ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η χρηματοδότηση που δίνεται φέτος για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας «ανακριβείς, φανταστικά σενάρια και fake news», τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση και απαξίωση των δημόσιων ΑΕΙ, με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για την «ενίσχυση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», ο κ. Πιερρακάκης υπεραμύνθηκε των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η παρούσα μεταρρύθμιση είναι μια πρώτη από πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν.
«Το πλαίσιο, συνολικά, της μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στην παιδεία, πρέπει να ακουμπήσει τα πάντα και για αυτό θέλουμε να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση και πρόσθετο βάρος στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω του νομοσχεδίου που φέρνουμε σήμερα. Είναι μα ευκαιρία που σαν χώρα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε», είπε ο υπουργός Παιδείας.
Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα, και περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων για την αναδιάρθρωση των δομών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία συνοδεύεται από χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 114 εκατ. ευρώ.
Τα σενάρια για τα δημόσια Πανεπιστήμια
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας και στις κατηγορίες που έχει δεχθεί για υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων ενόψει του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα.
«Έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες πολλές ανακρίβειες, πολλά φαντασιακά σενάρια και ανάμεσα τους υπάρχει ένα, ότι δήθεν μειώνουμε την χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια με στόχο κάποια φαντασιακή υποβάθμιση. Αυτό προφανώς δεν ισχύει και δεν το λέει κανένα μέλος της κυβέρνησης αλλά το λένε οι αριθμοί από μόνοι τους. Το 2018 η χρηματοδότηση, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού των δημοσίων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ήταν 92 εκατ. ευρώ. Πέρσι, ξεπέρασε τα 133 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 41 εκατ. ευρώ. Άρα, κάθε χρόνο από το 2018 και μετά, η δημόσια χρηματοδότηση αυξάνεται, ενώ από το 2015-2018 κάθε χρόνο μειωνόταν», σημείωσε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα δημόσια πανεπιστήμια θα λάβουν επιπροσθέτως 113 εκατ. ευρώ για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού και ενίσχυση καινοτομικής δραστηριότητας.
«Είναι σαν ένα δεύτερο τακτικό προϋπολογισμό στοχευμένο στην έρευνα, και βέβαια πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, και περίπου 700 εκατ. σε ΣΔΙΤ για εθνικές εστίες. Αν κανείς τα αθροίσει αυτά, η χρηματοδότηση που δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ», ανέφερε.
«Πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω; Καθέτως ναι. Δεν διαφωνήσει κανείς σε αυτή τη αίθουσα με αυτό, αλλά από κει και πέρα, το να λέμε ότι υπάρχει υποβάθμιση της χρηματοδότησης τους, όταν η χρηματοδότηση αυξάνεται συστηματικά, δεν είναι τίποτα άλλο παρά fake news».
Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι τον επόμενο καιρό το υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει πλούσιο νομοθετικό έργο με τον κ. Πιερρακάκη να υπογραμμίζει: «Χρειάζεται να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση. Διάλογος θα υπάρξει. Αυτό όμως που θα υπάρξει ακόμα περισσότερο θα είναι ορμή, ταχύτητα, μεταρρυθμιστική φορά και διάθεση για πολύ μεγάλες αλλαγές».
Διαβάστε επίσης:
Πιερρακάκης: Έρχεται το ψηφιακό φροντιστήριο για μαθητές Γυμνασίου