ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση ότι προωθεί την ψήφιση 26 νομοσχεδίων με υπολειτουργία της Βουλής. Μάλιστα προσπάθησε να αντεπιτεθεί στην κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός για τις απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού κατά την χθεσινή διαμαρτυρία που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του νομοσχεδίου με περιβαλλοντικές οργανώσεις που τον υποστηρίζουν έξω από τη Βουλή, ενθυμούμενος την εν κινήσει συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. «Ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος επικαλούμενος τον υγειονομικό κίνδυνο. Οταν όμως ζήτησε από τον δήμαρχο να αλλάξει δρομολόγιο το λεωφορείο (σ.σ. με την Άλκηστι Πρωτοψάλτη) για να περάσει έξω από το Μαξίμου καλώντας τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία να τον απαθανατήσουν σε αυτή τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πείραζαν οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Αναφορικά με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το χαρακτήρισε «σκούπα» διότι, μέσα από αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί «να καθαρίσει τους θεσμούς διαφύλαξης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης, προς όφελος μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης και συγκεκριμένων συμφερόντων». Μάλιστα, υποστήριξε πως καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας.
Υποστήριξε επίσης πως η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», μη βιώσιμης ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την κοινωνία και πως οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών θα πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν. «Όσοι σας έχουνε πείσει λοιπόν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί φιλοεπενδυτική ή φιλοαναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ανόητοι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές και πως εισάγει ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και οριστικό πάγωμα του σημαντικού αυτού έργου.
Όσον αφορά το ζήτημα των αποβλήτων ανέφερε πως παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, ρεαλιστικό, σύγχρονο και φιλόδοξο Σχεδιασμό, με το παρόν πολυνομοσχέδιο διαπράττετε και πάλι ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. «Οδηγείτε το μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων μόνο σε ιδιωτικοποιήσεις και καύση. Η εφαρμοζόμενη πολιτική σας δεν στηρίζει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, δεν υλοποιείτε τα νομοθετημένα κίνητρα και αντικίνητρα για την ανακύκλωση, αλλά επιπλέον οδηγείτε σε νέα οικονομική επιβάρυνση του πολίτη και τις επιχειρήσεις», υποστήριξε.
Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση αίρει τον περιορισμό κατοχής 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, δεν βάζει άλλο ποσοστό, οπότε «συμπεραίνουμε ότι κατά βούληση σκοπεύετε να ξεπουλήσετε ό,τι θέλουν ορισμένοι να αρπάξουν. Και θέλουν να αρπάξουν μια επιχείρηση που απέδειξε την προηγούμενη πενταετία ότι ένας οργανισμός υπό τον έλεγχο του Δημοσίου μπορεί να υλοποιήσει σύνθετα έργα, μπορεί να φέρει νέες ξένες επενδύσεις και να είναι κερδοφόρος».
Παράλληλα χαρακτήρισε το άρθρο 119 για τις διαδικασίες αδειοδότησης για τις μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες ως “δωράκι” στην “Ελληνικός Χρυσός”.
Αναφορικά με τον λιγνίτη, ο κ.Τσίπρας υποστήρξε πως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να ξαναστήσει το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, την οικοδομή και το πολυεθνικό real estate. Και με πλήρη απαξίωση του δημόσιου χώρου και των φυσικών περιβαλλοντικών αγαθών. Με ανεπίστρεπτες καταστροφές να απειλούν το φυσικό και αστικό μας περιβάλλον.
«Κατά τα άλλα το παίζετε και πράσινοι βάφοντας στα λόγια πράσινο ένα σχέδιο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων σε ιδιώτες και μετονομάζοντας την αεριοποίηση σε απολιγνιτοποίηση. Γιατί αυτό κάνετε». «Σας καλώ να πάμε μαζί στη Δυτική Μακεδονία να συζητήσουμε δημόσια για το σχεδιασμό μας για το λιγνίτη. Ξαφνικά ανακαλύψατε το 2028 ως το τέλος του λιγνίτη. Γιατί όχι αύριο το πρωί; Αλλά με ποιο σχέδιο; Πού είναι η δίκαιη μετάβαση; Κούφια λόγια και επικοινωνιακή πολιτική, παντού», ανέφερε, αποφεύγοντας πάντως να ξεκαθαρίσει ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του λιγνίτη, όπως τον είχε προκαλέσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πάντως, πέρα από την κριτική του κ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης, αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του κ. Τσίπρα, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, της Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Βελόπουλο που επίσης πήραν τον λόγο, να μην αναφερθεί καθόλου στην επέτειο των γεγονότων της Marfin πριν από 10 χρόνια.
Σχολιάζοντας την αποχώρηση του κ. Τσιπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας είναι απών. Από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που και η Ελλάδα δίνει τη παγκόσμια μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού».
Ο κ.Πέτσας κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα για τη σημερινή του απουσία από τη Βουλή λέγοντας ότι «αντί να συμβάλει εποικοδομητικά στο διάλογο για μια πιο περιβαλλοντικά φιλική και βιώσιμη ανάπτυξη, επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή» και κατέληξε: «Και ύστερα αναρωτιέται γιατί όσα λέει δεν τα ακούει κανείς. Γιατί και σήμερα με την αποχώρησή του απέδειξε ότι δεν έχει τίποτα να πει. Τα άδεια έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωτογραφία της απουσίας πολιτικής».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Volkswagen: Στα άδυτα της συμμαχίας με τη Silicon Valley για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας
- Ελληνικό: Κέρδη 0,98 ανά μετοχή για τους μετόχους της Lamda από τα τελευταία deals για οικόπεδα
- Γιώργος Στάσσης: Διπλάσιες επενδύσεις, ισχυρά κέρδη, νέα σχέδια ανάπτυξης
- Η κυβέρνηση βρίσκει τον βηματισμό της και η αντιπολίτευση τον ψάχνει