Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας
«Φέτος το Πάσχα θα είναι αλλιώς, δεν θα γιορτάσουμε στο χωριό, δεν θα ψήσουμε αρνί στις αυλές των σπιτιών μας. Έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια να γιορτάσουμε. Γιατί καμία μέρα δεν θα είναι πια ίδια, αν από επιπολαιότητα χάσουμε κάποιον δικό μας» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκόβοντας κάθε περιθώριο για σχεδιασμούς για μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα.
Επίσης, ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες το αίτημα της Ιεράς Συνόδου για λειτουργία των ιερών ναών κεκλεισμένων των θυρών τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Πρόσθεσε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα. «Είναι ήδη συγκινητική η τήρησή τους από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Οι παραβάτες θα συνεχίσουν να εντοπίζονται» είπε.
Η κυβέρνηση εδώ και λίγες ημέρες στέλνει μήνυμα στους πολίτες ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό και πιο… μαζεμένο, αφού δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις, πόσο μάλλον ταξίδια στα χωριά και στα νησιά.
Το μήνυμα αναμένεται να συνεχιστεί να αποστέλλεται στους πολίτες όλο το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση, αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ήταν καταστροφικό να ατροφήσουν τα μέτρα τις ημέρες του Πάσχα, όταν και αναμένεται κορύφωση της επιδημίας.
«Ναι» στο ευρωομόλογο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι «η αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού γίνεται σε δύο επίπεδα, το κοινοτικό και το εθνικό. Πλέον η χώρα αντιμετωπίζεται ισότιμα εντός της ΕΕ και όχι ως μαύρο πρόβατο».
Σημείωσε ότι πέραν των άλλων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «παραμένει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού μαζί και άλλων οκτώ ηγετών για έκδοση ευρωομολόγου» συμπλήρωσε.
Η Ελλάδα πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα σε αυτή την συγκυρία, σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Τα μέτρα μας αγοράζουν χρόνο, για να αντέξει το σύστημα υγείας και να προμηθευτούμε περισσότερο υλικό, ώστε όλοι όσοι το χρειάζονται να το έχουν, συμπλήρωσε.
Για τις έξι κατηγορίες των επιστημόνων, ο κ. Πέτσας είπε ότι εκτός του voucher των 600 ευρώ για τον Απρίλιο κι αν η κρίση συνεχιστεί, από τον Μάιο και μετά θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Μισθοί στο Δημόσιο
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα έχουμε φύγει πολύ πέρα από το όριο που έχουμε βάλει για την αντιμετώπιση του κορονοϊού».
Τα νέα μέτρα στήριξης
Αναφερόμενος στο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, που ανακοίνωσαν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας , ο κ. Πέτσας συνόψισε τα εξής:
-Έχει δημοσιονομικό κόστος ύψους 6,8 δις ευρώ, ή 3,5% του Α.Ε.Π., πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν την προηγούμενη βδομάδα στο 2% του Α.Ε.Π.
-Αφορά 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση των 800 ευρώ, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα.
-Στηρίζει 700 χιλιάδες, δηλαδή 3 στους 4, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
-Καλύπτει 800 χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή 3 στις 4 επιχειρήσεις στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας. Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
-Στηρίζει, μέσω του χρηματοδοτικού σχήματος της «επιστρεπτέας προκαταβολής», συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασική στόχευση την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.
-Με απόφαση του Πρωθυπουργού, το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο, παρά το γεγονός ότι οι ημέρες εργασίας ήταν λιγότερες του προβλεπομένου, καθώς το Κράτος θα καλύψει τη διαφορά.
Επιπλέον, όπως έχουμε δεσμευτεί, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση.
-Στηρίζονται οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορoνοϊού, με αξιοποίηση εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδότησης.
Επιπλέον:
-Το Κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί χρονικά για άλλους δύο μήνες, εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο.
-Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και οι ενώσεις των διαχειριστών δανείων έχουν δεσμευτεί ότι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, αλλά και οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.
-Σε ό,τι αφορά τις επιταγές, μετά την παράταση των 75 ημερών, θα υπάρξει τρόπος για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής τους έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων και ο εφοδιασμός τους με πρώτες ύλες από το εξωτερικό.
-Τις αμέσως επόμενες μέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ ως εγγύηση για να δημιουργηθεί ο μηχανισμός για την παροχή εγγυημένων κεφαλαίων κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Στόχος είναι το αργότερο αρχές Μαΐου οι επιχειρήσεις να λάβουν από τις τράπεζες δάνεια κίνησης εγγυημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους από το Κράτος.
-Σε ό,τι αφορά τους επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανεξάρτητους επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, γιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές), πέρα από το voucher των 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα, οι ειδικές αυτές κατηγορίες θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
-Επιπλέον θεσπίζεται μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους τις καταβάλουν εμπρόθεσμα. Διαφορετικά, θα μπορούν να τις καταβάλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
-Για τη στήριξη των ανέργων ενεργοποιείται μέσα στον Απρίλιο το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε Ο.Τ.Α. και ΝΠΔΔ. Από τον μήνα Μάιο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους. Σημειώνεται ότι από σήμερα οι άνεργοι θα μπορούν να εγγράφονται ηλεκτρονικά στο μητρώο και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης.