Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Επιστολές Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΕΕ: Ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την Άγκυρα θα οδηγήσει σε ευρωτουρκική κρίση, όχι ελληνοτουρκική

πέτσας petsas

Στέλιος Πέτσας

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, δεν θα υπάρξει ελληνοτουρκική κρίση, αλλά ευρωτουρκική, αναφέρει σε επιστολές που απέστειλε στην ηγεσία της ΕΕ ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Οι επιστολές απευθύνονται στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

» Γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές κινήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, ενώ σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επικοινωνία.

«Αυτό που κάνουμε εμείς πάντα -ακόμα και σε περιόδους κρίσεων- είναι να έχουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει σκέψη για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για την οικονομία

Αναφερόμενος στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ύφεση 0,9% στα α’τρίμηνο, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι εξάγουμε δύο βασικά συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Και επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν.

Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο. Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη.

«Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της.

Στόχος όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι η ύφεση να είναι παροδική. Για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν την υγειονομική κρίση. Για να διατηρήσουμε τον δυναμισμό που είχαμε στην αφετηρία της φετινής χρονιάς» σχολίασε.

Για την επιστροφή στην «νέα κανονικότητα»

Ο κ. Πέτσας έθεσε πέντε ενδιάμεσους σταθμούς στην γέφυρα προς την «νέα κανονικότητα» 6, 8, 15 και 29 Ιουνίου, καθώς και 1η Ιουλίου 2020.

Από το Σάββατο 6 Ιουνίου, επιτρέπεται:

– η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στα εστιατόρια των ξενοδοχείων,

– η λειτουργία κυλικείων και αναψυκτήριων, καθώς και η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις,

– οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Την Δευτέρα 8 Ιουνίου, επαναλειτουργούν κέντρα διασκέδασης, νάιτ κλαμπ, μπουάτ,  ντισκοτέκ, καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, ίντερνετ καφέ. Επανεκκινούν, επίσης, οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα και οι ψυχαγωγικές μη αθλητικές λέσχες (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Την Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς τος αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Από την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν:

– τα καταλύματα  εποχικής λειτουργίας,

– οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης και υποστήριξης  για άτομα με αναπηρίες

– τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι,

– οι εγκαταστάσεις γυμναστικής,

– τα πάρκα αναψυχής και τα θεματικά πάρκα,

– τα κέντρα σωματικής ευεξίας,  σάουνας και σπα, τα λουτρά και οι ιαματικές πηγές.

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι κατασκηνώσεις για παιδιά, και

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, πέραν δηλαδή του αεροδρομίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία». Από την ίδια μέρα επανεκκινούν:

– οι δραστηριότητες που αφορούν την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

– οι παραστάσεις με παρουσία κοινού, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις,

– οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Υπογραμμίζεται ότι όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών, την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, την απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα ανά κατηγορία δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παραλίες, λειτουργούν, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση.

«Το νερό δεν πωλείται»

Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην σύμβαση ΣΔΙΤ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την διαχείρισης, λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πέτσας, «έτσι εισάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στις υπηρεσίες του συστήματος με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους της λειτουργίας και της συντήρησης του, προτεραιοποιούνται οι ανάγκες που αφορούν στη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου, προωθούνται τα απαραίτητα έργα για τη συντήρηση, με έξοδα του ιδιώτη, προχωρά η επανακοστολόγηση του διυλισμένου νερού, προς όφελος των καταναλωτών, μπαίνουν σοβαρά ποιοτικά κριτήρια για το νερό που πίνουμε, ελέγχονται οι διαρροές του δικτύου που κοστίζουν ακριβά και αξιολογείται η εκμετάλλευση των εγκατεστημένων υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και η πώληση αδιύλιστου ύδατος σε ιδιώτες.

«Αναβαθμίζεται λοιπόν το δίκτυο, προς όφελος των καταναλωτών. Το νερό δεν πωλείται» σημείωσε ο κ. Πέτσας.