ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr στην οποία θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, συνοδεύεται από μία σειρά αυστηρών συνεπειών για τους μαθητές που προωθούν παραβατικές συμπεριφορές εντός του σχολείου.
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο μεταξύ του σχολείου, των μαθητών και των γονέων, το οποίο θα πρέπει να σέβονται και οι τρεις πλευρές.
Μάλιστα κάποιες αλλαγές έρχονται από τον τρέχοντα μήνα στα σχολεία, με αλλαγή της Υπουργικής απόφασης για τα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα για τους μαθητές.
Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο του 2024 στα σχολεία
Οι κανόνες συμπεριφοράς εντός των σχολικών χώρων θα είναι πλέον σαφείς και θα αναφέρουν τις συνέπειες για κάθε παράπτωμα.
Ο νέος Κανονισμός θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του σχολείου και οι γονείς θα πρέπει με την υπογραφή τους να βεβαιώνουν ότι έλαβαν γνώση των υποχρεώσεων των μαθητών αλλά και των συνεπειών.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο χαρακτηρισμός των απουσιών επιστρέφει σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητές. Το σύνολο των απουσιών είναι 114, με τις 50 να είναι αδικαιολόγητες και τις υπόλοιπες 64 δικαιολογημένες.
Στα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα, δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, ανάλογα το παράπτωμα, καθώς ήταν αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας η αυστηροποίηση του χαλαρού πλαισίου που ίσχυε μέχρι το 2019.
Από το τρέχον έτος, μέχρι και τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί πλέον έχουν μία σειρά κλιμακωτών μέτρων:
Προφορική παρατήρηση, επίπληξη ή και ωριαία απομάκρυνση από εκπαιδευτικό
Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις ημέρες με απόφαση του Διευθυντή του Σχολείου. Η προηγούμενη απόφαση όριζε μόλις 1 ημέρα αποβολή.
Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε ημέρες από Σύλλογο Διδασκόντων. Η προηγούμενη απόφαση όριζε μόλις 2 ημέρες αποβολή.
Απόφαση για αλλαγή τμήματος από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Αυτό το μέτρο δεν υπήρχε μέχρι τώρα.
Αποκλεισμός του μαθητή από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Αυτό το μέτρο δεν υπήρχε μέχρι τώρα.
Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα μέτρο που αν και ίσχυε, ήταν μία ιδιαίτερα γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία πλέον διευκολύνεται με απλή γνώμη συμβούλου εκπαίδευσης και χωρίς σύμφωνη γνώμη του ΚΕΔΑΣΥ, ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Τέλος τα κινητά τηλέφωνα
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρή σύνδεση στη χρήση των κινητών τηλεφώνων με τα περιστατικά bullying, σημειώνοντας ότι πολλές φορές η αντίδραση των θεατών μίας σκηνής βίας είναι να σηκώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και να καταγράψουν την επίθεση.
Γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να λάβει μέτρα για την χρήση κινητών, ενεργοποιώντας πρακτικά την ήδη ισχύουσα απαγόρευση, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται.
Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2024, όποιος μαθητής χρησιμοποιεί το κινητό του για να μαγνητοφωνεί, να φωτογραφίζει ή να βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές του, μπορεί να τιμωρηθεί από 1 έως και 5 ημέρες, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.
Στην περίπτωση που στο κινητό βρεθούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεωτικά θα αποβάλει οριστικά τον μαθητή από το σχολείο.
Αυστηρό πλαίσιο απουσιών
Με τον νέο Κανονισμό, το υπουργείο Παιδείας αυστηροποιεί το πλαίσιο προσέλευσης στα σχολεία, με τον μαθητή που καθυστερεί έως και 15 λεπτά να μπει στο μάθημα να λαμβάνει 1 απουσία, ενώ εάν έχει καθυστερήσει λιγότερο από 15 λεπτά τρεις φορές λαμβάνει και σε αυτή την περίπτωση 1 απουσία.
Επιπλέον, η αιτιολόγηση απουσιών από τους γονείς, προβλέπεται μόνο για δύο συνεχόμενες ημέρες, ενώ στη συνέχεια απαιτείται ιατρική γνωμάτευση, για να αιτιολογηθούν οι απουσίες των μαθητών. Ο υπουργός Παιδείας βάζει τέλος και σε μία ακόμα πρακτική, τη δυνατότητα που είχε ο Σύλλογος Διδασκόντων στα σχολεία να διαγράφει τις απουσίες στο τέλος της χρονιάς, ύστερα από απόφαση. Πλέον δεν θα δίνεται αυτή η δυνατότητα, μόνο εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας.
Ειδική αναφορά στον κανονισμό γίνεται και στις καταστροφές που κατά καιρούς καταγράφονται στα σχολεία, σε περιπτώσεις βανδαλισμών ή κατά τη διάρκεια καταλήψεων.
Ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι πλέον θα ακολουθείται η διαδικασία – που υπήρχε ήδη αλλά δεν ενεργοποιείτο- για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η Διεύθυνση του Σχολείου θα καλεί τον μαθητή, που αποδεδειγμένα έχει προκαλέσει τη ζημιά, για να του ζητήσει να την αποκαταστήσει εντός πέντε ημερών. Σε περίπτωση που οι γονείς δεν ανταποκριθούν στην αποκατάσταση των ζημιών, το αίτημα του σχολείου θα γνωστοποιείται στον Δήμο ή στην σχολική επιτροπή.
Πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για το bullying
H νέα πλατφόρμα, stop-bullying.gov.gr στην οποία θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με την είσοδο σε αυτή να γίνεται με τον αριθμό Μητρώου του Μαθητή.
Στην πλατφόρμα θα περιλαμβάνεται ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και σύστημα ενημέρωσης γονέων για την εξέλιξη της διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού.
Διαβάστε επίσης:
Το συγκλονιστικό σποτ του υπ.Παιδείας για τον εκφοβισμό – Το απόστημα που πρέπει να σπάσει
Πιερρακάκης σε Κασσελάκη: Τα ζητήματα παιδείας απαιτούν υπευθυνότητα αντί για πυροτεχνήματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί