έδειχναν τον νικητή της κάλπης. Στη συνέχεια όμως έχασαν τον… προσανατολισμό τους και λάθεψαν, η Β’ Αθηνών, η Α’ Θεσσαλονίκης, η Βοιωτία, η Θεσπρωτία και τα Γρεβενά.

Φτάνουν κοντά και στα εκλογικά ποσοστά του νικητή

Στην αντίπερα όχθη και σε ότι αφορά τους τρεις νομούς που διατηρούν αναλλοίωτο το πολιτικό τους αισθητήριο, η Ημαθία έχει ακόμη μια ξεχωριστή επίδοση. Η συγκεκριμένη περιφέρεια  εκτός του ότι ψηφίζει πάντα το πρώτο κόμμα, του δίνει και ποσοστό που πλησιάζει στην πανελλαδική του εκλογικά δύναμη. Λαμβάνοντας υπόψη και τις 18 εθνικές εκλογές της μεταπολίτευσης, η Ημαθία δίνει ποσοστό στο πρώτο κόμμα, με μέση απόκλιση +/- 1,435 μονάδων. Ενώ η «ψαλίδα» των ποσοστών είναι μεγαλύτερη σε Κορινθία και Ιωάννινα.

Στις 9 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει από το 2000 και μετά, η Ημαθία πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο πανελλαδικό ποσοστό του πρώτου κόμματος, καθώς οι αποκλίσεις είναι της τάξεως των +/- 1,277 μονάδων…

Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 τα συνολικά έγκυρα ψηφοδέλτια και στους τρείς νομούς ήταν 262.394. Αντιστοιχώντας στο 4,64%  της Επικράτειας.

Ως ενιαίο έκφραση οι τρείς αυτοί νομοί έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 40,20%. Μόλις 0,35 μονάδες διαφορά από το πανελλαδικό της 39,85%.

Στις δύο εκλογές του 2015, έδωσαν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά… 0,56 και 0,34 μονάδων, από τα πανελλαδικά του ποσοστά.

Στις γεμάτες ιδιαιτερότητες διπλές εκλογές του 2012, οι νομοί Ιωαννίνων, Κορινθίας και Ημαθίας έδωσαν από κοινού, ποσοστό που απείχε κατά 2,8 και  1,6 μονάδες από τη δύναμη της Ν.Δ  στην Επικράτεια.

Η ευστοχία των τριών νομών θα κριθεί εκ νέου στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι οποίες θα είναι οι πιο αναβαθμισμένες τεχνολογικά σε ότι αφορά τη συγκέντρωση και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων( από τη Singular Logic). Παραπέμποντας σε μια εκλογική βραδιά-εξπρές, αφού μία ώρα μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, δηλαδή στις 8 το βράδυ, θα υπάρξει μια σαφής εκτίμηση για την ετυμηγορία της κάλπης. Καθώς θα έχουν συγκεντρωθεί τα δεδομένα για το 25% της Επικράτειας, ενώ στις 9 το βράδυ θα υπάρχει εικόνα για το 80% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, όπως και αυτών του εξωτερικού.

Με «αέρα νίκης» η Ν.Δ στις δημοσκοπήσεις

Tουλάχιστον δημοσκοπικά ο «αέρας νίκης» είναι ξεκάθαρα στη Νέα Δημοκρατία. Κάτι που προέκυψε και από την έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Έχοντας μέγιστο δειγματοληπτικό σφάλμα +/- 3,1%. Με την εκτίμηση ψήφου έπειτα από αναγωγές να διαμορφώνεται ώς εξής: Ν.Δ στο 33,8%. ΣΥΡΙΖΑ 26,9%. ΠΑΣΟΚ 10,3%. ΚΚΕ 7,3%. Ελληνική Λύση 4,9%. ΜέΡΑ25, 5,4%. Έλληνες, που είναι το κόμμα Κασιδιάρη στο 4,2% και λοιπά κόμματα στο 7,2%.

Εξ αυτών φαίνεται ότι η Ν.Δ ανακτά τις δυνάμεις της, αυξάνοντας τη διαφορά της από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ στις 6,9 ποσοστιαίες δυνάμεις. Καθώς όμως στις εκλογές θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική, υπάρχει πολλή μεγάλη απόσταση από τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Με αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα και με «φραγή» στην είσοδο Κασιδιάρη στη Βουλή, η Ν.Δ βγάζει 114 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ 91, το ΠΑΣΟΚ 35, το ΚΚΕ 25, η Ελληνική Λύση 17 και το ΜέΡΑ25, 18 έδρες.

Υπό αυτές τις συνθήκες μια σύμπραξη Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ φτάνει στις 149 έδρες, χωρίς να έχει την κυβερνητική πλειοψηφία των 151 εδρών. Από την άλλη πλευρά, ένα σχήμα ηττημένων με ΣΥΡΙΖΑ,  ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 144 έδρες.

Στην περίπτωση που επιτραπεί η είσοδος του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή, τότε αυτό με τα δημοσκοπικά ποσοστά που εμφανίζεται να έχει, αποσπά 13 έδρες… Με τη Ν.Δ να πέφτει στις 109, τον ΣΥΡΙΖΑ στις 87 και τα άλλα τέσσερα κόμματα να χάνουν από μία έδρα, σε σχέση με την αρχική εκδοχή της κατανομής.

Τι «βλέπουν» τα στοιχήματα για τα ποσοστά των κομμάτων

Την ίδια στιγμή η καθαρή πρωτιά της Ν.Δ προκύπτει ξεκάθαρα και από τα προσφερόμενα «κουπόνια» των… στοιχηματικών εταιρειών. Η απόδοση στη νίκη της Ν.Δ είναι 1,10 για κάθε μία στοιχηματική μονάδα. Με την πάροδο των ημερών η απόδοση αυτή εμφανίζεται μειωμένη, αφού οι υπολογιζόμενες πιθανότητες νίκης από το 84% έχουν ανέλθει τώρα στο 91…

Πάντα με όρους στοιχημάτων ως μεγάλο «φαβορί» για εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας είναι το εύρος ποσοστού ανάμεσα στο 33% και 36%. Με την απόδοση στην περίπτωση αυτή να είναι τώρα στο 1,85. Μεταφραζόμενο σε πιθανότητες 54%…

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχήματα «βλέπουν» ως επικρατέστερο εύρος ποσοστού το 27% έως 30%. Με απόδοση στο 1,80.

Το ΠΑΣΟΚ παίζεται ισοπίθανο να κινηθεί, είτε από το 10%-13%. Είτε από το 7%-10%…

Επικρατέστερη στοιχηματική εκδοχή είναι για μεν την Ελληνική Λύση να πάει κάτω από το 3,95% και για το ΜέΡΑ25 Να βρεθεί πάνω από το 3,75%.

Ιστορικές ιδιαιτερότητες

Πέραν όλων αυτών, ξεχωριστή θέση στη σημειολογία των εκλογών έχουν και τα ακόλουθα δύο, ιστορικά δεδομένα:

Πρώτον: Τα τρία απόρθητα, εκλογικά κάστρα της Νέας Δημοκρατίας είναι η Καστοριά, η Αργολίδα και η Λακωνία. Στις εθνικές εκλογές που έχουν γίνει στα 48,5 χρόνια της μεταπολίτευσης, στους τρεις αυτούς νομούς η Ν.Δ έρχεται πάντα πρώτο κόμμα.

Μάλιστα στη Λακωνία έχει σημειωθεί το ρεκόρ του 76,04% το 1974. Ποτέ ξανά, καμία άλλη εκλογική περιφέρεια της χώρας, δεν έχει δώσει τόσο μεγάλο ποσοστό σε οποιοδήποτε πρώτο κόμμα…

Δεύτερον: Ηράκλειο, Λασίθι και Χανιά δεν έχουν ψηφίσει ποτέ πρώτο κόμμα τη Ν.Δ σε εθνικές εκλογές. Ήταν τα παραδοσιακά κάστρα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα στο Ηράκλειο έχει πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό του (65,91% το 1981).

Από το 2012, η σκυτάλη της πρωτιάς, πέρασε απ’ το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τροχιά αυτοδυναμίας με 33,8% στην εκτίμηση ψήφου στην πρώτη κάλπη και διαφορά 6,9 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ