Όσο πλησιάζει η ημερομηνία της πρωθυπουργικής εμφάνισης στη ΔΕΘ, τόσο πληθαίνουν τα φαινόμενα ακατάσχετης παροχολογίας από την πλευρά κυβερνητικών στελεχών, καλλιεργώντας προσδοκίες σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες ζουν με την αγωνία αν οι αποδοχές τους θα υποστούν νέα μείωση από τον Ιανουάριο του 2019.
Παρά τις δηλώσεις περί της ανάγκης να μην επιστρέψει η χώρα σε συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού, παρά τις προσπάθειες να βρεθεί το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην παροχολογία και τη δημοσιονομική πειθαρχία, τα κυβερνητικά στελέχη πλειοδοτούν: Χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε εάν είναι εφικτό να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής στις συντάξεις, απάντησε ότι εξαρτάται από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία είναι σταθερή, «που σημαίνει ότι ο κύκλος των μέτρων έχει κλείσει».
«Ό,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε» είπε και πρόσθεσε ότι «αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο» το μέτρο.
Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είπε ότι επανήλθαν από την ημέρα που εξέπνευσε το πρόγραμμα και αυτό ήταν νομοθετημένο, ενώ για τον κατώτατο μισθό επανέλαβε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση.
Η απομείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις δεν είναι αναγκαία ούτε ως δημοσιονομικό αλλά ούτε ως διαρθρωτικό μέτρο, υποστήριξε και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στο «Epsilon». Η ίδια είπε ακόμη ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αποτελεί παροχολογία, αλλά «κορυφαία δέσμευση» της κυβέρνησης.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι παροχολογία, είναι επαίσχυντο ακόμα και ως σχόλιο αυτό, είναι αναγκαία συνθήκη προκειμένου να αρχίσει να βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και είναι κορυφαία δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και στη μισθωτή εργασία» είπε χαρακτηριστικά.
Και η Θεανώ Φωτίου ανέφερε χθες ότι «πάνω από 1 δις θα είναι το υπερπλεόνασμα και θα διανεμηθεί στους πιο χτυπημένους της κρίσης -αυτό θα το δούμε μέσα στο 2018 και άλλο 1 δις μέσα στο 2019- και αυτή είναι η πρώτη ελευθερία των κυβερνήσεων μετά τη λήξη των μνημονίων. Επιπλέον δεν χρειάζεται να κάνεις επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις πέραν όσων έχουμε δεσμευθεί».
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει το επόμενο έτος μέτρα που θα ανακουφίσουν τον Έλληνα πολίτη και κυρίως τη μεσαία τάξη. Τα μέτρα -όπως είπε- θα αφορούν σε φοροελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Για τις προσλήψεις υποστήριξε ότι θα γίνουν «όσες αντέχει το Δημόσιο».