Την προοπτική περαιτέρω χρηματοδότησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αν απορροφηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός του ύψους 2,5 δισ. ευρώ, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο κ. Πέτσας, ενημέρωσε το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης αναλυτικά για το πρόγραμμα, τονίζοντας με έμφαση τη σημασία που έχει η ταχύτατη υλοποίηση του.

Το πρόγραμμα αφορά και θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα υποδομής στους δήμους, όπως αγροτική οδοποιία, αναπλάσεις, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης κά. Η τελική προθεσμία υποβολής των σχετικών προτάσεων είναι η 31η Μαΐου, μετά και τη νέα παράταση που δόθηκε. Ο αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με 500 εκατ. ευρώ, προτίθεται να δώσει και άλλα ποσά, αν υπάρχει απορροφητικότητα. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα πλαφόν που έθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, για το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για έργα που κάθε δήμος έχει στη διάθεση του, στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «καθαρούς κανόνες» ενώ σημείωσε ότι θα επιδειχθεί ευελιξία όπου απαιτείται για να μην υπάρχουν αδικίες. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, για την υλοποίηση περισσοτέρων έργων στους δήμους, εξετάζεται και η μεταφορά έργων από τις προτάσεις που θα υποβληθούν και σ΄ άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ , Ταμείο Ανάκαμψης) ή προγράμματα άλλων υπουργείων (Υποδομών, Περιβάλλοντος).

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Δημήτρης Παπαστεργίου από την πλευρά του, επισήμανε ότι το πλαφόν έπρεπε να είχε ορισθεί εξ΄αρχής, ώστε να γνώριζαν από τότε οι δήμοι τι αναλογούσε στον καθένα. Επίσης, είπε ότι η κατανομή αυτή, προκαλεί και αδικίες για τους δήμους εκείνους που έχουν ενταγμένα έργα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και συμπεριλαμβάνεται ο προϋπολογισμός τους στο πλαφόν. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, έπρεπε στα κριτήρια καθορισμού του πλαφόν για τον κάθε δήμο να λαμβανόταν επίσης υπόψη η νησιωτικότητα, η ορεινότητα, η έκταση τους, το τουριστικό ισοδύναμο κά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ