Σύγχυση έχει προκαλέσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η είδηση της αφαίρεσης σελίδων από το πόρισμα των Τεμπών, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Η πιθανολόγηση της αιτίας που προκάλεσε την πυρόσφαιρα εκείνο το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο μετά το αίτημα των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας να αφαιρεθούν οι αναφορές προς αυτά από το πόρισμα, αμφισβητώντας τις αναφορές του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το πώς προκλήθηκε η πυρόσφαιρα.

1

Νέα ερωτηματικά προέκυψαν και για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων και συγκεκριμένα του Νο2 του Οργανισμού κ. Μπαρτ Άκου, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, από εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ του κ. Άκου και του Προέδρου του Σιδηροδρομικού Τομέα κ. Χρήστου Παπαδημητρίου, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο Βέλγος ειδικός ήταν αυτός που επέμενε ότι η ανάφλεξη των στοιχείων του τρένου δεν έχει παίξει ρόλο στην ενεργοποίηση της πυρόσφαιρας.

Την ίδια ώρα, ενισχύθηκαν και τα ερωτήματα για τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου Κώστα Λακαφώση και της ΕΔΑΠΟ, καθώς σύμφωνα με όσα προκύπτουν φέρεται να ήταν οι δικές του μετρήσεις, στις οποίες βασίστηκε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα.

Το «συγκλονιστικό λάθος»

Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα ανέφεραν στο mononews ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε τη νομική υποχρέωση να αφαιρέσει αυτές τις σελίδες από το πόρισμα, όπως και συνέβη, και θεωρεί «συγκλονιστικό λάθος» αυτό που έχει γίνει, με αποκορύφωμα μεταξύ άλλων το γεγονός ότι ο καθηγητής δεν είχε δει το προσχέδιο του πορίσματος για το πώς θα αποτυπωνόταν το θέμα της πυρόσφαιρας. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές ωστόσο, από το πόρισμα δεν ανακαλέστηκε η θεωρία του κ. Κωνσταντόπουλου, Καθηγητή Χημικής Μηχανικής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Αερολυμάτων και Σωματιδίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνέβαλε στην έρευνα για το ζήτημα των ελαίων σιλικόνης ως πιθανή αιτία της πυρόσφαιρας, κάτι που ο καθηγητής το απέκλεισε.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας έκτακτης συνεδρίασης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο Πρόεδρος του Σιδηροδρομικού Τομέα κ. Χρήστος Παπαδημητρίου δεν θεωρεί «παράνομη» τη χρησιμοποίηση της ΕΔΑΠΟ από την Επιτροπή Διερεύνησης, καθώς υπογραμμίζει ότι «εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι για να γίνει η έρευνα χωρίς να δίνει λαβές περί αντικειμενικότητας» και προσθέτει ότι πιο ενδεδειγμένο ίδρυμα είναι ο Δημόκριτος ή κάποιο άλλο πανεπιστήμιο ίδρυμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, «ο Πρόεδρος του Σιδηροδρομικού Τομέα δεν ήξερε γιατί η επιτροπή επέλεξε τις προσομοιώσεις της ΕΔΑΠΟ μέχρι που ολοκληρώθηκε η έρευνα. Σίγουρα έπαιξε ρόλο στην έρευνα. Χωρίς να σημαίνει ότι επηρέασε την τελική κρίση της επιτροπής», συμπληρώνοντας ότι «ο Μπαρτ Άκου θεωρούσε επαρκώς τεκμηριωμένο» το επίμαχο σημείο στο πόρισμα.

Η ERA αδειάζει τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Το mononews.gr προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον Bart Accu και τον Fabrizio Carpinelli, μέλη της επιτροπής διερεύνησης από τον ERA, για να σχολιάσουν όσα αναφέρθηκαν στα πρακτικά του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τον κ. Accu, όπου καταγράφηκε ότι ο κ. Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι με το πρακτικό της 26ης Φεβρουαρίου 2025 το συμβούλιο μετά από ομόφωνη απόφαση του, είχε επιμόνως ζητήσει από τον κύριο Accou την μη συμπερίληψη του κεφαλαίου με το οποίο γίνεται πιθανολόγηση για τα αίτια της πυρόσφαιρας χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση αυτών από ανώτατο επιστημονικό ίδρυμα, με τον ίδιο τον κ. Accu να αρνείται το αίτημα, αποφασίζοντας να προχωρήσει χωρίς να αναβάλει την σχετική απόφαση, με την «απειλή» της παρεμπόδισης του έργου της ERA.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων αρνήθηκε να κάνει την όποια δήλωση, αναγράφοντας ότι «Ο Οργανισμός δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου, οι οποίες δεν απηχούν τις απόψεις του ERA», γεγονός που σηματοδοτεί νέα κόντρα ανάμεσα στους δύο φορείς.

 

Περαιτέρω συνεργασίες

Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ γίνονται ενέργειες για περαιτέρω συνεργασίες με ερευνητές και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους, που θα μπορέσουν να συμβάλουν στη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον καθηγητή κ. Λιόλιο από τη Σχολή Ευελπίδων, με τον οποίο έχουν συζητηθεί  προτάσεις για την περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα ακολουθήσει αντίστοιχη συνάντηση με τον κ. Κοκοτσάκη και τους συνεργάτες του.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Παπαδημητρίου έχει προσκαλέσει ανοιχτά οποιονδήποτε άλλο εμπειρογνώμωνα πραγματογνώμονα ή και καθηγητή Πανεπιστημίου που έχει ασχοληθεί με το θέμα και θέλει να συνεισφέρει στις έρευνες. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπαδημητρίου οραματίζεται τη σύσταση μίας διερευνητικής ομάδας, η οποία δε θα αποτελείται μόνο από ένα ίδρυμα όπως ο Δημόκριτος με τον οποίο υπάρχει ήδη μία συμφωνία, ή μόνο ένα αλλοδαπό Πανεπιστήμιο. Σκοπός του είναι να πετύχουν μία συνεργασία καθηγητών από εγνωσμένου κύρους ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός εξετάζει συνεργασίες και με ξένα πανεπιστήμια, έχοντας λάβει ωστόσο και αρνητικές απαντήσεις.

«Το κύρος του οργανισμού θα αποκατασταθεί,  όταν ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ κατορθώσει να εξασφαλίσει τις γνωμοδοτήσεις και αποδείξεις που θα δώσουν μία πειστική εξήγηση για το τι έγινε. Όταν ολοκληρωθούν οι περαιτέρω έρευνες και βγει ένα συμπληρωματικό πόρισμα με πληροφορίες πιστοποιημένες από τα ιδρύματα, το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα αποκατασταθεί», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης:
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Κινητικότητα για την πληρωμή της Nexans και τη μίσθωση του πλοίου NG Worker

Δασμοί, ακρίβεια, λαθρεμπόριο και μαφία: Πώς η πολιτική Τραμπ ανοίγει δρόμο για παράνομες οικονομικές αυτοκρατορίες

Η διπλή απειλή για το ελληνικό ελαιόλαδο