ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών ο Άκης Τζοχατζόπουλος, ιδρυτικό στέλεχος και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο του Πειραιά. Η αιτία θανάτου του είναι πολυοργανική ανεπάρκεια.
Ήταν γεννημένος στις 31 Ιουλίου 1939.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, στενός συνεργάτης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004.
Το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ηττήθηκε από τον Κώστα Σημίτη.
Η πολύχρονη θητεία του στην πολιτική ζωή της χώρας αμαυρώθηκε όταν στις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην οριστική διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ.
Στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια.
Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018.
Ήταν γεννημένος στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε η οικογένειά του το 1940.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και μηχανικός οικονομίας και διοίκησης στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Μέχρι το 1975 ζούσε στην Γερμανία και στην συνέχεια επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.
Το 1968 του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα, καθώς η Χούντα τού είχε αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια, λόγω της αντιστασιακής του δραστηριότητας.
Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα, Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο.
Το 2004 έκανε τον πολύκροτο δεύτερο γάμο του με τη Βίκυ Σταμάτη. Οι φωτογραφίες από τον πολυτελή θρησκευτικό γάμο και την δεξίωση που ακολούθησε στο Παρίσι είχαν προκαλέσει πολιτικό σεισμό.
Η γνωριμία με τον Ανδρέα Παπανδρέου
Η γνωριμία του με τον ηγέτη του ΠΑΚ έγινε στην Φραγκφούρτη το 1968. Δύο χρόνια αργότερα γίνεται μέλος του αντιδικτατορικού κινήματος και στην συνέχεια γίνεται από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ήταν πάντα στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου αναλαμβάνοντας κεντρικά κομματικά πόστα, όπως στα εκτελεστικά γραφεία του κόμματος.
Στις εκλογές του 1981 εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πρωθυπουργία της χώρας, τον Ιανουάριο του 1996, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (από 53 ψήφοι), ενώ ακολούθησαν σε ψήφους οι Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη.
Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, απέτυχε όμως να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.
Συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τον πρώτο σχηματισμό της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 μέχρι το τέλος της κυβέρνησης Σημίτη το 2004, ενώ διετέλεσε υπουργός και στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.
Στη δύση της θητείας του ο προβεβλημένος πολιτικός απασχόλησε τη δικαιοσύνη για την αγορά μέσω off shore εταιρείας της πανάκριβης κατοικίας στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ το όνομά του ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση των δωροδοκιών της Siemens.
Επίσης, έπειτα από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, τον Φεβρουάριο του 2011, ξέσπασε το σκάνδαλο της αγοράς των υποβρυχίων.
Την 1η Ιουλίου 2011, η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξη κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι πρόκειται για σκευωρία και δεν αποδέχτηκε ποτέ τις κατηγορίες.
Η καταδίκη
Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, ο πρώην υπουργός δέχθηκε καταθέσεις μεγάλων ποσών σε προσωπικό του λογαριασμό του από εκπρόσωπο εταιρίας εξοπλιστικών συστημάτων. Επίσης, ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος δήλωσε υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για ανακαίνιση της οικίας του επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.
Συγκεκριμένα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.
Τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυφτεί η πραγματική τους προέλευση. Η έφεση δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγήθηκε στις φυλακές.
Τον Ιούλιο του 2015, η πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ, η οποία επίσης καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση 6 ετών για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών, υπέγραψε δήλωση συναίνεσης ώστε ποσό 833.000 δολαρίων που βρέθηκε σε λογαριασμό της στην Ελβετία να κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου.
Στις 4 Μαΐου 2017, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
Διαβάστε ακόμη:
Ανασχηματισμός εν όψει: Πότε, ποιοι και γιατί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike