• Πολιτική

    Περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης και η ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης των έργων, στο επίκεντρο εκδήλωσης με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η υστέρηση της ελληνικής περιφέρειας έναντι της Αθήνας, όπως και η χρόνια στασιμότητα σε έργα της υπαίθρου είναι δύο προβλήματα τόσο παλιά, όσο και το νεοελληνικό κράτος πιθανώς.

    Στο σκηνικό αυτό, όμως, η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει ένα τέλος, μέσω της στρατηγικής της για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει προηγηθεί η εκπόνηση 12 περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης, ενώ βασικό εργαλείο αποτελεί πλέον η ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr., μέσω της οποίας κοινωνία των πολιτών και αυτοδιοίκηση παρακολουθούν, ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο, την πορεία ολοκλήρωσης του έργου της περιοχής τους, αποκτούν εν τέλει λόγο (για ενδεχόμενες καθυστερήσεις φερ’ ειπείν).

    Η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα, μαζί με τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, θα παρουσιασθούν, από τον πρωθυπουργό σε ειδική εκδήλωση, που θα γίνει το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Η πλατφόρμα είναι «ένα τολμηρό βήμα διαφάνειας και λογοδοσίας», επισημαίνει, εξ άλλου, σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο project.

    Καθώς δε, δεν αργεί η ώρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της αυριανής παρουσίασης αναμένεται να γίνει ειδική μνεία στα έργα της Θεσσαλονίκης – με πρώτο… σταθμό, την παράδοση του Μετρό της πόλης τον Νοέμβριο – και, ευρύτερα, στην Κεντρική Μακεδονία. Κατά την παρουσία του στην πόλη, εξ άλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τους φορείς της, με προπαρασκευαστικό χαρακτήρα εν όψει ΔΕΘ.

    Στην εκδήλωση αναμένεται να δώσουν το «παρών» και οι υπουργοί Υποδομών – Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επίσης ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

    Η ψηφιακή πλατφόρμα – ένα έργο της Γραμματείας Συντονισμού της Προεδρίας της κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Επικρατείας, ‘Α. Σκέρτσο και σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία – ανανεώνεται ανά τρίμηνο (χάρτης και πληροφορίες). Με ένα «κλικ» στο χάρτη της πλατφόρμας, κάθε πολίτης μπορεί να έχει γνώση των έργων στην περιφέρεια, την περιφερειακή ενότητα, το δήμο που ζει.

    Πρόκειται ακριβέστερα, για «έναν σταθερό μηχανισμό παρακολούθησης των έργων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με στόχο την ορθολογική κατανομή πόρων, τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την ισόρροπη περιφερειακή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Μέσα από τη δημόσια πλατφόρμα, κάθε πολίτης έχει πλέον άμεση πρόσβαση στα κρίσιμα έργα -άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ – σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή ενότητα και Δήμο της χώρας. Με πλήρη στοιχεία χρηματοδότησης και προόδου υλοποίησης για σκοπούς ευρύτερης ενημέρωσης, διαφάνειας αλλά και λογοδοσίας», επισημαίνεται στην πλατφόρμα.

    Επίσης, τα έργα χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες: αγροτική οδοποιία, αεροδρόμιο, αθλητισμός, αναπλάσεις, αντιπλημμυρικά έργα, απασχόληση, αρδευτικά έργα, ασφάλεια, βελτίωση καθημερινότητας, διαχείριση απορριμμάτων, ενέργεια, επιχειρηματικότητα, έρευνα – καινοτομία, θαλάσσιες μεταφορές, μεταφορές, οδικά έργα, παιδεία, περιβάλλον, πολιτική προστασία, πολιτισμός, σιδηροδρομικά έργα, στρατηγικές επενδύσεις, τουρισμός, υγεία, ύδρευση και ψηφιακές διασυνδέσεις. Τα έργα χωρίζονται, επίσης, σε ολοκληρωμένα, σε εξέλιξη και υπό σχεδιασμό.

    Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στα Ειδικά Σχέδια Ανασυγκρότησης σε βόρεια Εύβοια, Έβρο και Θεσσαλία, αλλά και στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

    Άκης Σκέρτσος: Διπλή σύγκλιση

    Σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι «η κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr είναι ένα τολμηρό βήμα διαφάνειας και λογοδοσίας. Οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο κάθε μεγάλου, μεσαίου και μικρότερου έργου, άνω του 1 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Να πληροφορούνται για τις πηγές χρηματοδότησής τους, για το χρόνο ολοκλήρωσής τους καθώς και για τα ειδικά σχέδια ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Έτσι κάθε πολίτης μπορεί να γνωρίζει και να ελέγχει τον ή τους φορείς υλοποίησης, αν το υλοποιεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και εντός προϋπολογισμού. Η πλατφόρμα συνιστά μια θεσμική κατάκτηση, την οποία την είχαμε ανάγκη. Το 2019 είχαμε μεγάλη δυσκολία να εντοπίσουμε όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους σε όλη την επικράτεια, να κατανοήσουμε την πορεία τους, σε ποια φάση βρίσκονται, γιατί καθυστερούν. Αυτή τη στιγμή χάρη στον επιτελικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και τη νέα φιλοσοφία για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη που θα συμβαδίζει με τη ανάπτυξη της Αττικής, ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα εργοτάξιο. Υπηρετούμε έτσι το στόχο της “διπλής σύγκλισης”, της δραστικής μείωσης δηλαδή την ανισοτήτων που προϋπήρχαν και εντάθηκαν με την κρίση χρέους μεταξύ των εισοδημάτων Ελλάδας και Ευρώπης αλλά και μεταξύ των ελληνικών περιφερειών και της Αττικής. Έχουμε καταφέρει χάρη στις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, και την καλή πορεία της οικονομίας να αποκτήσουμε το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πακέτο δημοσίων επενδύσεων έως το 2027, που αγγίζει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ για εκσυγχρονισμό υποδομών, ανακαινίσεις σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, σε χώρους πολιτισμού, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών», υπογραμμίζει κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.

    Διαβάστε επίσης

    Telegram: Ο Πάβελ Ντούροφ «δεν έχει τίποτα να κρύψει» – Παρατείνεται η κράτησή του στη Γαλλία



    ΣΧΟΛΙΑ